Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommerne hyller egen innsats

Slik vurderer pipeblåserne Tippeliga-sesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noen har måttet rømme ut bakveien. Noen er blitt kalt «helvetes hæstkuk» etter seks tilleggsminutter på Lerkendal. Noen har sluppet unna med å bli kalt feige og arrogante.

Dommerne i Tippeligaen har som vanlig fått kjørt seg denne sesongen. Egil «Drillo» Olsen mener for mange kamper har blitt avgjort på gale dommeravgjørelser.

- Etter min mening er for mange kamper blitt avgjort på såpass grove dommerfeil at jeg er overraska, sier Drillo til Dagbladet.no.

Samtidig mener han dommerne på generelt grunnlag er blitt bedre enn før, og langt flinkere til å unngå feilaktige offsideavgjørelser.

Det blir imidlertid ren ønsketenkning fra dommernes side at folk skal huske dem for den perfekte anvendelsen av fordelsparagrafen. Derfor lot vi åtte av dommerne selv få oppsummere sin egen sesong på godt og vondt.

Og i skarp kontrast til hva en del trenere, spillere, eksperter og supportere mener, er dommerne stort sett meget godt fornøyd med sin egen innsats.

Tom Henning Øvrebø

- Totalt sett er jeg veldig godt fornøyd, i all beskjedenhet. Det har fungert bra i teamet, selv om det alltid vil være enkeltsituasjoner man kunne løst annerledes. For å trekke fram én, var det da jeg viste ut feil mann i kampen mellom Fredrikstad og Brann (Trond Erik Bertelsen, journ.anm.). Men det har vært en god sesong, sier Øvrebø.

image: Dommerne hyller egen innsats

- På en skala fra 1-10, hva gir du deg selv?

- Jeg gir meg selv en sterk 8\'er som vipper opp mot 9\'ern.

Svein Oddvar Moen

- Sesongen min har vært bra. Jeg startet litt trøblete, og i seriepremieren i Molde ble det mye bråk. I tillegg dømte jeg dette straffesparket til Lillestrøm på Hamar, hvor jeg tok feil. Ser man vekk fra det har det vært en god sesong. Jeg har utvikla meg masse, og det har vært lærerikt å møte litt motgang.

- På en skala fra 1-10, hva gir du deg selv?

- Jeg vet jo ikke hva de andre sier, men jeg får gi meg selv en sekser.

Terje Hauge

- Totalt sett er jeg veldig fornøyd, særlig etter det som skjedde før sommeren med vraking til VM og alt styret etter Champions League-finalen. Jeg må innrømme at jeg var spent på hvordan dette ville gå videre. Da jeg kom hjem og viste ansiktet mitt, var det mye «der er han som dømte Champions League-finalen». Men det har gått bra, sier Hauge.

I FOKUS: Ingen kan påstå at dommerne i Tippeligaen har en takknemlig jobb. Her får dommer Svein Oddvar Moen det glatte lag av HamKam-spillerne etter å ha gitt Lillestrøm en feilaktig straffe. Foto: Daniel Sannum Lauten
I FOKUS: Ingen kan påstå at dommerne i Tippeligaen har en takknemlig jobb. Her får dommer Svein Oddvar Moen det glatte lag av HamKam-spillerne etter å ha gitt Lillestrøm en feilaktig straffe. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

- Det jeg er godt fornøyd med er at jeg før sesongen fikk trent godt og var i god fysisk form. Jeg klarer å nullstille og er motivert foran hver kamp.

- På en skala fra 1-10, hva gir du deg selv?

- Spør du meg ligger jeg mellom 8 og 9. Er jeg kritisk faller jeg ned på 8.

Per Ivar Staberg

- Jeg er godt fornøyd, med unntak av én episode. I kampen mellom VIF og RBK overså jeg vel den klareste holdingen så langt i Tippeligaen, da Morten Berre ble revet ned i feltet i kamp med en RBK-spiller. Jeg var vel ikke akkurat medievant i svaret jeg ga til TV 2 etterpå, da jeg avfeide at det var straffe gjennom å si at jeg måtte dømt på 4-5 andre episoder hvis jeg skulle dømt på holdingen av Berre. Summen av det ble katastrofe, sier Staberg ærlig.

- Men presset fra supporterne har vært mye mindre enn i fjor. Jeg snakker for meg selv, men jeg har bare fått 10 tekstmeldinger hele sesongen. Det er nesten så jeg er litt snurt, spøker han.

- På en skala fra 1-10, hva gir du deg selv?

- Jeg vet jeg har stort potensiale. Høres det greit ut med... jeg føler jeg ligger nærmere åtte enn sju. Jeg sier sju, så er jeg ikke for breial.

Roy Helge Olsen

- På bakgrunn av tilbakemeldingene jeg har fått fra observatørene, har det gått veldig bra. Det eneste jeg er misfornøyd med er det gule kortet jeg ga til Joakim Persson for taklinga på Eirik Bakke, i stedet for det røde. Ellers er jeg godt fornøyd.

- Før sesongen var vi forberedt på at det ville bli mye kjør fra media, men det verste kjøret la seg heldigvis etter de 5-6 første rundene, da det var gapestokken i nesten hver kamp. Jeg trodde ikke det skulle bli så trasig. Jeg har heldigvis ikke vært så mye i gapestokken.

- På en skala fra 1-10, hva gir du deg selv?

- Skal jeg bedømme det ut i fra karakterskalaen som vi blir bedømt etter, ligger jeg rundt en 8\'er. Så jeg får tro på det, da. 6 betyr «tilfredsstillende», 7 betyr «god», 8 betyr «meget god», 9 betyr «glimrende» og 10 betyr «utmerket».

Kjetil Sælen

- Jeg er godt fornøyd med sesongen. Et par kontroversielle situasjoner har det vært (målet Toth scoret med hånda mot Molde, utvisningen av Arnar Førsund mot RBK, journ.anm.), men sånn er det å være dommer. Jeg har fått gode tilbakemeldinger.

- På en skala fra 1-10, hva gir du deg selv?

- Det tror jeg at jeg overlater til andre å vurdere. Jeg vil ikke sette karakter.

Tommy Skjerven

- Jeg er faktisk stort sett fornøyd med det jeg har prestert. Jeg føler jeg har dømt jevnt bra, selv om det alltid er situasjoner man kan diskutere i ettertid. Men i 2006 har det gått bra. Jeg fikk kampen mellom Brann og Rosenborg i Bergen, som var en anerkjennelse og et signal om at de faglige sjefene er fornøyde. Det er det jeg lever av, ikke hva media, lagene og spillerne mener.

Jonny Ditlefsen

- Jeg føler jeg har gjort en forholdsvis grei jobb, det er det jeg har inntrykk av. Jeg har vært ute med knekt tommel i 10 uker, bortsett fra det har det vært greit.

• Din mening: Hva synes du om nivået på dømmingen i 2006?

<B>FORNØYD:</B> Tom Henning Øvrebø er meget godt fornøyd med sin sesong, med unntak av denne utvisningen av Trond Erik Bertelsen i serieåpningen mot Brann.
<B>FORNØYD:</B> Terje Hauge fikk kjørt seg etter VM-vrakingen og Champions League-finalen, men føler han har levert en meget god sesong i Tippeligaen.
<B>FORNØYD:</B> Med unntak av det gule kortet han ga Joakim Persson for overfallet på Eirik Bakke, sier Roy Helge Olsen seg godt fornøyd med egen sesong.
<B>FORNØYD:</B> Kjetil Sælen erkjenner at det har vært noen kontroversielle episoder, som her da han feilaktig sender Arnar Førsund av banen, men er tilfreds med sin egen innsats denne sesongen.
<B>FORNØYD:</B> Per Ivar Staberg tar selvkritikk på én episode, men er ellers tilfreds med det han har prestert i år.