Frankrike raste:

Dommeren slår tilbake

Frankrike var svært lite fornøyd etter at dommer Szymon Marciniak godkjente denne scoringen i VM-finalen. Nå sender polakken ballen tilbake til franskmennene.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RASTE: Her mente Frankrike at Argentina brøyt reglene. Foto: Reuters
RASTE: Her mente Frankrike at Argentina brøyt reglene. Foto: Reuters Vis mer
Publisert

Alt om VM

Flere argentinske innbytter maktet ikke å holde jubelen inne, og løp ut på banen i det Lionel Messi bredsidet inn 3-2 i favør Argentina i VM-finalen.

Dagen derpå raste den franske avisa L'Équipe. Avisa viste til bilder der argentinerne allerede hadde løpt inn på banen før Messi har rukket å sette ballen i mål. De pekte så på Lov 3, paragraf 9 i IFABs reglement, hvor det blant annet står:

«Dersom et mål scores, og dommeren innser - før han setter spillet i gang igjen - at det har vært ekstra mennesker på banen, må målet annulleres dersom de er: En innbytter, en spiller som er byttet ut, en spiller som er utvist eller en del av støtteapparatet til laget som har scoret».

Det betyr at dersom den polske kampdommeren hadde fått med seg argentinerne var ute på banen, så hadde han hatt retten til å annullere Lionel Messis andre scoring i finalen.

- Dette er strengt ulovlig, skrev L'Équipe.

Nå slår dommer Marciniak knallhardt tilbake.

- Hvilken innvirkning hadde spillerne som reiste seg og kom inn på banen? Å annullere målet ville ha påvirket kampen, sier Marciniak, ifølge den polske TV-kanalen TVP SPORT.

VM-DOMMER: Szymon Marciniak. Foto: Reuters
VM-DOMMER: Szymon Marciniak. Foto: Reuters Vis mer

Marciniak skal ha fått spørsmål om situasjonen på et pressemøte i hjemlandet, og skal i samme slengen ha vist et bildet, der Frankrike angivelig gikk i samme fella. Dommeren mener at Frankrike hadde flere spillere på banen enn det som er lovlig da Mbappé scoret 3-3-målet i andre ekstraomgang.

- Franskmennene nevnte ikke bildet, der man kan se sju franske spillere på banen da Mbappé scoret, sier Marciniak, og holder opp bildet.

Foruten kritikken fra Frankrike, fikk dommeren mye skryt for sin håndtering av kampen.

Argentina vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer