Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommertabber i 12. serierunde

Dommersjefen om blemmene: - Feil vi skulle vært foruten

Dommerne evaluerer kampene nøye og er ofte sin egen største kritiker, sier Terje Hauge. Han følger med på videodømmingens utvikling.

ANNULLERT: Nicklas Bendtner satte 2-2-scoringen som ville berget uavgjort for Rosenborg mot Brann. I stedet tok Brann tre poeng, og økte luka i toppen til seks poeng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
ANNULLERT: Nicklas Bendtner satte 2-2-scoringen som ville berget uavgjort for Rosenborg mot Brann. I stedet tok Brann tre poeng, og økte luka i toppen til seks poeng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Den 12. eliteserierunden ble preget av et par grove dommerfeil:

I toppkampen mellom Rosenborg og Brann søndag, valgte dommer Svein Oddvar Moen og dommerteamet å annullere Nicklas Bendtners utlikning 20 minutter før slutt, selv om bildene i etterkant viste at han ikke var i offside.

Mandag fulgte kollega Sigurd Smehus Kringstad opp med å la spillet gå, etter at Stabæks Hugo Vetlesen ble lagt i bakken av Sarpsborg-forsvarer Joonas Tamm. Forseelsen var tydelig, men straffesparket ble ikke tildelt.

- I disse to kampene, og i akkurat disse situasjonene, strekker dommerne armene fort i været og erkjente at det var feil vi skulle vært foruten. De ser situasjonen bare én gang, og noen ganger holder ikke det. Dommerne er ofte sin egen store kritiker og ønsker å revansjere slike episoder, og unngå at det skjer igjen, sier dommersjef Terje Hauge til Dagbladet.

Sine egne største kritikere

Både Moen og Kringstad innså at de hadde gjort ei blemme etter kampslutt, og la seg langflate. Hauge forklarer at de har en grundig gjennomgang av kampen sammen med veiledere etter kamp.

- De er sine egne største kritikere. De setter liste høyt og har store forventninger til seg selv og teamet sitt, sier Hauge.

Dommersjefen fortsetter:

- Jeg har vært med på dette før, og det skal i utgangspunktet ikke skje. Men jeg vet at det kan skje når man ser situasjonen én gang, sier Hauge.

Videodømming?

Dommersjef Hauge har tidligere uttalt seg positiv til videodømming. Dette er fortsatt i en slags prøvekjøringsperiode, og skal brukes under VM i sommer.

For Hauge innrømmer også at ved videodømming, ville kanskje de nevnte situasjonene bli plukket opp:

DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Når det gjelder videodømming, så har man klare protokoller - og det skal ikke overta dømmingen i seg selv. Men disse situasjonene ville nok blitt fanget opp ved videodømming, sier Hauge.

Han fortsetter:

- Fotball-VM blir interessant. Lykkes det, og turneringen blir bra og videodømming brukes på en bra måte, skyter nok dette interessen både i Norge og andre land. Vi følger med, og er positive til å være en bidragsyter her i Norge, sier Hauge.

La seg flate

Slik forklarer Svein Oddvar Moen Bendtner-annulleringen:

- Det ble et mål, og vi skulle selvsagt ha godkjent det. Det er mitt ansvar, og i den situasjonen var vi ikke gode nok som team. Det er ingen som liker å gjøre feil, men i dag gjorde vi en feil. Det må vi bare akseptere og stå på videre, sa Moen etter kampslutt.

... og slik forklarer Kringstad straffesituasjonen:

- Først og fremst kan jeg bare si at jeg bommet på den avgjørelsen. Det er selvfølgelig kjedelig når jeg ser bildene her på nytt. Stabæk skulle blitt tildelt et klart straffespark og det er beklagelig, sier Kringstad til Eurosport

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media