Don CorleÅge - fotballens gudfar

I kveld lander fotball-Norges store far med sine tøffeste menn i Palermo. Som Don CorleÅge.

CORLEONE(Dagbladet): Italia-Norge er Åge Hareide største oppgave så langt som landslagstrener. I Palermo, mafiaens hovedstad, skal han opp til sin første eksamen etter sju øvingskamper med familien. Men VM-åpninga er ikke bare hans sak - det er hele Norges sak.

Italia-Norge lørdag kveld er cosa nostra.

Don CorleÅge og hans menn behøver ikke å ta med seg boblejakker eller skuddsikre vester til Sicilia. Det er lenge siden de siste skuddene falt om man ser bort fra de som førte Palermo opp i Serie A før ferien - og enda lenger siden isen gikk. Hvilket betyr at mafiaen er best på film, mens fotball er best i virkeligheten.

Om man ikke lager sin egen.

Virkelighet.

Plantet bevis

Beviset for at Åge Hareide har nære forbindelser til Corleone - landsbyen som ble udødeliggjort av Francis Ford Coppola gjennom Gudfaren-trilogien - henger på bar-veggen til Saportio «Lucky» Luciano. Plantet og manipulert etter gjeldende sicilianske satser sitter han til bords med Michael Corleone alias Al Pacino. Og Pacino har vært her før - uplantet - på besøk i «Lucky» Lucianos Ristorante A'Giarra.

I 1993.

Sammen med Andy Garcia, som også ble gudfar, og kvinnen som viste familien ryggen, Diane Keaton.

- Hvem er det som sitter sammen med Al Pacino, spør Saportio Luciano da han får se bildet.

- Don CorleÅge, selvfølgelig.

- Don hva-for-noe........?

- CorleÅge - ball-nasjonen Norges faglige gudfar. Capisce?

Men selvfølgelig gjør han ikke det - han bare smiler.

Lurt.

Og er med på spøken i Norges farger.

- Al Pacino var virkelig en gentleman da han spiste hos meg, sier «Lucky». - Moren hans kom her fra Corleone. Han er veldig stolt av sine røtter og opphav. Og bildet er fint det - det blir hengende.

- Jeg tror Italia og Norge spiller 2-2.

Må skyte først

Kampstart i Palermo er kvart på ni og aftentemperaturen vil etter alle kvikksølvmerker ligge på minst rundt 25 varme. Med mindre det vil komme noen regnbyger sigende inn i skyggen av Monte Pellegrino. Det meste av uforutsette ting kan nemlig skje på Sicilia _ som f.eks. et raseriutbrudd fra dypet av Etna.

Hvis Italia nok en gang, slik de gjorde mot Island for to uker siden, ligger under 0-2 ved pause.

Italienske medier melder at trener Marcello Lippi vil satse defensivt fra start, i en 4-4-2-formasjon, med Del Piero og Gilardino på topp. Italia frykter sterke og kontringskåte nordmenn. Så her gjelder det med andre ord å skyte først og løpe etterpå.

Hjem i forsvar.

I verste mafiastil.

Tilbake til Brando

Fra Palermo til den vesle fjellbyen Corleone er det rundt fem mil. En reise som tar i underkant av 2 x 45 minutter på en god dag, grunnet spaghettismale veier. De lokale bilistene kjører som om de har tatt lappen på et av mafians friundervisningskurs.

Med horn.

Byen Corleone ligger der i fjellskråningen som en stillhet fra sin egen tid. Den har på mange måter ikke fulgt med i timen. Tida står stille og menneskene sitter på trestoler ved smughjørnene - først og fremst menn med hvitt hår og hvite skjorter.

Og de sitter der i skyggen av naboens klesvask.

Hadde ikke Coppola laget sine filmer ville få visst at Corleone var der. Byen ville sansynligvis vært fraflyttet. Men 11500 innbyggere klorer seg fast til historien og fjellskrenten.

Og berømmelsen.

En tur til Corleone er en reise tilbake i tid. Der man kan ta en ekstraomgang med Marlon Brando _ i sakte film. Brando som spilte Don Vito Corleone i den første filmen i 1972.

Før han ble trill rund.

Som en fotball.

Et stykke fra Soprano

Mafiaen betyr motstand mot lovene og er en internasjonal organisasjon grunnlagt på Sicilia. Den utviklet seg som en protest mot en brutal stat _ en utnyttende adel og enorm fattigdom. På slutten av 1800-tallet ble mafiaen mer og mer kriminell og voldelig.

Idag er den fortsatt aktiv.

Men de siste ti årene har ikke skuddene runget og dommerne falt gatelangs i Palermo. Volden har avtatt _ det er ikke like brutalt. Men mafiaen finnes i det skjulte _ den lever i beste velgående. Om ikke som hjemme hos Tony Soprano.

Det er likevel ingen grunn til at Don CorleÅge ikke skal be John Carew ta fram noen tjuvtriks lørdag kveld. Han har tross alt spilt her i Italia _ han vet hva som gjelder.

Capisce?

Si?

De norske spissen må selvfølgelig skyte først og score rett etterpå.

EN I FAMILIEN: Bareier Saporito «Lucky» Luciano er beæret over å ha fått Don CorleÅge på veggen sammen med sin venn Al Pacino. Og bildet blir hengende.
VELKOMMEN: Alle kjenner jo navnet.
GAMLE KJENTE: Al Pacino (bildet til venstre) har besøkt «Lucky» Luciano før. Don CorleÅge debuterte i går.