Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommerskandalen: Verden har jukset og snytt Norge igjen

Vi finner alltid noen å skylde på. Om vi ikke heretter hører på Kristian Kjelling.

DE BLE SVINDLET :  Det legendariske Bronselaget ble stoppet i VMs åpningskamp to årseinere. Selvsagt av en dommer. FOTO: VG / SCANPIX.
DE BLE SVINDLET : Det legendariske Bronselaget ble stoppet i VMs åpningskamp to årseinere. Selvsagt av en dommer. FOTO: VG / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DU skal lete godt på videoopptakene for å finne ut at det var det makedonske dommerparet Gjorgii Nachevski og Slave Nikolov som med vilje avgjorde denne bronsefinalen. Men vi tror det gjerne:

•• Historien om dommere og andre suspekte utlendinger som ødelegger for Norges største øyeblikk, er historien om norsk lagidrett.

Derfor ble reportasjen om disse to dommerne som underveis i kampen snakket med kroatene på et uforståelig språk, blant de mest leste sakene på Dagbladet.no i går kveld. Omtrent like populær som den innleide danske gjesten i et norsk TV-studio som på bestilling stusser over dette dommerparet.

IKKE LETT Å SE:  Håndball er et vanskelig spill å dømme. Veldig vanskelig. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE LETT Å SE: Håndball er et vanskelig spill å dømme. Veldig vanskelig. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Det er slik vi vil oppfatte lille Norges kamp mot resten av sportsverdenen.

DENNE vrangforestillingen har vi fått inn med morsmelken. Den bærende fortellingen i det litt slitte kapittelet om gamle norske fotballbragder, var i tiårene etter andre verdenskrig nettopp den om hvordan det nasjonalt legendariske Bronselaget fra OL-1936 ble snytt for VM-suksess to år seinere:

For det skjedde i de dager mot Italia i Marseille bare minutter etter at Norge overraskende hadde utlignet til 1 - 1 :

OFFSIDE?  Arne Brustad ble avblåst for offside da han scoret mot Italia i 1938. Den avblåsningen kom norsk idrett egentlig aldri over. Her er Brustad avfotografert på trygg hjemmebane på Ullevaal. FOTO:  SCANPIX/ARKIV.
OFFSIDE? Arne Brustad ble avblåst for offside da han scoret mot Italia i 1938. Den avblåsningen kom norsk idrett egentlig aldri over. Her er Brustad avfotografert på trygg hjemmebane på Ullevaal. FOTO: SCANPIX/ARKIV. Vis mer

•• Arne Brustad spilte vegg med Knut Brynildsen, fikk ballen tilbake, satte fart inn i feltet og skjøt i steget. Norge ledet 2 - 1. I hvert fall i sekundene før den østerrikske dommeren Alois Beranek markerte offside.

Pipekonserten som fulgte på Stade Velodrome da Italia til slutt vant kamp etter ekstraomganger, var så øredøvende at historien om dette målet som ikke ble et mål, i de følgende radmagre tiårene for norsk fotball vokste til selve myten om den store utenlandske konspirasjonen.

For var ikke Alois Beranek egentlig tysker etter at nazi-Tyskland rett før hadde invadert Østerrike?  Og var ikke dette en takk for sist etter at Bronselaget to år før sensasjonelt hadde slått ut Tyskland i OL med Hitler på ærestribunen?

TROVERDIG KOMMENTATOR:  Gjennom hele EM har TV3-ekspert Kristian Kjelling lært oss at utenlandske dommerne ikke nødvendigvis tar feil. Her er han sammen med Kroatias gamle stjerne Ivano  Balic og lovende Kent Robin Tønnessen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
TROVERDIG KOMMENTATOR: Gjennom hele EM har TV3-ekspert Kristian Kjelling lært oss at utenlandske dommerne ikke nødvendigvis tar feil. Her er han sammen med Kroatias gamle stjerne Ivano Balic og lovende Kent Robin Tønnessen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

SLIK blir det et historisk ekko når vi lar et makedonsk dommerpar stjele oppmerksomheten fra håndballguttas virkelige EM-bragd. Det er egentlig ikke spillernes skyld selv om de svette, slitne og skuffete i noen frustrerte minutter etter kampslutt  spekulerer som tapende spillere flest. Det er vi rundt som tar denne historien med videre i stedet for å sette noen spørsmålstegn ved den vante forestillingen om at utenlandske dommere alltid dømmer i disfavør av Norge.

Joda; det er best at dommere på banen snakker et språk som begge lag forstår, selv om Makedonia og Kroatia fra det gamle Jugoslavia ikke har det samme morsmålet. Men om disse to makedonerne har husket sitt tidligere serbokroatiske skolespråk, er det slett ikke gitt at dette er en konspirasjon. Det er ikke engang sannsynlig. For makedonerne lå generelt tettere mot serberne; kroatenes fiende i den blodige jugoslaviske borgerkrigen for vel tjue år siden. Da blir det vanskelig å se hvilken fordel Kroatia egentlig hadde med et dommerpar fra Makedonia.

SÅNT går det egentlig ikke an å se etter i det hele tatt. Leken i håndball-EM har ingen ting å gjøre hverken med krig eller naboskap på Balkan. Den kan bare vurderes i en sportslig ramme.

Der har dette mesterskapet tatt oss et langt steg videre gjennom TV3s ekspertkommentator Kristian Kjelling som i to uker knapt har gjort noe annet enn å stikke hull på gamle norske myter ved å forklare reprisene som forteller sannheten om hva som helst skjer når vi skriker om urettferdig dømming:

•• Det er ingen dommere som er ute etter oss.

Ikke noe kampsekretariat heller, for den saks skyld.

MEN der videopptakene fra semifinalen mot Tyskland klart viser at sekretariatet gjorde en feil som sporten i ro og fred bør rette opp, forteller opptakene fra banen at både den kampen og den påfølgende bronsefinalen i går var rettferdige oppgjør med bra dommere. Det i seg selv er en bragd i en sport der kroppskontakten er så røff at dømming nødvendigvis må skje mye på rent skjønn.

Etterpå skjønner vi forhåpentligvis litt mer om herrehåndball.

Og at Norge også i sport får omtrent som fortjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!