Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommersjef vil ta jobben fra Ferguson

- Må ta ugresset ved roten.

I KAMP MED DOMMERNE: Manchester United-manager Alex Ferguson har hisset på seg den britiske dommerstanden. Nå vil dommeforeningen ha nye og sterkere sanksjoner mot Ferguson. Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTON
I KAMP MED DOMMERNE: Manchester United-manager Alex Ferguson har hisset på seg den britiske dommerstanden. Nå vil dommeforeningen ha nye og sterkere sanksjoner mot Ferguson. Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTON Vis mer

||| (Dagbladet.no): Prospect, foreningen som forsvarer interessene til britiske dommere, krever at det engelske fotballforbundet tyr til nye og kraftigere virkemidler for å straffe Alex Ferguson etter uttalelsene skotten kom med mot dommer Alan Wiley, etter helgas kamp mellom Manchester United og Sunderland.

Ferguson karakteriserte dommer Alan Wiley som for utrent til å dømme lørdagens 2-2-kamp, og FA har bedt om en forklaring. Prospect-leder Alan Leighton mener vanlige straffer, som bøter og utestengelse, ikke er nok for å endre oppførselen til United-manageren.

- Jeg vet ikke hva Sir Alex tjener, men en liten bot eller suspensjon fra sidelinja vil være småtteri for ham. Jeg mener man må anerkjenne at dette var alvorlige påstander som må bli hardt straffet, sier Leighton ifølge nyhetsbyrået PA.

Leighton mener FA må ta affære for å beskytte Respekt-kampanjen de har lansert, og antyder drastiske straffetiltak mot Ferguson.

- Man kan gjøre noe rundt en suspensjon fra jobben. Det vil være nytt landskap, og noe som ikke har skjedd før, men jeg mener FA må ta ugresset ved roten denne gangen, sier han.

Leighton utdyper ikke hva han konkret sikter til når han snakker om suspensjon fra jobben, men gjør det klart at det er på tide å øke presset på managernes oppførsel mot dommerne.

- Når bøter ikke hjelper, er det nødt til å komme en straff som vil stoppe folk fra å gjøre slike ting, ellers vil vi bare se mer og mer av det. Vi er nødt til å snakke om straffer som virkelig endrer folks oppførsel, sier han.

Ville ha saksøkt sir Alex
- Han gikk tilbake til etter det andre målet, fordi han trengte en pause. Han var ikke i god nok form for en slik kamp. Han måtte ha 30 sekunder for å gi en spiller gult kort, fordi han trengte en pause. Det var helt latterlig.

Det er Fergie-uttalelsene som har satt sinnene i kok hos britiske dommere.

Den nylig pensjonerte Premier League-dommeren Jeff Winter sa i går at han mener uttalelsene om Wiley har opprørt dommerstanden såpass grundig at de kommer til å få negative konsekvenser for Manchester United i tida framover.

- Alan Wiley var ikke skyld i at United bare fikk uavgjort, og han kan ikke forsvare seg. Det vil nok ikke skje, men om jeg var Alan, ville jeg vært fristet til å saksøke Sir Alex, sier Winter.

Trenger ingen forklaring
The Times har samtidig funnet ut av Alan Wiley faktisk løp mer enn de fleste spillerne på Old Trafford. Dommeren tilbakela 11 039 meter i løpet av 94 minutter, bare fire United-spillere og tre Sunderland-spillere løp mer.  

Dommerforeningens Alan Leighton mener FAs krav om en forklaring fra Alex Ferguson er unødvendig.

- FA må handle nå, hvis ikke ser jeg ikke at Respekt-kampanjen har noen framtid. Jeg ser at FA har bedt ham om å forklare uttalelsene, men jeg ser ikke helt hva som trenger en forklaring, sier Leighton.

- Jeg synes uttalelsene var ganske tydelige. På dette stadiet skulle jeg ønske FA handlet raskt, slik at Alan (Wileys) gode rykte opprettholdes. Og slik at dommere er sikret mot det som virker som en stadig bredere oppfatning blant managere om at de kan hetse dommere som de vil, sier han.

Også Blackburn-manager Sam Allardyce etterforskes av FA, etter at han i helga sa blant annet at dommeren i 2-6-tapet for Arsenal burde bli fjernet fra Premier League.

FIKK KJEFT: Dommar Alan Wiley (venstre) ble uthengt som utrent av Ferguson, selv om det senere viste seg at han løp mer enn de fleste spillerne på banen.Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN
FIKK KJEFT: Dommar Alan Wiley (venstre) ble uthengt som utrent av Ferguson, selv om det senere viste seg at han løp mer enn de fleste spillerne på banen.Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media