Dommerne straffes i det skjulte

Norges Fotballforbund gir karantene til dommere som tabber seg ut i Tippeligaen. Men hvem som får straff, holdes hemmelig.

Dommerkonsulent Rune Pedersen bekrefter at toppdommere kan bli degradert fra det høyeste nivået.

-  Det kommer nok til å skje også i 2005 at noen må ta pauser fra Tippeligaen, sier Pedersen.

Men om noen er blitt degradert allerede denne sesongen, vil han verken avkrefte eller bekrefte.

-  Vi kan sette dem ned fra det høyeste nivået de dømmer på, for kortere eller lengre perioder, dersom vi føler at de ikke innfrir kravene vi stiller. Men vår jobb er å verne om dommerne. De som blir satt ned, vil vi bygge opp og få tilbake i form igjen, sier Rune Pedersen. -  Derfor får du ikke vite det av meg når noen settes ned et nivå. Det er vår personalpolitikk.

Dommerbråk hittil

Hittil i 2005 har en rekke avgjørelser vært med på å påvirke utfallet av jevne Tippeliga-kamper.


1. serierunde:
 Aalesund fikk straffespark på 1- 1 i kampen mot Rosenborg etter duell i feltet. RBK-spillere og -ledere i harnisk. Rune Johansen scoret, kampen endte 2- 2.


2. serierunde:
 Odd Grenland ble ikke tildelt straffe da Olivier Occeans skudd, på vei mot mål, ble stoppet av en Aalesund-hånd i 1- 2-tapet på Color Line Stadion. Odd ledet på det tidspunktet 1- 0. Dommeren blåste i fløyta like før Vålerengas Morten Berre puttet inn sitt andre mål mot Brann. Store VIF-protester, men de vant likevel 2- 1, ettersom Berre scoret seiersmålet like før slutt.

3. serierunde:
 Frode Kippes kinnbein knakk da Hannes Sigurdsson hoppet inn i hodeduellen med hevet albue i Viking- LSK. Gult kort til Sigurdsson. Med kapteinen ute falt LSK fra 1- 1 til 1- 3.

4. serierunde:
 Erik Hoftun fikk bare gult kort da han på 1- 1 fratok Magnus Myklebust en opplagt målsjanse i kampen LSK- RBK. Kampen endte 1- 1. Fredrikstad fikk straffespark på 0- 0 i kampen mot Odd Grenland etter duell i feltet. Store protester fra Odd. Enerly bommet. Kampen endte 1- 1.

5. serierunde:
 Aalesund tok føringa tidlig på Ullevaal, men Vålerenga kom tilbake da de ble tildelt straffespark. Hulsker falt i et sammenstøt med Aalesunds Haraldur Gudmundsson. Som raste etter avgjørelsen sammen med resten av spillerne.

Rekdal enig

Etter hver serierunde mottar Pedersen rapporter fra de svartkledde og deres observatører fra alle kampene. På bakgrunn av disse og videobilder, evalueres kamplederne.

-  Vi ser selvsagt på enkeltepisoder fra kampene, men dette alene er sjelden grunnlag for å degradere noen. Er det en avgjørelse vi mener var feil, får dommeren beskjed om dette - mer som en veiledning. Men dersom vi føler at kampledelsen ikke holder det nivået vi ønsker, kan folk bli satt ned.

Vålerengas trener Kjetil Rekdal forstår behovet for å holde karantenene hemmelig:

-  Det bør ikke bli noen gapestokk om de gjør feil. Det er en utrolig utfordring de står overfor, sier Rekdal, som har vært klar over at NFF av og til har gitt kampledere pause.

Fattigmanns trøst

Torsdag fikk Rekdals Vålerenga et omdiskutert straffespark mot Aalesund. Ivar Morten Normark vil ikke kritisere avgjørelsen som ble tatt, men sier at det i hver eneste kamp tas avgjørelser som han er uenig i.

-  Men det blir fattigmanns trøst å skulle forklare kamputfallet med slike situasjoner. Vi må heller konsentrere oss om vårt eget spill.

SIER IKKE ALT: Rune Pedersen.
DOMMERBRÅK: Jonny Ditlefsen ga Vålerenga et billig straffespark mot Aalesund i torsdagens kamp. Dette er den hittil siste av en lang rekke omdiskuterte avgjørelser denne sesongen.