Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommerskandale ga russisk gull

En dommerskandale ødela det som skulle ha vært en strålende canadisk triumf i parløp. Jelena Berezjnaja og Anton Sikharulidze fikk gullet i gave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensmestrene Jamie Sale og David Pelletier overbeviste alle i OL-hallen om at de er best, unntatt fem av de ni dommerne. Dermed ble det russisk triumf enda en gang, og canadierne måtte trøste seg med at de er moralske mestere.

- Vi ga alt, vi tømte hjertene våre. Men vi kom ikke hit for å vinne gull. Vi kom for å gjøre vårt beste noensinne, få publikum til å la seg rive med og nyte opplevelsen. Det gjorde vi, sa Sale etter å ha tørket tårene.

Berezjnaja/Sikharulidze leverte et ytterst kompetent men ganske tamt friløp, hvor Sikharulidze feilet på en dobbel axel. Sale/Pelletier blendet publikum med et gnistrende og perfekt løp. Alle var overbevist om at canadierne hadde brutt den russiske dominansen som i parløp har vart i 38 år, men så mente fem av ni dommere at Russland likevel skulle få sitt 11. parløpgull på rad.

Avgjørelsen førte til høylytt buing i hallen der publikum nettopp hadde opplevd stor dramatikk, stor kunst og ekstatisk glede. Gleden ble til målløs skuffelse i løpet av et øyeblikk.

Sale og Pelletier gjennomlevde mye motgang på vei mot det som burde blitt et velfortjent gull. I kortprogrammet lørdag var de på vei mot ledelse da de klønete falt over hverandre i avslutningen. De prøvde å smile det bort, men lurte ikke dommerne og ble plassert bak Berezjnaja/Sikharulidze.

Kolliderte

Mandag startet dramatikken under oppvarmingen for de fire parene som skulle avslutte konkurransen, da Sikharulidze kolliderte voldsomt med Sale.

Det russiske paret tok fart for å øve på et sprang mens Sale tilsynelatende gikk i egne tanker midt på isen. Sikharulidze braste rett inn i den canadiske kvinnen, som ble liggende på isflaten.

Hun kom seg opp igjen etter et nervøst minutt mens både Sikharulidze og Pelletier sto bekymret bøyd over henne. Sale gikk tilsynelatende uskadd, men like synlig rystet, ut i garderoben.

- Jeg hadde vondt i magen. Det var som et mareritt. Jeg var rystet, sa Sale.

Imidlertid virket russerne mer preget av episoden da de heller mekanisk tok seg gjennom sitt vanligvis fenomenale friløp. Dommerne ga dem ikke toppkarakterer, og dermed var det klart at canadierne med et toppløp ville vinne friløpet og sammenlagt.

Glede, så tårer

De innfridde til fulle, og forbløffet tilsynelatende også seg selv med sitt perfekte løp. I stedet for de falske smilene de avsluttet kortprogrammet med, tydet ansiktene deres på sjokk idet de avsluttet. Så kom de ekte, brede smilene, sammen med publikums jubelbrøl. Pelletier la seg på kne og kysset isen, før de omfavnet hverandre og gledet seg til gullmedaljene. Publikum ropte taktfast på seksere.

Gleden ble ødelagt av fem dommere, fra Russland, Kina, Frankrike, Polen og Ukraina, som ga canadierne dårligere poengsum enn russerne. Da hjalp det lite at de fire andre så det samme som alle andre i OL-hallen.

- Jeg vet fortsatt ikke hva som skjedde, sa Sikharulidze, som nesten virket litt brydd over å være utropt til vinner. Men sølvvinnerne fra Nagano har sikret Russlands første gullmedalje i Salt Lake City-lekene.

Shen Xue/Zhao Hongbo fra Kina tok bronsen. I friløpet holdt de på å bli de første som har fullført en kvadruppel salchow i parløp. Shen landet som hun skulle, men så glapp skøyten og hun falt.

(Sjur Natvig - NTB)

Hele Norges coronakart