LIKE GODE: Det stod ikke på tøffheten hos Norge heller. Her Heidi Løke som har tatt grep på Vladena Bobrovnikova. FOTO: AFP / Roberto Schmidt.
LIKE GODE: Det stod ikke på tøffheten hos Norge heller. Her Heidi Løke som har tatt grep på Vladena Bobrovnikova. FOTO: AFP / Roberto Schmidt.Vis mer

Dommerskandale? Når ikke engang TV 2 oppdager at vi ble bortdømt, har Norge en svært dårlig sak

Slapp av, se film av nattas storkamp og spill like bra videre.

NÅR noen av de norske håndballjentene snakker om russisk skuespill i OL-semifinalen i natt og trener Thorir Hergeirsson lufter misnøye med dommerstanden, er det greit at vi hører etter:

  • Slik frustrasjon forteller om hvor altbesettende de beste idrettsutøverne og de flinkeste trenerne deres ønsker å vinne.

Men hverken jentene eller Hergeirsson skal ikke et øyeblikk tro at det de sier om russisk filming og bingodømming i Rio, er forskjellen mellom tap og seier i denne kampen.

For da blir det vanskeligere å komme tilbake til den suverene tetposisjonen dette håndballmiljøet har skjemt oss bort med.

SELV er de ikke bortskjemte. Camilla Herrem som tørket tårene etter den siste bommen i den siste ekstraomgangen, klarte å skille mellom frustrasjonen over russere som datt lett og resultatet:

- Det er ikke der vi taper kampen, men klart det er irriterende sa hun til Dagbladet.

Men så sa hun også noe annet som bør fryses direkte på kontoen til nattas gedigne skuffelse:

TØFFE TAK: Thorir Hergeirsson og Norge ble presset av Evgeni Trefilovs jenter gjennom hele kampen. Til slutt klarte de ikke å stå imot. FOTO: REUTERS/Marko Djurica 
TØFFE TAK: Thorir Hergeirsson og Norge ble presset av Evgeni Trefilovs jenter gjennom hele kampen. Til slutt klarte de ikke å stå imot. FOTO: REUTERS/Marko Djurica  Vis mer

- Vi visste at russerne datt lett. Det er vanskelig å gjøre noe med underveis i kampen. Vi må bare filme tilbake.

Nåja; det er vel enda bedre å følge reglene. Da kan de norske jentene og treneren deres starte med å kjøre filmen fra dette 37- 38 tapet.

DEN ble kommentert av TV 2s rutinerte par Harald Bredeli og Bent Svele. Ingen har som dem definert norsk kvinnehåndball som bred TV-kultur. I den tenkningen bestemmer ikke sportens faglige finurligheter, men det å sette sammen et fornøyelsesmarked med tilbud til alle og enhver.

Opp gjennom årene har disse to herrene tilbudt oss det meste av gammeldags folkeforlystelse av typen veldig, veldig feite spillere, oppskrytte beist av noen motstandere og onde dommere som løper alle andres ærend. Sånn må det kanskje være når duoens solist Harald Bredeli egentlig ble født med talent til å bli tidenes desidert beste svenske knivselger, men endte opp med å trollbinde det norske TV-publikummet at «tar vi bare den» så «får vi denne her på kjøpet»:

  • I natt fikk vi plutselig ingen ting ekstra.

Hverken Bredeli eller Svele tilbød oss bingodømming eller russisk fallesyke som bortforklaring for å døyve skuffelsen. Det kom riktignok et utbrudd eller to om enkelte russere som falt lett, men ingen fortelling om at det var filmingen som skilte disse to flotte lagene. I stedet snakket TV 2-paret mest om hvor gode de russiske jentene er blitt.

Det er mildt sagt et elendig tegn for de som vil snakke bort dette tapet.

OGSÅ jeg som mang en gang har skrevet kritisk om TV 2s glade håndballgutter, berømmer både dem og arbeidsgiverne deres for hvor gjennomført håndballjentene er blitt bygget opp som sportsprodukt. Det i seg selv har vært et bidrag til å finansiere Norges beste landslag gjennom mange år..

Uansett den kommersielle suksessen, trenger slike nasjonale hyper som håndballjentene korreksjon. Den kommer når TV3 overtar sendingene under EM i desember. Da får ekspertkommentator Kristian Kjelling sjansen til å føre videre den tvers igjennom saklige tonen han holdt under guttas mesterskap sist vinter.

I MELLOMTIDA kan frustrerte norske håndballjenter og trenerteamet gå rolig igjennom de ulike situasjonene som ga dem sju utvisninger. Der vil de se at de gjennomgående tar feil både av kritikken mot russerne og manglende konsekvens i dømmingen.

Det var ingen motstandere som falt og falt. Men det var mange strake norske hender og et dommerpar som etter beste skjønn brukte regelbokas paragraf 8.4 e som sier at «forsøk på å få motspiller til å miste kontrollen over egen kropp» skal straffes med to minutters utvisning.

Sånn var det ikke dommernes skyld at Norge tapte. Det var et tap det ikke er noen grunn til å snakke bort hverken på TV eller i garderoben.

Det var ganske enkelt en kamp mellom to flotte lag, der det aller beste til slutt vant.