Dommerjakt, raseri og straffedrama

Skandalekamp sist gang Frankrike og Portugal møttes i semifinale. I kveld møtes de igjen.

Følg semifinalen Frankrike - Portugal fra kl. 21. 

 (Dagbladet.no) I kveld gjør Frankrike og Portugal opp om hvem som skal møte Italia i VM-finalen. Det er lov å håpe på en fartsfylt og dramatisk kamp - men fullt så dramatisk som sist gang lagene møtte hverandre i en semifinale er kanskje ikke ønskelig.

Portugiserne glemmer nemlig aldri hvordan de røk ut av EM i 2000. Motstanderen i semifinalen var Frankrike, og Portugal ledet 1-0 til pause etter scoring fra Nuno Gomes.

Bare seks minutter inn i 2. omgang utliknet Thierry Henry.

Linjemannen i fokus

Idet klokka viste 90 minutter, var Portugals Abel Xavier nær ved å bli den store helten da han nikket et Figo-frispark knallhardt mot mål. En refleksredning fra Fabien Barthez forhindret scoring - og lite ante Xavier da om at det skulle bli noe av det siste han gjorde på en fotballbane de kommende ni månedene.

Det ble ekstraomganger, og lagene var bare seks minutter fra straffesparkkonkurranse da det skjedde:

David Trezeguet kom seg løs i feltet og skjøt fra spiss vinkel. Keeper Vitor Baia reddet, men returen havnet i beina på Sylvain Wiltord.

JAKTET PÅ DOMMEREN: Linjedommer Igor Srmaka ble spyttet og dyttet, og måtte hoppe over et reklameskilt for å unnslippe rasende portugisiske spillere etter å ha vinket straffespark til Frankrike i EM-semifinalen i 2000. Her prøver trener Humberto Coelho å roe ned spillerne sine. I kveld møtes lagene til ny semifinale - denne gang i VM. Foto: EPA
JAKTET PÅ DOMMEREN: Linjedommer Igor Srmaka ble spyttet og dyttet, og måtte hoppe over et reklameskilt for å unnslippe rasende portugisiske spillere etter å ha vinket straffespark til Frankrike i EM-semifinalen i 2000. Her prøver trener Humberto Coelho å roe ned spillerne sine. I kveld møtes lagene til ny semifinale - denne gang i VM. Foto: EPA Vis mer

Fra enda spissere vinkel klinket han til, Baia var utspilt og ballen var på vei inn i nettmaskene. Ved første stolpe sto imidlertid Xavier. Skuddet traff ham i hånda og fortsatte ut over dødlinja.

Dommeren pekte mot cornermerket.

Linjemann Igor Srmaka fra Slovakia var av en annen oppfatning.

Uverdig

Han rakk bare såvidt å heise flagget før de portugisiske spillerne hadde omringet ham.

Dommeren måtte nesten brøyte seg fram mellom horden av burgunderkledde. Etter en kort diskusjon hadde linjemannen fått viljen sin: Straffe til Frankrike.

At si at Portugal protesterte ville være en betydelig underdrivelse.

Luis Figo reiv av seg drakta og satte seg demonstrativt på innbytterbenken. Nuno Gomes dyttet Srmaka i brystet og ble utvist etter kampslutt.

Dommerjakt, raseri og straffedrama

Den eneste mannen som holdt hodet kaldt var selvsagt Zinedine Zidane.

Han måtte vente tre-fire minutter før han kunne legge ballen til rette på 11-meteren, men så gikk «Zizou» inn i sin egen verden, gjorde det han skulle og sendte Frankrike til EM-finalen.

Bråket var imidlertid på langt nær over med det.

Ga trøya til dommeren

Stakkars Srmaka var en mer jaget mann enn Harrison Ford, og ble overfalt av portugisiske spillere, reserver og lagledere. Det hjalp ikke at fjerdedommer Hugh Dallas forsøkte seg som fredsmekler; Spyttklysene haglet, det samme gjorde dyttende armer, og til slutt måtte Srmaka hoppe over et reklameskilt. Beskyttet av noen sikkerhetsvakter ble han til slutt eskortert i sikkerhet.

- Hva skulle jeg gjøre? Det var ufrivillig at ballen traff hånden min. Det er utrolig at de kan sette opp en linjemann fra en liten fotballnasjon som Slovakia, mente Xavier.

Nuno Gomes ga trøya si til dommeren etter kampen.

- Jeg synes det var urettferdig. Jeg ga ham trøya mi og sa at det var en gave slik at han kunne minnes laget vårt, sa Gomes.

Skandalekampen fikk selvsagt etterspill, og verst gikk det utover Xavier.

Høyrebacken med det hvite flippskjegget fikk ni måneders utestengelse. Nuno Gomes fikk en måned mindre, mens midtbanespiller Paulo Bento fikk seks måneder på sidelinja.

- Jeg er i sjokk. En så hard reaksjon hadde jeg aldri i mine villeste fantasier tenkt meg, var reaksjonen fra Xavier.

Noen av spillerne fra den kampen skal i aksjon i kveld også. Barthez, Thuram, Vieira, Zidane og Henry for Frankrike - Luis Figo for Portugal.

- Portugal er vakre

Frankrike har vunnet de siste sju kampene mot Portugal, og Felipe Scolari mener Les Bleus er favoritter.

- Ser man på historisk på det, må Frankrike være favoritter med tanke på alt de har oppnådd. Men Portugal har også gjort en del bra. Vi vil forsøke å forandre historien i denne kampen - for det er ikke alltid favorittene vinner, sier han.

Portugal har fått et litt usportslig rykte på seg etter farsekampen mot Nederland og Cristiano Ronaldos innblanding da Wayne Rooney fikk rødt kort - men Frankrike-sjef Raymond Domenech er full av beundring.

- Portugal er et vakkert lag. De er ikke et lag med skuespillere - jeg vil at folk skal slutte og tro det, sier han til L\'Equipe.

• Din mening: Hvem holder du med i semifinalen i kveld?

<B>HADDE ROEN:</B> Zinedine Zidane ruslet rundt et annet sted på banen mens bråket stormet som verst, og satte straffen nådeløst i mål nesten fem minutter etter at dommeren hadde blåst.
<B>AVGJØR?:</B> Cristiano Ronaldo har vært en omdiskutert mann den siste uka. Avgjør han mot Frankrike i kveld?
<B>ILLSINT:</B> Abel Xavier fikk ni måneders utestengelse etter skandalekampen mot Frankrike.