Dommersjefen: - Solskjær tar feil og bør uttrykke seg annerledes

Terje Hauge og faggruppa har konkludert.

(Dagbladet): Dommerkomiteen har konkludert med at Ole Gunnar Solskjær tok feil da han kategorisk hevdet at dommeren fratok Molde to poeng. Molde ledet 3-0 og så ut til å kontrollere inn tre poeng da det utrolige skjedde i Haugesund.

I løpet av det siste kvarteret slo Haugesund tilbake og utlignet til 3-3. Det var nesten som da Lillestrøm gikk fra 0-3 i det 89. minutt til 3-3 i løpet av overtiden mot Molde i 2010.

På stillingen 1-3 kom rundens største snakkis. En høy ball ble løftet inn foran Molde-boksen, keeper Ethan Horvath rykket ut, men forsøkte å skjerme ballen da Ibrahim Shuaibu kom i stor fart bakfra.

Haugesund-spilleren løp rett inn i Horvath og falt, men da de fleste trodde Molde skulle få frispark, dømte Martin Lundby straffe til Haugesund og dro samtidig fram det røde kortet til Horvath.

Etter kampen følte Molde seg snytt og klubbens normalt svært sindige trener, Ole Gunnar Solskjær, var forbannet.

- Gutta mine sitter i garderoben og føler seg robba, og det er de. Det er best at jeg ikke snakker. Hvis jeg sier det jeg mener så får jeg suspensjon. Jeg er fornøyd med gutta mine, det er alt jeg vil si, sa  Solskjær til TV 2.

Han var så sikker på at avgjørelsen var feil at han ikke ville se situasjonen i reprise.

Konklusjonen: - Solskjær tok feil Men ifølge dommerkomiteen var avgjørelsen riktig. Det kom fram gjennom mandagens rundeevaluering og gårsdagens konkludering.

- Dommerens avgjørelse var korrekt. Vi har konkludert med at straffespark og rødt kort var den riktige avgjørelsen. Den konklusjonen er det bred enighet om blant oss, forteller dommersjef Terje Hauge til Dagbladet.

Sammen med Rune Pedersen og tre andre kom dommerkomiteen fram til denne konklusjonen. Denne faggruppa og evalueringsmåten er nytt av året.

- Før sendte vi det ut bare internt, men nå informerer vi alle dommere og ansvarlige i de øverste divisjonene. Det inkluderer rundt 200 personer. Dette er for å lære og utvikle oss. Vi tror det er veldig nyttig, forteller Hauge.

Dommernes begrunnelse Bergenseren leser opp dommerkonklusjonen overfor Dagbladet. Slik begrunner de konklusjonen om at Lundby hadde rett og Solskjær feil i søndagens batalje:

- Keeperen setter seg i en vanskelig situasjon utenfor 16-meteren og feilberegner spretten på ballen. Haugesund-spilleren kommer i stor fart og er først på ballen. Han har muligheten til å nå igjen ballen når keeperen feller ham og blir dermed fratatt en åpenbar scoringsjanse. Dermed rødt kort, forteller Hauge.

- Forseelsen startet utenfor 16-meteren, men fortsatte inn i 16-meteren. Dermed er det straffespark. Keeperen forsøker å stoppe spilleren med armen og gjør seg større på ulovlig vis.

Kritikk mot Solskjærs reaksjon Hauge synes det derfor er synd at Solskjær var så kategorisk og la skylden på dommeren.

- I øyeblikket er det mye følelser involvert, og vi respekterer at alle har sine meninger. Samtidig er det uheldig å legge skylden på dommeren og sette ham opp mot veggen som i dette tilfellet. Vi har forståelse for at det er frustrasjon når man leder 3-0 og det blir 3-3, men det handler om hvordan man uttrykker seg, sier 50-åringen.

- Hvordan man ytrer meningene er et forebedringspunkt. Det kan være smart å vente til man har studert situasjonen og tenkt seg mer om. Det burde Solskjær ha gjort i dette tilfellet og ytret seg annerledes, mener dommersjefen.

Hauge presiserer at dommerne ikke forsvarer alt de gjør. Denne runden ble fem omdiskuterte situasjoner vurdert. Ikke alle ble vurdert som korrekte.

- Vi vurderte fem situasjoner i helga. Det er ikke sånn at vi forsvarer alle. I eksempelvis AaFK - Sogndal konkluderte vi med en feilaktig avgjørelse, da spillet ble vinket videre, men det skulle ha vært straffe, forteller Hauge.

I dag er det klar for en ny Tippeliga-runde. Molde får besøk av Strømsgodset på Aker Stadion, mens Lillestrøm - Brann, Haugesund - Odd og Bodø/Glimt - Vålerenga utgjør de øvrige kampene i dag.

I morgen møtes Sarpsborg 08 - Aalesund, Sogndal - Tromsø, Stabæk - Viking og Start - Rosenborg.