Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges Fotballforbund - åpenhet når det passer

Dommerskandale! Når Edvartsen gjør som NFF sier blir han straffet

En uenighet om rekkefølgen på valget av assistentdommere har utviklet seg til en dommerskandale på Ullevaal Stadion. I åpenhetens navn vil ikke NFF snakke om det.

UT MED DOMMER'N: Svein-Erik Edvartsen har stilt spørsmål ved dommersjef Terje Hauges vurderinger, etter hvert også i media. Med to kampers karantene er det som begynte som en liten uenighet rundt valget av assistentdommere utviklet seg til å bli årets første dommerskandale. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UT MED DOMMER'N: Svein-Erik Edvartsen har stilt spørsmål ved dommersjef Terje Hauges vurderinger, etter hvert også i media. Med to kampers karantene er det som begynte som en liten uenighet rundt valget av assistentdommere utviklet seg til å bli årets første dommerskandale. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

DET BEGYNTE DA Norges beste fotballdommer, Svein Oddvar Moen, uttalte at dommerteamet hans trengte nye impulser og assistentdommer Frank Andås gikk fra sidelinja til jobben som assistentdommer-coach i Norges Fotballforbund. Av en eller annen grunn. Inn i Team Moen, fordi systemet er slik at den beste dommeren alltid har førstevalget når det gjelder assistenddommere, kom Magnus Lundberg, en av Svein-Erik Edvartsens to assistenter.

Så langt var alt vel og bra.

KONFLIKTEN BEGYNTE DA Svein-Erik Edvartsen skulle fylle hullet etter Magnus Lundberg. Som Norges andrerankede FIFA-dommer - der VM-kvalifiseringskampen Edvartsen dømte mellom Bosnia og Gibraltar er beviset på at FIFA rangerer Edvartsen foran Tore Hansen - tok Edvartsen det for gitt at han var nestemann i køen. At det var hans tur til å velge. Det er jo sånn det virker på Ullevaal Stadion. Nummer en velger først, nummer to velger som andremann, nummer tre velger som ........... og så videre. Eller for å være helt presis, det var sånn det virket på Ullevaal Stadion.

Plutselig var regelen den at nummer to (Edvartsen) først fikk velge assistentdommer som fjerdemann.

DOMMERSJEF TERJE HAUGE tok beslutningen og hadde ikke noe godt svar da Edvartsen spurte hvorfor den vanlige rekkefølgen ikke lenger gjaldt. Da han deretter byttet ut Edvartsens mentor gjennom tretten år, Rune Pedersen, med seg selv, og heller ikke hadde noe godt svar på det, eskalerte konflikten. Og da Edvartsen valgte det fotballpresident Terje Svendsen gjorde til NFF's fanesak da han ble valgt for et drøy år siden - åpenhet - hvilket betyr at han svarte på de spørsmålene media stilte - ble han straffet for det også.

Så mye for Norges Fotballforbunds vilje til transparens.

Der i huset er det åpenhet når det passer.

FOR DENNE ULYDIGHETEN ble Svein-Erik Edvartsen, som for øvrig står listet som nummer to på NFF's FIFA-dommerliste på fotball.no, straffet med to eliteseriekampers karantene. Først en, og så en til. I tillegg la Terje Hauge og NFF ut dommeroppsettet for første serieunde halvannen uke før serierunden, ikke mandagen før slik regelen/normalen er. Kan hende det er en konspirasjonsteori fra min side, jeg kjenner ikke begrunnelsen, men faktum er at Svein-Erik Edvartsen fikk beskjeden om at han ikke får dømme årets første serierunde to dager før han skulle reise til sin første VM-kvalifiseringskamp.

Da dommeroppsettet for serierunde to også ble presentert uten Edvartsens navn, ble det krisemøte i Bergen.

FRA DET MØTET, igjen i åpenhetens navn, har vi gjennom en pressemelding fått vite at Hauge og Edvartsen "har etablert en klar felles forståelse for hverandres roller og ansvarsområder". Du verden. Pluss et par ferdigsnekrede sitater da, der begge parter ser framover. Spørsmålene vi ønsker svar på - fordi NFF praktiserer sin (sensurerte) åpenhet på presidentens månedlige pressekonferanser dagen etter styremøtene, og ellers når det måtte passe - får vi ikke en gang stille.

DET KAN IKKE bety annet enn at brannen ikke er slokket og at det fortsatt ulmer både på Ullevaal Stadion og ute i felten. Pluss at Edvartsen, fordi han er Edvartsen og forsatt vil være sin egen verste fiende fordi han alltid sier det han mener når det ikke er noen der som sier at han ikke får mene noe som helst, som etter møtet i Bergen, vil fortsette med det. Mens Terje Hauge, om Edvartsen mot formodning ikke klarer å slutte å være seg selv, i kjent stil vil holde døra stengt og fortsette å intervjue seg selv på fotball.no.

Hvilket betyr at taperen, i det som for en gangs skyld er en virkelig dommerskandale, kan utropes:

Norges Fotballforbund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media