UTEN PROTESER: Den drapsdømte friidrettsprofilen Oscar Pistorius (29) tok av seg protesene i retten i Pretoria i Sør-Afrika. Seansen beskrives som ydmykende for den tidligere paralympics-stjernen. Video: Reuters Vis mer

Dømt til 6 år: Men her kaster Oscar protesene og svikter seg selv

En nitrist historie om en av idrettens viktigste menn.

FRIIDRETTSTJERNEN Oscar Pistorius ble i dag dømt til seks års fengsel for de fire skuddene gjennom veggen til baderommet som drepte kjæresten hans Reeva Steenkamp. Dommen avsluttet tidenes mest omtalte mordsak i Sør Afrika.

SEKS ÅRS FENGSEL: Oscar Pistorius ble dømt til seks års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp. I desember 2015 omgjorde høyesterett den opprinnelige straffen fra uaktsomt drap til forsettelig drap. Video: NTB Scanpix Vis mer

Men Oscar har allerede selv avsluttet en annen sak. Det skjedde for noen uker siden da han tok av seg begge protesene og gikk på beinstumpene bort til vitneboksen. For da svek han samtidig alt har stått for, og viste seg fram som den stakkaren han aldri har vært.

Så var dette teatralske opplegget heller ikke Oscars eget valg. Det var forsvarslaget hans som testet den siste muligheten for å få ham frikjent for mord på en så kynisk måte , at forsøket i seg selv måtte forklares:

HJELPES BORT: På siste dag i  rettsalen valgte løperstjernen Oscar å ta imot hjelp.
HJELPES BORT: På siste dag i  rettsalen valgte løperstjernen Oscar å ta imot hjelp. Vis mer

- Jeg vil ikke overspille sårbarhet, sa forsvarsadvokat Barry Rouk vendt mot dommer Thokozile Masipa og hennes to juridiske assistenter , og fortsatte:

- Jeg vil heller ikke overspille det å være funksjonshemmet. Han kan ikke gjøre hva som helst fordi han er så sårbar, men vær så snill og forstå: Hvem er denne mannen som dere må dømme?

BLE UNDERKJENT: Dommer Thokozile Masipa frikjente først Pistorius. Så ble dommen hennes underkjent av sørafrikansk høyesterett.
BLE UNDERKJENT: Dommer Thokozile Masipa frikjente først Pistorius. Så ble dommen hennes underkjent av sørafrikansk høyesterett. Vis mer

AKKURAT det er mysteriet her som i alle andre uforståelige mordsaker, men svaret ligger ikke i den fysiske forskjellen mellom Oscar Pistorius sine to Cheetah Running Blades og vanlig legger. Den forskjellen har han selv utlignet for lengst ved å løpe fortere enn nesten alle andre i verden, selv om dommer Masipa godtok forsvarernes beskrivelse av at Oscar er to forskjellige personer med og uten protesene sine.

Det er vanskelig å løpe fra det mennesket du er oppfostret til å være.

FOR om Oscar i årene som en av friidrettens aller største stjerner ble markedsført som The Blade Runner, var han selv tydelig på at dette med løpingen ikke dreide seg om mekanikk, men om menneskelighet:

  • Det var ikke beinstumpene og stålbladene vi tilskuerne skulle se, men idrettsgutten Oscar. Han som i likhet med alle i feltet hadde trent seg opp til det han presterte på banen.

Først var dette et valg som ble tatt for ham. Det var mamma og pappa som avgjorde at beina på babyen deres skulle amputeres under kneet for å gi Oscar en så vanlig oppvekst som mulig. Han ble født uten leggbein, og alternativet til proteser var rullestol. I stedet lærte han å gå med proteser halvannet år gammel.

Så vokste han seg til en allsidig, fysisk sterk idrettsgutt som satset på rugby. Først som tenåring oppdaget han selv mulighetene til å bli en toppløper. Da var det ikke protesene det stod på i det Oscar Pistorius først vant OL-gull på 200 meter i Paralympics i 2004, for så stadig tøffere å utfordre verdenseliten på 400 meter:

- Du er ikke funksjonshemmet på grunn av de funksjonene du mangler. Du er funksjonsfrisk på grunn av de funksjonene du har, forklarte Pistorius suksessen som fulgte fram til han satte personlig rekord på 46.56 og nådde semifinalen i London-OL.

SUPERHELT: Oscar Pistorius på vei mot semifinalen under London-OL 2012.
SUPERHELT: Oscar Pistorius på vei mot semifinalen under London-OL 2012. Vis mer

TIDLIGERE det året hadde friidrettsmiljøet famlet seg fram i diskusjonen om hvilke hjelpemidler funksjonshemmete fikk bruke i konkurranse med de såkalte friske. Det internasjonale forbundet (IAAF) innførte den nye regelen 144-2 som gjorde det forbudt med "tekniske innretninger med fjærer, hjul eller andre elementer som gir brukeren en fordel mot konkurrentene".

Denne regelen var ment å stoppe Pistorius, men det var ikke teknologien han var interessert i. Alt han ba om var å få konkurrere på like vilkår. At det prinsippet bestemte, viste han selv ved å holde seg til standardtypen av løpsprotesen Cheetah Running Blades:

- Jeg er sikker på at heller ikke konkurrentene mine kommer til å dytte fram utviklingen ved å tenke teknologi. Vi er fornøyd med det utstyret vi har, sa Pistorius.

Den innstillingen ga ham en troverdighet som på få år løftet idrett for alle til et helt nytt nivå. Idrettens voldgiftsdomstol (CAS) stoppet forsøket til IAAF på å holde proteseløpere unna vanlige konkurranser, og i London 2012 ble Paralympics for første gang feiret som en like stor begivenhet som OL.

DET var denne arven Oscar selv la bort da han løste opp protesene, lot de ligge igjen ved stolen og fortsatte på beinstumpene bort til vitneboksen. Da var han bare et lite troverdig vitne for sin egen sak, og ingen forkjemper for en viktig sosial endring.

Slike fall er i all sin menneskelighet til å forstå. Akkurat som dommeren i rettsalen i Pretoria så bort fra minimumsstaffen på 15 år, snakket om tilgivelses makt og dømte på mildest mulig vis ut fra friidrettstjernens stakkarslighet:

- Uten proteser er tiltalte ikke en olympisk mester på 1.80, men en sårbar mann på 1.50, sa dommer Thokozile Masipa.

Det er en trist sluttattest å få for den mannen som mer enn noen annen har lært oss at stor idrett er for alle.