Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommer Jon Moss får kritikk

Dommeruttalelsen som vekker oppsikt: - Martin, har du noe fra TV?

Premier League er under press for å la en uavhengig part se nærmere på uttalelsene til dommer Jon Moss, som dømte to straffespark i kampen mellom Liverpool og Tottenham.

DISKUTERTE: Jon Moss (t.v.) og linjedommer Ed Smart. Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB Scanpix
DISKUTERTE: Jon Moss (t.v.) og linjedommer Ed Smart. Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det var en thriller av det helt sjeldne som utspilte seg på Anfield mellom toppklubbene Liverpool og Tottenham søndag.

Etter noen svært hektiske sluttminutter endte det 2-2 på Anfield, med to overtidsscoringer. Bortelaget fikk også tildelt to straffespark i sluttminuttene, hvorav det ene ble reddet av Loris Karius, mens Harry Kane scoret på forsøk nummer to, fem minutter ut i overtiden.

Og det er disse to straffesparkene som ble den store snakkisen på balløya etter kampen.

Det er den første straffesituasjonen som har skapt særlig kritikk mot kampleder Jon Moss. Dommeren forhørte seg med linjedommer Ed Smart på sidelinja og fjerdedommer Martin Atkinson på øret - og samtalen mellom dem ble tatt opp.

Der kommer det blant annet fram at Moss spør Atkinson over øret om han har sett situasjonen på TV.

- Martin, har du noe fra TV?

På dette tidspunktet hadde Moss allerede diskutert med linjedommer Smart om en ballberøring av Lovren hadde sørget for at Kane var onside i forkant av fellingen, etter at Liverpool-stopperen hadde et mislykket forsøk på å klarere ballen.

Moss fikk imidlertid ingen hjelp fra linjedommeren, som heller ikke kunne svare på om Lovren var borti ballen og om det skulle vært avblåst for offside på Kane eller ikke.

Og det er her Moss blir desperat. Han spør fjerdedommer Atkinson om han har sett noe på TV, noe som er imot reglene.

Videodømming (VAR) har blitt presentert i FA-cupen, men er ikke gjeldende i Premier League. Dommere skal ikke bruke TV-bilder til å ta en avgjørelse på gressmatta.

DØMTE TO STRAFFESPARK: Jon Moss. Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB Scanpix
DØMTE TO STRAFFESPARK: Jon Moss. Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB Scanpix Vis mer

Hele samtalen gikk slik:

Smart: - Alt jeg trenger å vite er om Lovren var borti ballen?

Moss: - Jeg vet ikke.

Smart: - Dersom han ikke var borti ballen, er det offside, så da er det ikke straffe. Det må være offside dersom Lovren ikke var borti ballen.

(Her blander Tottenham-spiller Christian Eriksen og Liverpool-spiller Emre Can seg inn).

Christian Eriksen: - Han var borti ballen.

Emre Can: - Han var ikke borti ballen.

Moss (til Smart): - Bare snakk med meg igjen.

Smart: - Du vet hva jeg spør om; jeg må få klarhet i om Lovren var borti ballen? Hvis han var det, er det en bevisst handling og dermed straffespark. Dersom han ikke var det, er det offside.

Moss: - Jeg aner ikke om Lovren var borti ballen for å være ærlig med deg (så henvender Moss seg til Martin Atiknson på øret journ.anm.). Martin, har du noe fra TV?

Moss: - Jeg gir dem straffesparket.

Det skaper reaksjoner, for utifra denne samtalen virker det som kamplederen bare stikker fingeren i lufta og gjetter.

Bør etterforskes

Firmaet som ansetter dommerne og gir dem oppdrag i England, Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), benekter at fjerdedommer Atkinson har sett situasjonen på TV eller gitt noen form for informasjon videre til Moss.

PGMOL sier også i en uttalelse at Moss innrømmer at det var en feilvurdering å be om en vurdering av Atkinson via TV-bilder, de gikk ikke dypere inn i materien eller kom med en videre uttalelse om hva de syntes om at Moss hadde bedt om dette.

Tidligere dommersjef Keith Hackett mener derfor saken bør etterforskes av andre enn PGMOL.

- En mer detaljert etterforskning må til, uavhengig av PGMOL, spesielt for å avgjøre hvorfor Jon Moss etterspurte fjerdedommeren og TV-opptak, sier Keith Hackett ifølge The Telegraph.

- De kan ikke bare veive det videre og si at det er slik som skjer. Det er å glatte over det, mener Hackett.

Splitter ekspertene

De to straffesituasjonen splitter også ekspertene.

Nevnte Hackett og tidligere toppdommer Mark Clattenburg mener Kane skulle blitt avblåst for offside i forkant av det første straffesparket, mens tidligere toppdommer Graham Poll mener Tottenham-spissen var onside siden Lovren var borti ballen.

PGMOL har på sin side uttalt at det ikke har noe å si om ballen ikke gikk i den retningen Lovren hadde tenkt da han var borti den, men om han i det hele tatt forsøkte å sparke den med viten og vilje.

Hackett mener derfor at International Board (IFAB), som forvalter fotballens regelverk, bør komme med en uttalelse i saken for å gi et endelig svar på hva som er riktig i slike vanskelige offside-situasjoner.

- Vi har mange kampledere rundt om i verden som ikke er enige om hvordan man skal tolke offside-regelen, sier Hackett, som etterlyser en fasit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!