LYKKELIG OG LETTET: Filip Ingebrigtsen feirer finaleplassen etter det dramatiske fallet i kvaliken på 1500 meter. FOTO: AP/Michael Sohn.
LYKKELIG OG LETTET: Filip Ingebrigtsen feirer finaleplassen etter det dramatiske fallet i kvaliken på 1500 meter. FOTO: AP/Michael Sohn.Vis mer

Filip Ingebrigtsen friidretts-EM 2018

Dømt ut av tysk TV. Svarte med et mesterløp

Viser konkurransekraften i familien Ingebrigsten.

BERLIN (Dagbladet): Aldri har du sett konkurransekraften i familien Ingebrigtsen tydeligere enn på Olympiastadion kvart over tolv i dag. Da tittelforsvarer Filip falt halvveis på kvalifiseringen på 1500 meter, skulle mesterskapet vært over:

- EM-favoritten er på vei ut, ropte reporteren på tysk TV.

For det var slik det så ut for oss alle. Ganske umulig i en mølje av skrinne armer og syltynne løperbein med Filip som den siste til å komme seg løs.

Store løpere har reist seg etter fall før. Noe av den dramatikken er blitt historisk fordi den skjedde i finaler og i enda større mesterskap enn et EM. Dette fallet hadde raskt forsvunnet fra sportens felles minne fordi det kom i en kvalifisering og skjedde med en løper som fortsatt bare er i starten på en fantastisk internasjonal karriere.

Men for Filip gir det som hendte et ekstra løft.

AKKURAT det kunne du se allerede i jubelscenene rett etterpå. Da feiret han finaleplassen som det skulle vært et nytt EM-gull.

Kanskje var løpet enda viktigere. Steg for steg har Filip Ingebrigtsen vokst seg til en av de største i norsk idrett. Bare for et par uker siden var han et hundredels sekund fra å bryte den magiske grensen på 3.30.

Det har vært 104 slike løp før i idrettshistorien. Men på lista over de som har gjort dem, er det nesten bare navn fra Afrika. Verdensrekordholder Hicham El Guerrouj (2.26.00) fra Marokko har prestert nesten en tredjedel av disse sterke tidene. Rekorden hans er tjue år gammel. På den tida var nivået høyere i alt for mange av friidrettens øvelser.

På denne distansen har det vært opplest og vedtatt at det medfødte var avgjørende. Sannsynligvis med en kombinasjon av det forbudte.

er Filip Ingebrigtsen oppe på dette nivået på ærlig vis; tett bak legender som Sebastian Coe (3.29.77) , Steve Cram (3.29.67) og forhåpentligvis flest mulig andre som ikke har gjort noe annet enn å trene hardt.

Det har definitivt Filip. Men etter dagens utrolig come back har han enda en gang sett hvor ekstremt stort potensial han kan øse fra når det virkelig gjelder. Som da han peiset etter den afrikanske tetduoen under fjorårets VM.

Det er slike opplevelser som former karrierer.

HVA som har formet Filip selv i utviklingen av dette nivået, var det også mulig å se i denne kvaliken der de tre brødrene var satt opp i tre forskjellige heat.

Alle imponerte. Storebror Henrik med løpsrutinen som hjalp ham til å bruke kreftene riktig etter det lange skadeavbrekket, Filip med roen da han hentet inn det tapte og Jakob med den systematiske jobbingen fra sisteplass i feltet til trygg finaleplass.

Det var tre løp som fortalte om fysisk og taktisk skyhøyt nivå. Eller som den tyske TV-kommentatoren til slutt konkluderte før yndlingen Jakob ble feiret med et spesialintervju for alle på tribunen fra indre bane på Olympiastadion:

- Dette med Ingebrigtsen-familien kan selvfølgelig godt ende med tre medaljer.

DRAMATISK: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

DET blir i så fall lettere å oppnå for den antatt beste av dem om han unngår slike fall som i dag. Filip kommer ganske lett i slike situasjoner, selv om han bedyrer at det som regel ser verre ut i feltet enn det egentlig er.

Seinest for et par dager siden pratet vi nettopp om feltplasseringene hans. Da var han opptatt av at han stadig hadde blitt flinkere til å plukke ut de rette løperne å ligge bak inne ved listen. De som hadde fart og krefter til å finne åpninger framover til slutt, og på det viset hjelpe ham fram til spurten så uthvilt som mulig.

I DAG var han egentlig sjanseløs akkurat der. Fallet som utløste mølja skjedde langt foran ham. Det var mer en tilfeldighet.

Derimot var det ikke tilfeldig att han løste problemene til slutt.

Det var bare tegn på en mesterløper i flott form.