Dommeren ville sende Morgan i fengsel

Lekdommerne gjorde hele dommen betinget.

(Dagbladet.no):  Oslo Tingrett finner Morgan Andersen skyldig i dokumentforfalskning og i å ha gitt falsk anmeldelse. Han dømmes til ett års betinget fengsel, med en prøvetid på to år.

Det vil si at han ikke må i fengsel med mindre han begår nye straffbare handlinger i løpet av to år. 

I  tillegg må Andersen betale saksomkostninger på 20 000 kroner.

Les hele dommen her

Anket

på stedet

Morgan Andersen anket dommen på stedet. Det betyr at han risikerer å havne i fengsel, om lagmannsretten kommer frem til en annen straffeutmåling enn det tingretten gjorde.

Tingrettens dom ble avsagt i dissens - det var de to fagdommerne som ville at Andersen kun skulle få en betinget straff. Fagdommer Torjus Gard ønsket at halve straffen skulle sones bak lås og slå.

SKYLDIG: Oslo Tingrett fant Morgan Andersen skyldig i to tilfeller av dokumentforfalskning og ett tilfelle av falsk anmeldelse. Trolig betyr dommen at Andersen er ferdig som direktør i Fredrikstad FK. Foto; ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
SKYLDIG: Oslo Tingrett fant Morgan Andersen skyldig i to tilfeller av dokumentforfalskning og ett tilfelle av falsk anmeldelse. Trolig betyr dommen at Andersen er ferdig som direktør i Fredrikstad FK. Foto; ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

- For Morgan Andersen overskygger skyldspørsmålet straffeutmålingen. Han tenker ikke taktisk på en slik måte. Det er helt klart en risiko ved å anke dommen at han kan havne i fengsel, sier Cato Schiøtz til Dagbladet.no.

Knusende dom

Retten var harde i fordømmelsen av Andersen, og sa i klare ordelag at de ikke trodde på forklaringene til den tidligere Lyn-direktøren.

- Retten er overbevist om at tiltalte forsettelig medvirket til en straffbar handling for å oppnå et uberettiget krav på John Obi Mikel, sier dommer Torjus Gard under opplesningen av dommen.

Aktoratet fikk dermed medhold på så og si alle tiltalepunkter mot Andersen.

- Vi er fornøyde med at vi fikk medhold i skyldspørsmålet, men må tenke på hvordan vi forholder oss til straffeutmålingen. Vi vil vurdere en anke på det punktet, sier aktor Svein Holden til Dagbladet.no.

Trolig ferdig i FFK

Klokka seks i ettermiddag varsler Morgans nåværende arbeidsgiver Fredrikstad FK at de kommer med en pressemelding i sakens anledning.

Dommeren ville sende Morgan i fengsel

- Det er grunn til å tro at det vil bety at Morgan Andersens ikke fortsetter som administrerende direktør i Fredrikstad, sier Andersens advokat Cato Schiøtz.

Schiøtz sier både han og Morgan har forståelse for at det er vanskelig å fungere som direktør under de rådende omstendighetene, selv om de er uenige i tingrettens dom.

Taus Morgan

Domsavsigelsen startet i Oslo Tinghus i dag klokka 14.

Kvart på to ankom Andersen rettslokalene sammen med sin advokat Cato Schøitz. På vei inn opplyste advokaten at Andersen ikke vil uttale seg til media i dag - uansett hva dommen ville bli.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om ett års fengsel, hvorav seks måneder er betinget.

- Morgan Andersen er et kroneksempel på en som endrer sin forklaring etter bevisene i saken, sa aktor Stein Holden i sitt avslutningsforedrag.

Utsatt

Dommeren ville sende Morgan i fengsel

Opprinnelig domsavsigelse var satt til torsdag 13. mars, men ble utsatt fordi retten trengte mer til til rådslaging og domsskrivning. 

Andersen erklærte seg ikke skyldig, og forsvarer Schøitz mener feil mann sitter på tiltalebenken i den oppsiktsvekkende rettssaken.

Den tidligere Lyn-lederen Morgan Andersen stod tiltalt for å ha forfalsket spillerkontrakten til fotballtalentet John Obi Mikel og for å ha levert en falsk politianmeldelse av John Shittu, Mikels agent.

Falske initialer

I månedsskiftet mai/juni i 2005 skal Andersen ha levert en falsk kontrakt til Norges fotballforbund (NFF). I denne kontrakten skal han ha byttet ut to sider fra den opprinnelige kontrakten som ble til mellom partene i septbember 2004, da Mikel kom til Lyn.

Videre skal Andersen ha påøfrt initialer på de to sidene, for å gi inntrykk av at det var inngått en avtale med fotballspilleren 22. april 2005, heter det i tiltalen.

Utgangspunktet for saken, ifølge aktor, er at Lyn ikke hadde noe gyldig kontrakt med Mikel da stjernespilleren fylte 18 år. Det gjorde at de store engelske klubbene som var interessert i spilleren, kunne kjøpe ham uten at Lyn ble sittende igjen med «annet enn smuler».

STORT PRESSEOPPBUD: Medias representanter venter på hovedaktørene utenfor Oslo Tinghus.
<B>DOMMER</B>: Torjus Gard leste opp dommen i dag.
<B>AKTOR OG FORSVARER</B>: Aktor Svein Holden og forsvarer Cato Schiøtz i Oslo tingrett.
<B>HOVEDPERSON</B>: Kontraktene det strides om handler om fotballtalentet John Obi Mikel.