<strong>FORTVILER:</strong> Corry Evans holder seg til hodet etter at den rumenske dommeren feilaktig dømte straffe i mot den nord-irske forsvareren. Sveits vant kampen 1-0. Foto: NTB Scanpix
FORTVILER: Corry Evans holder seg til hodet etter at den rumenske dommeren feilaktig dømte straffe i mot den nord-irske forsvareren. Sveits vant kampen 1-0. Foto: NTB Scanpix Vis mer

VM-playoffs: Viktige seire for Sveits og Kroatia.

Dommerfeil ga Norges overmenn tungt utgangspunkt i VM-playoff

Sveits tok en viktig seier i Nord-Irland etter feildømt straffe, mens Kroatia knuste Hellas i den andre playoffkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Nord-Irland - Sveits 0-1 (0-0)
  • Kroatia - Hellas 4-1 (3-1)

(Dagbladet):

Sveits, som vant ni av ti kamper i gruppespillet og bare ble slått av Portugal på målforskjell, slet med å få hull på et robust nord-irsk forsvar.

Sveitserne hadde mesteparten av ballen og skapte de få sjansene som var å spore i den første omgangen.

Det var dommerhjelp som måtte til for at sveitserne skulle ta ledelsen i den andre omgangen. Et helvolleyforsøk fra Xherdan Shaqiri traff Corry Evans i skulderen da han snudde ryggen til.

Dommer Ovidiu Hategan mente nord-iren hadde handset og pekte resolutt på straffemerket til Evans' store fortvilelse. Kortet betyr også at lillebroren til West Bromwichs Jonny Evans må stå over returoppgjøret.

Fra straffemerket var Ricardo Rodriguez sikker og sendte gjestene i føringen.

Sveits best

Det var Sveits som stod for finspillet og sjansene innledningsvis. Xhaka fikk kampens første store sjanse.

Seferovic la igjen ballen til midtbanemannen og fra seksten meter forsøkte Xhaka å styre ballen i mål med innsiden. Ballen strøk over tverrliggeren til Arsenal-spillerens store fortvilelse.

Minutter etter var Seferovic frempå med en lang tå etter et innoverskrudd innlegg, men Michael McGovern vartet opp med en strålende redning nede ved stolperota.

Bare tjue sekunder ut i andre omgang holdt det på å glippe for hjemmelaget. Shaqiri fikk plass og tid inne i Nord-Irlands 16-meter, men hans bøyde skruddforsnøk snek seg centimeteren over borteste kryss.

Seferovic var enda en gang nære på å sende Sveits i tet da Dzemaili var centimetere fra å treffe støvelen til Benfica-spissen med et innlegg.

Det var ikke ufjortjent at Sveits tok ledelsen da straffesparket først kom, men måten det skjedde på kommer til å bli diskutert. Selv om Evans løftet skuldra, tok ballen aldri i armen til forsvarsspilleren.

Etter det sveitsiske målet kom nord-irene mer fremover.

Josh Magennis fikk muligheten på hodet etter en god dødball fra Chris Brunt, men headingen gikk fem meter til side for mål.

Brunt var nok engang fremme og viste frem venstrefoten, men Yann Sommer kontrollerte frisparket utenfor det sveitsiske buret.

De siste minuttene holdt Sveits godt på ballen og hindret Nord-Irland for å skape trøbbel på sine dødballer. Dermed står Norges overmenn fra gruppespillet overfor en tøff oppgave i Basel i neste uke.

Kroatia dominerte mot Hellas

Etter en svak avslutning på gruppespillet måtte Kroatia ta til takke med playoff i gruppe med Island.

I det første oppgjøret mot Hellas viste kroatene hva som virkelig bor i laget når ting stemmer. Hellas hang aldri med mot Kroatia stjernemannskap på midtbanen og dermed skaffet Kroatia seg et svært godt utgangspunkt før returoppgjøret i Athen.

Kampen startet svært godt for hjemmelaget. Allerede før kvarteret var spilt tok de føringen.

Et grusomt mottak av Hellas' keeper Karnezis gjorde at Nikola Kalinic kunne stjele ballen. På klønete vis var Karnezis altfor seint inne med en takling og dommeren hadde ikke annet valg enn å peke på straffemerket.

Karnezis slapp unna med gult kort, men klarte ikke å rette opp i egen feil da Luka Modric steg fram og trygt satte ballen i mål fra elleve meter.

Drømmemål

Så stod kroatene for et av årets flotteste lagmål. Anført av Rakitic, Brozovic og Kalinic kombinerte Kroatia seg framover i banen på ett touch og hælklakker.

Ballen endte opp hos venstreback Ivan Strinic som utfordret den greske backen og slo inn langs backen. Der ventet Nikola Kalinic. AC Milan-spissen guidet elegant ballen i mål med utsiden av foten. Et klasseangrep av rød- og hvitrutede.

<strong>NYDELIG:</strong> Et fantastisk angrep av kroatene endte med at Kalinic kunne styre ballen i mål med utsiden av høyrefoten. Her stikker han ut av bildet for å feire målet. Foto:AP Photo/Darko Bandic/NTB Scanpix
NYDELIG: Et fantastisk angrep av kroatene endte med at Kalinic kunne styre ballen i mål med utsiden av høyrefoten. Her stikker han ut av bildet for å feire målet. Foto:AP Photo/Darko Bandic/NTB Scanpix Vis mer

Hellas hang ikke med, men etter halvtimen spilt fikk gjestene sjansen og grep den med begge hender.

En corner ble slått langt og høyt inn i feltet av Konstantinos Fourtonis. På bakre ventet Hellas-kaptein Sokratis Papastathopoulos. Dortmund-stopperen steg tilværs og headet ballen i bue tilbake i lengste hjørnet. En sterk heading og et svært viktig bortemål for grekerne.

Den kroatiske midtbanetrioen Luka Modric, Ivan Rakitic og Marcelo Brozovic herjet til tider med det greske laget.

Etter halvtimen spilt rullet de på nytt rundt Hellas. Brozovic fant høyreback Sime Vrsaljko på løp oppover kanten. Innlegget hans falt perfekt på hodet til Ivan Perisic. Fra halvannen meter kunne ikke den Manchester United-aktuelle kantspilleren bomme, og igjen var kroatene to mål foran.

Kroatene fortsatte der de slapp etter pause. Bare tre minutter ut i den nye omgangen var det på nytt kluss i det greske forsvaret.

Konstantinos Stafylidis forsøkte å bryste ballen tilbake til egen keeper, men Vrsaljko var på pletten og fikk pirket ballen forbi Karnezis. Dermed hadde Andrej Kramaric en enkel oppgave med å dytte ballen over mållinja.

Kroatene hadde flere sjanser til å øke ledelsen. Den største falt til Perisic tjue minutter før slutt. En genial utsidepasning fra Modric splittet det greske forsvaret, men fra kort og litt skrått hold dundret Inter-kanten ballen høyt opp på tribunen.

Hellas fikk sin sjanser til å gjøre returkampen hakket mer overkommelig. Med kvarteret igjen fikk Kostas Mitroglou sin første mulighet, men klarte ikke å få sin harde heading under tverrliggeren.

På overtid var spissen på nytt frampå med hodet, men Danijel Subasic slang seg så lang han var og fikk tippet ballen utenfor stolpen.

Dermed ble det en overbevisende 4-1 seier og Luka Modric og kompani har nå et bein i Russland og VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer