OMSTRIDT: Aleksandr Vinokurov er dømt for doping og leder det dopingbefengte sykkellaget Astana. Nå er han ambassadør og kjemper for å få vinter-OL til Almaty i 2022. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OMSTRIDT: Aleksandr Vinokurov er dømt for doping og leder det dopingbefengte sykkellaget Astana. Nå er han ambassadør og kjemper for å få vinter-OL til Almaty i 2022. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Dømt for doping - nå er han OL-ambassadør

- Hans tittel er olympisk mester.

(Dagbladet): Aleksandr Vinokurov ble i 2007 tatt for doping under Tour de France. Nå driver han sykkellaget Astana, hvor to ryttere ble tatt for doping i 2014.

Nå kjemper kasakhstaneren for å få vinter-OL til hjemlandet i 2022. 

Overfor insidethegames insisterer viseformann for Almatys søknad Andrei Krukov at det ikke finnes beviser på at Vinokurov er innblandet i doping i dag.

Derfor skjønner ikke Krukov og Almaty hvordan sykkelmanagerens involvering vil være negativt for OL-søknaden.

Etter at Vinokurov kom tilbake fra utestengelsen i 2009, vant han flere store ritt, deriblant det olympiske landeveisrittet i London i 2012. Alexander Kristoff tok bronsemedaljen.

- Hans tittel er olympisk mester i London, sier Krukov.

Verken Kristoff eller norske eksperter likte at den dopingdømte syklisten sikret den gjeveste medaljen.

Vinokurovs meritter før og etter dopingdommen er oppført på hjemmesiden til de som arbeider for å få OL til Kasakhstan i 2022. 

Hans dopingdom og utestengelse er ikke nevnt.  

I fjor stormet det rundt Vinokurovs sykkellag Astana, og det ble spekulert i at laget kom til å miste plassen i sykkelsportens øverste divisjon på grunn av dopingtilfellene i mannskapet i 2014. 

Men etter å ha utsatt avgjørelsen, ga det internasjonale sykkelforbundet laget lisens til å fortsette på øverste hylle.

Almaty og Beijing ønsker begge lekene. Avgjørelsen blir tatt i juli i sommer.