HER AVSLUTTES FREDDYEPOKEN: Etter 73 minutter gikk Freddy dos Santos av banen for aller siste gang som Vålerenga-spiller, og ble erstattet av Stefan Strandberg. Nå venter en ny karriere i TV 2. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HER AVSLUTTES FREDDYEPOKEN: Etter 73 minutter gikk Freddy dos Santos av banen for aller siste gang som Vålerenga-spiller, og ble erstattet av Stefan Strandberg. Nå venter en ny karriere i TV 2. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Dommeren viste Freddy nåde i avskjedskampen

- Heldigvis var han ikke festbrems, sier dos Santos.

Vålerenga - Stabæk 2-0

ULLEVAAL (Dagbladet): Klanen satte i gang en voldsom pipekonsert da Freddy dos Santos pådro seg et gult kort for å ha sparket ned Johan Andersson før pause på Ullevaal.

Pipingen skyldtes neppe at gulkortet var av den tvilsomme sorten - det var det nemlig ikke - men heller et ønske om at dos Santos var fredet i sin aller siste kamp for Vålerenga.

35-åringen fikk da også en perfekt avskjed med klubben, supportere og norsk toppfotball, etter å ha satt inn 2-0-målet på straffespark. Men festen kunne fått en bismak om dommer Anders Johansen hadde vært litt mer firkantet enn han faktisk var.

Dos Santos feiret nemlig straffemålet med å måke ballen over tribunetaket på Ullevaal, som i de aller fleste tilfeller vil medføre et gult kort. I så fall ville 35-åringen avsluttet karrieren med et rødt kort.

Men dommer Johansen viste storsinn og lot kortet ligge i lomma.

- Det hadde vært en bra party-pooper (festbrems), den dommeren som hadde gitt meg gult kort for den. Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte på det i det hele tatt, og jeg tenkte heller ikke å skyte ballen over tribunetaket. Jeg skulle bare vise at jeg hadde et bedre tilslag enn noen tror, for egentlig prøvde jeg bare å få den opp på tribunen.

- Men dommere kan jo ofte være paragrafryttere?

- Tanken var ikke en del av meg der og da. Heldigvis viste han skjønn, sier dos Santos til Dagbladet.

Fryktelig nervøs  
Dermed endte dos Santos' 326 og siste kamp for Vålerenga som en suksesshistorie - og straffemålet gjør at han har scoret i hver eneste sesong han har spilt i klubben.

VAR FRYKTELIG NERVØS: Freddy dos Santos ble mer forbannet enn glad i de første sekundene etter at Vålerenga fikk straffe, men han fulgte rådet han fikk fra en kompis før kampen og satte ballen høyt i målet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VAR FRYKTELIG NERVØS: Freddy dos Santos ble mer forbannet enn glad i de første sekundene etter at Vålerenga fikk straffe, men han fulgte rådet han fikk fra en kompis før kampen og satte ballen høyt i målet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Men han var fryktelig nervøs da han gikk fram til ellevemeteren, etter at Håvard Nielsen var blitt feil av Vegar Hedenstad.

- Hvor glad var du i Nielsen da han skaffet straffe?

- I noen sekunder var jeg mer forbanna, for jeg var så nervøs at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Men en kompis av meg hadde sagt at jeg måtte skyte høyt om vi fikk straffe, og det ble litt vel høyt, men ballen gikk inn, sier dos Santos.

Skuddet var knallhardt og midt i mål, helt oppunder tverrliggeren.

- De dytta jo inn han keeperen som er så svær, Jan Kjell Larsen. Da tenkte jeg at han kom til å rekke bort om jeg skjøt i hjørnet, for han dekker så mye rom. Så jeg skjøt midt i mål og håpet at han kastet seg. Og det gjorde han jo!

- Hvordan ville det vært å misse på det straffesparket?

- Jeg har så lite lyst til å tenke på det. Det ville lagt en solid demper på kampen, i hvert fall om Stabæk hadde utliknet til 1-1. Da ville jeg nok blitt mobbet av lagkameratene, smiler dos Santos.

Tok til tårene
Han fikk låne kapteinsbindet av Kristofer Hæstad for anledningen, og måtte dermed holde den tradisjonelle kapteinstalen i garderoben før kampstart.

Det ble en sterkere opplevelse enn han hadde forestilt seg.

- Jeg forberedte meg på at dette ville bli litt følsomt, ikke minst siden jeg fikk æren av å være kaptein og skulle holde før kampen-talen i garderoben som kapteinen gjerne gjør. Men det ble en annen tale enn vanlig. Vanligvis framføres den med myndig røst og med en formanende tone, men i dag var det en sippete nesten-pensjonist som bare fortalte gutta hvor stolt jeg har vært over å dele garderobe med dem.

DOMMEREN VISTE SKJØNN: Dos Santos hadde gult kort fra før da han tok med seg ballen og pælmet den over tribunetaket. Men dommeren viste storsinn. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DOMMEREN VISTE SKJØNN: Dos Santos hadde gult kort fra før da han tok med seg ballen og pælmet den over tribunetaket. Men dommeren viste storsinn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det ble noen tårer?

- Jeg skal ikke legge skjul på det, altså, det blei mer følsomt enn jeg trodde. På mange måter er jeg stolt over det jeg har gjort i Vålerenga, men når kapittelet nå er over kjenner jeg på det, sier han.

Dos Santos ble hyllet både før, under og etter kampen, og garantert på banketten som nok vil pågå ut i de små morgentimer mandag.

Spillerne fra både Vålerenga og Stabæk dannet æresvakt for ham før kampstart, og Klanen sang «Freddy, Freddy, Freddy, Freddyboy» gjennom store deler av kampen. I pausen rullet en hyllestvideo over storskjermen, og etter at kampen var over tok han ordet og holdt en tale til supporterne.

Vil stå med Klanen
Neste sesong går han over i rollen som fotballekspert på TV 2, samtidig som han skal være programleder for realityprogrammet «Amazing Race».

- Hvordan kommer du til å være mot VIF-gutta som ekspert, dersom de underpresterer sånn som i år?

- Det er jo litt rollen min, å være objektiv. Men det blir vanskelig for meg, for jeg er lite objektiv overfor den klubben her. Den betyr mye for meg, og det gjør gutta på laget også. Jeg håper at de savner meg, men samtidig at de vinner. Dette er klubben min. Jegh ar vært i Enga siden jeg var seks, og nå er jeg en del av nummer 12 (Klanen). Det kommer jeg til å ta med meg.

- Kommer du til å sitte sammen med Klanen de gangene du ikke jobber?

- Alle kompisene mine har jo vokst opp med å stå der, så absolutt. Jeg tror jeg skal få meg en plass på bortre langside her, og så får vi se.

- Kommer du til å vise deg ofte på Valle, eller bevisst holde litt avstand?

BLIR SAVNET: Lagkameratene skulle gjerne sett at dos Santos tok en sesong til. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BLIR SAVNET: Lagkameratene skulle gjerne sett at dos Santos tok en sesong til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Hver gang de har løpetrening, skal jeg ta meg en kaffe og et smørbrød, og sette meg for å se på. Doffen (Hæstad) har lovet at de skal ha kaffe til meg i garderoben hver morgen når jeg kommer innom, sier dos Santos.

Morten Berre er en av dos Santos beste kompiser, og de har spilt sammen både i Skeid og Vålerenga. Han innrømmer at det blir rart å skulle klare seg uten 35-åringen.

- Jeg skulle gjerne sett at han tok flere sesonger i VIF. Vi kommer til å savne ham.

- Hvordan tror du han blir som fotballekspert?

- Han skal vel helst ha en programlederrolle, og ikke sitte og være verdensmester og bedreviter hele tida.

- Men har du gitt beskjed om at han skal være ekstra snill med deg?

- Jeg veit hvor han bor, så han kan prøve seg, svarer Berre med et bredt glis.

EMOSJONELT: Dos Santos tok til tårene da han holdt kapteinstalen i garderoben før kampstart. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
EMOSJONELT: Dos Santos tok til tårene da han holdt kapteinstalen i garderoben før kampstart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer