DØMMER STORKAMP: Anthony Taylor.  Foto: NTB Scanpix
DØMMER STORKAMP: Anthony Taylor.  Foto: NTB ScanpixVis mer

Liverpool - Manchester United

Dommervalg vekker oppsikt før Liverpool - Manchester United: - Det er grovt urettferdig

Anthony Taylor skal dømme mandagens gigantoppgjør mellom Manchester United og Liverpool. Valget vekker oppsikt i England.

(Dagbladet): Flere av tabloidavisene i England har i dag saker på dommeren.

Grunnen er at Taylor er oppvokst i Wythenshawe, sør i Manchester. Det er bare ti kilometer fra Old Trafford, Manchester United lekegrind.

Den tidligere dommersjefen Keith Hackett kaller det en dårlig avgjørelse.

- Det er grovt urettferdig. Ingen stiller spørsmål med integriteten til Taylor eller hans evne til å takle kamper. Men hva hvis noe går galt? Fokuset som blir på han i etterkant er ikke tolererbart, spesielt hvis det er kontroverser som har gått i Liverpools favør, sier Hackett til The Telegraph.

Den tidligere dommersjefen mener hans etterfølgere tar en altfor stor sjanse ved å gi kampen til Taylor, og at de kan komme i trøbbel hvis noe skjer.

Uenig

Alle dommere er pliktet til å oppgi hvilket lag de heier på. Taylor heier på lokallaget Altrincham, som spiller langt ned i det engelske ligasystemet.

Derfor er det ingen juridiske problemer med at han leder oppgjøret.

Utsagnet til den tidligere dommersjefen vekker oppsikt i England. På sosiale medier har supportere vist misnøye til dommervalget.

I ettermiddag kastet også den tidligere dommeren Graham Poll seg på ballen. Han ber alle trekke pusten dypt og slappe av.

I sin faste spalte i Daily Mail, skriver han:

- Dette bryter ikke med noen regler. Dommere kan dømme lag utenom sitt egen favorittlag, sier Poll og viser til at Newcastle-fan Mark Clattenburg kan dømme Sunderland og Mike Dean kan dømme både Everton og Liverpool selv om han bor i området.

- Dommerne våre er profesjonelle og nyter stor troverdighet til å dømme upartisk. Det er ikke noe man kan si om dommere i alle land.

Reagerer ikke

Torbjørn Flatin i Liverpools norske supporterklubb stoler på at Taylor kommer til å være rettferdig og nøytral i oppgjøret.

DØMT LIVERPOOL FØR: Anthony Taylor i diskusjon med Mario Balotelli.  Foto: NTB Scanpix
DØMT LIVERPOOL FØR: Anthony Taylor i diskusjon med Mario Balotelli.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Har ikke registret at han har hatt sympati den ene eller andre retningen. Så vidt jeg vet har han dømt United og Liverpool før også, sier Flatin til Dagbladet.

- Det har vært få problemer med dommere for oss på, spesielt nå som Howard Webb er ferdig. Vi hadde trøbbel med tvilsomme straffespark og liknende med han mot Manchester United. Da han var ferdig, var det viktigste unnagjort.

- Hvilke tanker gjør du deg om kampen?

- Skrekkblandet fryd. Betyr litt for mye. Men du føler absolutt at du lever, sier Flatin og flirer:

- Kampen er kjempeviktig. I ligasammenheng er det en stund siden kampen har vært så viktig. Hvis vi tar tre poeng, har det vært en veldig god start.

- Kan påvirke dommeren

Den samme reaksjonen har rivalene i Manchester United. Dag Langerød i den norske supporterklubben sier han har tiltro til dommeren:

- Har ikke tenkt mye på det. Jeg tror ikke dommerne har favoritter, og derfor har det ikke så mye å si. Eneste som bekymrer meg er at det nå har blitt en sak før kampen, og hvis noe skjer, så tror jeg det blir i Liverpools favør. Dommeren kan bli påvirket og ikke dømme en straffe eller liknende til Manchester United. Men igjen, jeg orker ikke bry meg med det og har tiltro til dommeren, sier Langerød.

Han fortsetter:

DØMT MANCHESTER UNITED: Anthony Taylor fikk ikke noe spørsmål da han dømte Manchester United - Southampton tidligere i år.  Foto: NTB Scanpix
DØMT MANCHESTER UNITED: Anthony Taylor fikk ikke noe spørsmål da han dømte Manchester United - Southampton tidligere i år.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kampen blir mest sannsynlig avgjort av noe helt annet, og hvis det skjer en dommertabbe er det ikke på grunn av fortida til dommeren. Det er min klare mening.

- Hva tror du om kampen?

- Er skeptisk. Liverpool kan slå alle lag i hele verden når de har dagen. De er så gode offensivt. Jeg har trodd at de har hatt voksesmerter defensivt, men de kampene jeg har sett de i år har de vært solide begge veier. Liker stort sett at Liverpool ligger litt bak oss på tabellen. Den frykten for å tape mot Liverpool fordi Liverpool er Liverpool og flertallet av vennene mine heier på dem, den er den. Men i år har jeg fått tilbake følelsen jeg hadde da Ferguson ledet oss. Tror de vinner inntil det motsatte er bevist.

  • kampen sendes mandag 21:00 på TV 2 Sport Premium
PREMIER LEAGUE
Manchester City760118-718
Tottenham752012-317
Arsenal751116-716
Liverpool751118-1016
Everton742111-514
Manchester United741213-813
Chelsea741212-913
Crystal Palace732211-811
West Bromwich72328-79
Southampton72327-69
Watford722312-138
Leicester72238-118
Bournemouth72236-118
Burnley72145-97
Hull72147-147
Middlesbrough71337-106
Swansea71156-124
West Ham71158-174
Stoke70345-163
Sunderland70256-132