Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommersjefen ut mot spillerne: - Hvilken moral har de? De må gå i seg selv

Norsk fotballs mest omdiskuterte regel er ikke en regel likevel, forteller dommersjef Terje Hauge. Nå tar han et oppgjør med spillernes verdisyn.

ENGASJERT: Dommersjef Terje Hauge vil ikke avskaffe den omstridte norske regelen, som ikke er en regel, men en retningslinje. Han mener mye av ansvaret ligger på spillerne. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ENGASJERT: Dommersjef Terje Hauge vil ikke avskaffe den omstridte norske regelen, som ikke er en regel, men en retningslinje. Han mener mye av ansvaret ligger på spillerne. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent i går kveld formidlet Dagbladet den heftige debatten som verserer rundt den omstridte norske «scoringsregelen», som lyder slik:

«Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er bare dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark.»

Dommerne kan dermed dele ut kort til spillere som henter ballen etter en scoring for å sette i gang spillet raskt, slik alle lag gjør hvis de ligger under.

Retningslinjen har blitt slaktet som en håpløs regel av så vel Jesper Mathisen som Freddy dos Santos og John Arne Riise. Men ifølge dommersjef Terje Haug er ikke dette noen regel.

- Det er en misforståelse. Det er ingen regel. Det er en retningslinje, som må sees i en større sammenheng. I 2016 er det et fokusområde å forebygge usportslig oppførsel, forklarer Hauge til Dagbladet.

- Ofte blir det tumulter, krangler og uheldige hendelser om et lag forsøker å hente ballen for å sette i gang spillet etter scoring. Det kan ofte gi slåsskamper og kort. Det er det vi vil unngå, forteller dommersjefen.

Hauges oppgjør med spillerne Flere vil avskaffe denne retningslinjen allerede nå. Det er ikke aktuelt.

- Nei, det er altfor tidlig å gjøre. Vi må gi prosjektet en sjanse til å fungere først. Så lenge spillerne følger retningslinjene, vil det fungere veldig bra, mener Hauge.

OPPGITT: Jesper Mathisen langer ut mot den nye norske retningslinjen om at laget som scorer ikke har lov til å hente ballen for å sette i gang spillet raskt. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OPPGITT: Jesper Mathisen langer ut mot den nye norske retningslinjen om at laget som scorer ikke har lov til å hente ballen for å sette i gang spillet raskt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Men i idretten er det alltid noen som vil tøye regelverket eller retningslinjene i dette tilfellet?

- Det er mulig, men det er voksne og profesjonelle spillere som jeg håper er opptatt av å framstå sportslig. Jeg tror de fleste gjør det, og med årets fokusområde håper vi at det skal bli enda tydeligere, sier Hauge.

Det gis ikke gult kort for å hente ballen, men det gis gult kort til det angripende lag om det ender i en krangel. Da kan det forsvarende lag konstruere en konflikt, som gir gult kort til motspilleren, og dermed kynisk utnytte den nye retningslinjen.

Den tidligere internasjonale toppdommeren tar nå et oppgjør med spillernes moral om dette er tankegangen.

- Jeg må si at jeg undres litt over spillernes holdninger hvis de spekulerer i regelverket og forsøker å tøye det og framprovosere konflikter. Det sier noe om spillernes moral og verdier. Jeg må si det overrasker og skuffer meg at dette diskuteres. Det burde ikke være sånn. Følg retningslinjene og spill sportslig, er min oppfordring, sier bergenseren til Dagbladet.

- Jo mer jeg tenker på det, jo mer engasjert blir jeg. Jeg håper virkelig at spillerne er sportslige og profesjonelle og ikke spekulerer i regelverket og forsøker å utnytte det. Jeg lurer på hva spillerne tenker. Det er på tide at de reflekterer litt over seg selv og sine holdninger. Hvis de tenker sånn, bør de gå seg i seg selv.

Svenskene følger med Hittil har den nye retningslinjen blitt slaktet av både spillere, trenere og eksperter.

- Har dere fått noen positive tilbakemeldinger på dette?

- Det er flere som har sagt at det er interessant og følger spent med. I svensk fotball gjør de blant annet det. Hvis det blir en suksess i Norge, kan det fort komme der også. Men det vil tiden vise.

Akkurat nå ser det ikke ut til å være en suksess. Hauge presiserer at de forholder seg til det internasjonale regelverket.

- Det er ikke andre regler enn i utlandet. Usportslig oppførsel gir gult kort overalt. I internasjonal fotball gis det gult kort til begge parter om det blir krangling etter en scoring.

- Kan det bli en utfordring for norske spillere at det er en annen praksis i norsk fotball?

- Nei, men hvis det var motsatt, kunne det blitt det. Da kunne det skapt noen utfordringer. Men dette er bare med på å lære opp spillerne til å la spillet settes i gang på normalt vis. Det er en ny hverdag, som jeg tror vil gagne fotballen på sikt.

- Positivt med negativ oppmerksomhet Ofte er det motstand mot nye tiltak. Hauge håper motstanden etter hvert vil snu.

- Det vil alltid være noen kunstige overganger, men jeg tror disse kjørereglene vil føre til mer effektivt spill og et bedre produkt. Det er veldig enkelt: Ikke hent ballen etter scoring. Jeg tror ikke spillet kommer så mye raskere i gang om målscoreren henter ballen eller om keeperen skyter den til midtbanestreken.

- Hva hvis keeperen ikke gjør det?

KRITISK: AaFK-profilen John Arne Riise synes den omdiskuterte retningslinjen er tåpelig.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KRITISK: AaFK-profilen John Arne Riise synes den omdiskuterte retningslinjen er tåpelig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Da er det opp til hver enkelt dommer å avgjøre. Da kan det deles ut gult kort for usportslig oppførsel, og dommeren vil legge til tid.

Hauge synes den negative oppmerksomheten er positiv.

- Jeg tenker at det er positivt med dette fokuset. Nå blir budskapet vårt fremmet, og det vil forhåpentligvis nå inn til spillerne. Så får vi sette oss ned med spillere og ledere og vurdere om dette var en suksess etter sesongen, forteller 50-åringen.

Spillernes kynisme Da Torbjørn Agdestein reduserte til 2-3 like før slutt i oppgjøret mellom Haugesund og Viking, havnet han og Iven Austbø i en krangel.

I et håp om å utlikne til 3-3 borte mot Viking, forsøkte Agdestein å hente ballen og sette spillet raskt i gang. Viking-keeper Iven Austbø utnyttet regelen og ventet på at Agdestein skulle hente ballen for å sette i gang spillet raskt.

Det gis ikke gult kort for å hente ballen, men det gis gult kort til det angripende lag om det ender i en krangel. Da kan det forsvarende lag konstruere en konflikt, som gir gult kort til motspilleren, og dermed utnytte den nye retningslinjen på strategisk vis.

- Når de har laget en dum regel, har de laget en dum regel, sa Austbø til TV 2.

- Det er helt håpløst, supplerte Agdestein.

- Hull i hodet I TV 2s Fotballkveld var Jesper Mathisen nådeløs mot den norske regelen.

KLAR BESKJED: 
Freddy dos Santos ber NFF avskaffe den upopulære idéen om at bare det forsvarende laget kan hente ballen etter scoring.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KLAR BESKJED: Freddy dos Santos ber NFF avskaffe den upopulære idéen om at bare det forsvarende laget kan hente ballen etter scoring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønner ikke denne regelen. Den er helt hull i hodet. Det er komplett idioti. Det finnes mange regler her i verden, både i Norge og i utlandet. Men dette er en av de mest tåpelige, sier Mathisen.

- Dette skal i utgangspunktet hindre konflikter, men i stedet skaper det konflikter. Det skaper bare rot. Austbø utnytter et regelverk som er totalt feil. 

- Vi må stoppe den Den tidligere Start-spilleren synes den norske regelen er helt latterlig.

- Vi gjør alle feil i livet, men vi kan ikke la det fortsette. Vi må stoppe regelen. Vi kan ikke spille med dette ut sesongen. Vi må kutte regelen nå. Det er jo bare tull. Det er bare i Norge vi har det slik. Det er en «ræva» idé.

Mathisen får støtte av kollega Freddy dos Santos.

- Det er ingen som skjønner regelen. Det er et helt naturlig instinkt å hente ballen når man jakter scoring. Det er helt bak mål, mener dos Santos. 

- Det er en helt unødvendig regel og veldig kunstig. Glem denne regelen, oppfordrer den tidligere Vålerenga-spilleren.

John Arne Riise følger opp kritikken på Twitter.

UTNYTTET REGELVERKET: Viking-keeper Iven Austbø utnyttet den nye norske retningslinjen. Det får dommersjef Terje Hauge til å reagere.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
UTNYTTET REGELVERKET: Viking-keeper Iven Austbø utnyttet den nye norske retningslinjen. Det får dommersjef Terje Hauge til å reagere. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Dummeste regelen som er laget. Helt natta! skriver AaFK-spilleren.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!