Dommerne går i svart

Norske toppdommere slakter NFFs argument om at satsingen på dommerne skal økes med 1,2 millioner kroner. De frykter det vil bli et dundrende tapsprosjekt å dømme toppfotball i 2006.

Nå truer dommerne med streik etter NFFs forslag om å fjerne det årlige stipendet på mellom 10 000 og 30 000 kroner. Honoraret per kamp er økt noe, men ikke nok til å forhindre at totalen blir langt verre for dommerne.

-  Helt uspiselig, tordner toppdommer Per Ivar Staberg.-  Du trenger ikke være økonomiprofessor for å skjønne at det er et minusprosjekt vi står overfor. NFFs forslag er superoverraskende - det er nesten så jeg ikke tror det er sant, sier FIFA-dommeren til Dagbladet.

Sju av dommerne i Tippeligaen er FIFA-dommere, og får 30 000 kroner i stipend i året. Fire av disse - Terje Hauge, Tom Henning Øvrebø, Tommy Skjerven og Espen Berntsen - blir kjøpt fri fra jobben. Resten må betale selv, i all hovedsak med stipendet som nå foreslås fjernet.

Vurdere sivil karriere

-  Jeg bruker det stort sett på frikjøp fra jobben og for å få trent til gunstige tider. Det er klart det vil være dramatisk å ta bort stipendet. Det er nesten så jeg må vurdere å gå tilbake til en sivil karriere, sier Staberg, som begynner i ny jobb som prosjektleder i et reklamebyrå fra 1. januar.

Roy Helge Olsen får 20 000 i stipend, og er heller ikke nådig:

-  De har tilbudt oss en dårlig avtale, som er merkelig i lys av den nye medieavtalen. De reverserer den fine trenden vi har sett de siste årene. Uten stipendet får vi dårligere tid til trening - og det blir vi i hvert fall ikke bedre av, sier Olsen.

Halvparten i skatt

Tom Henning Øvrebø blir allerede frikjøpt 30 prosent fra sin sivile jobb. Det nye forslaget er han uansett svært misfornøyd med:

-  Forslaget vil bety at vi vil gå i tap. Sånn skal det ikke være. De må gjerne sende oss på kurs, men vi gjør det uten å få godtgjørelse. NFFs utskjelte forslag går ut på følgende:

 Stipendet til de 57 dommerne som nyter godt av dagens ordning forsvinner.

 Honoraret per kamp i Tippeligaen økes fra 6000 til 7500 kroner. Men halvparten av beløpet går til skattefuten - slik at dommerne bare sitter igjen med 3750 kroner. Det er 750 mer enn i dag.

 De beste dommerne skal satses på, til sammen 1,2 millioner kroner. Dette skal ifølge NFF brukes på å profesjonalisere dommerne - mer frikjøp, flere samlinger og tettere oppfølging.

Noen dårligere ut

Hvem av dommerne som blir tilgodesett med frikjøp fra jobben, kan ikke informasjonssjef Roger Solheim i NFF svare på.

Men han legger ikke skjul på følgende:

-  Noen av dem vil komme dårligere ut. Men jeg tror de fleste dommerne i Tippeligaen vil oppleve den nye ordningen som gunstig. De som dømmer mye vil komme bedre ut.

-  Noen kaller det uspiselig?-  Det virker nesten som om de ikke har forstått konsekvensene av at vi vil øke profesjonaliteten, svarer Solheim.

Omsetningen til himmels

Det svaret godtar ikke lederen for toppdommerne, Terje Hauge.

-  Jeg finner det urimelig at de stiller høyere krav til oss, men gir oss dårligere rammebetingelser. Skal vi ha flere samlinger og flere tester, må vi ha en godtgjørelse. Tippeligakonseptet har bare gått oppover. Omsetningen går til himmels. En stor medieavtale over fire år verdt enn milliard er i boks. Vi får likevel et dårligere tilbud, og det finner vi oss ikke i, sier Hauge til Dagbladet. -  For da stipendet ble innført for 6-7 år siden, var det jo nettopp som en kompensasjon for at de ikke ville øke honorarene.

Han mener tippeligadommerne må dømme så mange som 20 kamper for at NFFs forslag skal ha livets rett. Selv dømte han 12 kamper i Tippeligaen denne sesongen. Det ville gitt ham 45 000 kroner med NFFs nye forslag. Ikke akkurat noen imponerende timelønn...

MISFORNØYD: Tom Henning Øvrebø
VANTRO: Toppdommer Per Ivar Staberg reagerer med forferdelse på fotballforbundets dommersatsing. Han er ikke i tvil om at det er et tapsprosjekt for dommerstanden.