UTE I KULDA: «Det er Edvartsen som er problemet. Og bare han. Ikke Terje Hauge. Og hvorfor det, jo fordi han er Svein-Erik Edvartsen», skriver Dagbladets kommentator. Toppdommeren var svært ordknapp da han møtte pressen på Ullevaal i dag. Foto: Bjørn Langsem
UTE I KULDA: «Det er Edvartsen som er problemet. Og bare han. Ikke Terje Hauge. Og hvorfor det, jo fordi han er Svein-Erik Edvartsen», skriver Dagbladets kommentator. Toppdommeren var svært ordknapp da han møtte pressen på Ullevaal i dag. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Dommerstrid: Terje Hauge mot Svein-Erik Edvartsen

Dommerforeningen mobber Edvartsen med dommersjefens velsignelse. NFF må ta grep nå

Uten øyne for verdiene respekt, likeverd og fair play har dommerforeningen startet en regelrett mobbekampanje mot Svein-Erik Edvartsen. NFF kan ikke sitte stille og se på det.

DOMMERFORENINGENS OPPTRAPPING AV den allerede løste Edvartsen-saken er en omdreining som må få konsekvenser på Ullevaal Stadion. Søndag kveld sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt at saken var løst og at Svein-Erik Edvartsen dømmer runde sju i Eliteserien. Tirsdag gikk dommerne Tom Harald Hagen og Tore Hansen til offentlig angrep på Edvartsen. Onsdag kveld holdt dommersjefen og dommerforeningen krisemøte på Gardermoen der agendaen var at Edvartsen skulle stå skolerett og be kollegaene om unnskyldning. Og i dag melder TV 2 at minst ti toppdommere nekter å dømme med Svein-Erik Edvartsen.

Hvorfor det?

Fordi han er Svein-Erik Edvartsen?

KRANGELEN MELLOM DOMMERSJEF Terje Hauge og dommer Svein-Erik Edvartsen kom til overflaten da sistnevnte, som per alle definisjoner er Norges nest beste dommer bak Svein Oddvar Moen, ikke ble satt opp til å dømme den første eliteserierunden. På det tidspunktet hadde konflikten levd i gangene på Ullevaal Stadion i et par måneder.

HVORFOR DØMMER IKKE Edvartsen, spurte vi i media da dommeroppsettet for runde én forelå. Svein-Erik Edvartsen svarte. Terje Hauge gjorde det ikke. Situasjonen på Ullevaal Stadion var med andre ord som den pleier å være. Men det vi ikke visste da det første spørsmålet ble stilt var at det gjennom vinteren hadde gått et par kuler varmt i korridorene på Ullevaal, så varme at generalsekretær Pål Bjerketvedt allerede 30. mars forlangte en løsning.

Bjerketvedt ante at dette var en fillesak som fort kunne utvikle seg.

Dessverre for den norske dommerstanden fikk han rett.

DA ADVOKAT JOHN CHRISTIAN ELDEN søndag kveld kalte hele greia en sak uten innhold hadde han sikkert jussen på sin side. For ikke å snakke om fornuften. Det han ikke tok høyde for var det kilder på Ullevaal Stadion har sagt lenge, «at saken stikker dypere enn som så». Det er med andre ord ikke Edvartsens og Hauges motstridende syn på mentoroppsettet og teamsammensetningen som er sakens kjerne. Det var bare katalysatoren som utløste det hele.

Og da saken egentlig var løst i det som kalles minnelighet, og hele den norske dommerstanden burde gjort som oppdragsgiverne i NFF, svelget unna og jublet inni seg over skandalen som egentlig ble unngått, presterte dommerne Tom Harald Hagen og Tore Hansen å sende hver sin e-post til TV 2 og NRK der de dro opp det som «stikker dypere enn som så» med rota.

Utsagnet Ole Hermann Borgan presterte å poste på Facebook, Borgan som er Hauges tidligere assistentdommer gjennom 12 år (1994-2006), underbygger denne kommentatorens påstand om en mobbekampanje.

ETTER ONSDAGENS MØTE vet vi med sikkerhet at det ikke er Edvartsens og Hauges motstridende syn på mentoroppsettet og teamsammensetningen som har vært sakens problem. Det var bare katalysatoren som utløste smørja. Det er Edvartsen som er problemet. Og bare han. Ikke Terje Hauge. Og hvorfor det, jo fordi han er Svein-Erik Edvartsen.

En dommer som ikke er som andre dommere, som svarer når han blir spurt og som utfordrer makta og stiller konkrete og helt relevante spørsmål når han føler seg urettferdig behandlet.

HVIS DEN NORSKE dommerstanden har noe annet på Edvartsen enn det faktum at Edvartsen er alt det allerede nevnte - altså Svein-Erik Edvartsen på godt og vondt - må de, i NFF-åpenhetens navn, komme med det nå. Alt annet blir bare ei uforløst drittpakke fra ei dommergruppe som helst ser at ingen sier noe om noe som helst, og at dommersjefen alltid vet best fordi han er dommersjef.

SÅNN KAN IKKE fotballen ha det. Generalsekretæren må snarest tilbake på banen og sette skapet på plass. Sist jeg sjekket var det fortsatt ikke forbudt å være Svein-Erik Edvartsen. Jeg har heller ikke sett noen kriterier som sier at frittalende annerledesmennesker, som beviselig er kompetente dommere, ikke kan dømme fotball nettop fordi de er annerledes.

Dette er Norge - et land som holder ytringsfriheten høyt og som verdsetter og respekterer forskjeller.

Det er ikke Nord-Korea.

BLE RØD: Det er uvisst hva linjemannen fikk i ansiktet, men han ble helt rød. Video: Eurosport Vis mer