Sammenhengen mellom idrett og CTE

Donerer bort hjernene til sine elskede: - Det er hjerteknusende, forferdelig og opprivende, men nødvendig

Familier til britiske fotballspillere donerer bort hjernen til sine elskede for ny og bedre forskning rundt sammenhengen mellom hjernesykdommen CTE og fotball.

DØDE AV Å HEADE: I 2002 ble Jeff Astle (til høyre) den første fotballspilleren som ble diagnotisert med CTE. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix
DØDE AV Å HEADE: I 2002 ble Jeff Astle (til høyre) den første fotballspilleren som ble diagnotisert med CTE. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forrige uke skrev Dagbladet om Boston Universitys forskning på hjernen til den drapsdømte NFL-spilleren Aaron Hernandez.

Gjennom hundrevis av obduksjoner på hjerner fikk universitetet NFL til å anerkjenne at amerikansk fotball kan ha en sammenheng med CTE.

CTE, eller kronisk traumatisk encefalopati, er en degenerativ hjernesykdom som utvikles som følge av hjernerystelser og andre gjentatte hodeskader.

Sykdommen kan kun identifiseres etter døden, og innen fotballen var det første funnet hos tidligere England-spiss Jeff Astle.

Deler av Astles hjerne ble vist i dokumentaren Alan Shearer, Dementia, Football and Me, som ble sendt på søndag.

Lørdag avslørte den britiske avisa The Telegraph at en gruppe familier har tilbudt å donere hjernene til flere andre tidligere fotballspillere når de dør.

- Hjerteknusende

Blant dem finner man familien til den tidligere fotballspilleren Ernie Moss (68).

- Som en familie ønsker vi å donere bort hjernen hans fordi det vil kun hjelpe andre. Det er en hjerteknusende, forferdelig og opprivende ting å gjøre, men jeg tror det er det (CTE) vi finner. Oss alle - min mor, søster og meg - har hver for oss tenkt at dette må gjøres, sier Nikki Trueman, datteren til Moss.

Moss, som er tidenes mestscorende i den engelske fotballklubben Chesterfield, har mistet evnen til å snakke.

Familien frykter at Moss har utviklet CTE.

Saken fortsetter under lenken.

- De små slagene

Da Dagbladet snakket med professor i nervekirurgi, Eirik Helseth, forrige uke, sa han at det er stor forskjell mellom kontaktsporter som boksing og amerikansk fotball, og fotball.

- Du får nok ikke noen hjernerystelse av å nikke en ball, men det handler jo om de små gjentatte slagene, sa Helseth til Dagbladet.

Disse små slagene frykter Alan Shearer vil gi ham demens i framtida.

- For hvert mål jeg scoret med hodet i en kamp, må jeg ha headet 1000 ganger på trening. Det må sette meg under en viss risiko om det er en link, sa Shearer til The Mirror.

Ingen oversikt

I dokumentaren snakker Alan Shearer med PFA-sjefen (Professional Footballers' Association) Gordon Taylor som sier at de ikke har noen oversikt over hvor mange av deres medlemmer som har demens, en sykdom som ofte følger med CTE.

- Ikke i nærheten av nok forskning er blitt gjort hittil. I altfor lang tid har det blitt feid under teppet, noe som har gjort folk sinte med god grunn, sier Alan Shearer i dokumentaren, ifølge BBC.

- Fotballen er pliktig til å se om det er en sammenheng, for hvis det er det, og hvis det kan øke faren for problemer i det seinere liv, så må vi se på reglene til fotballen og adressere det, sier Taylor.

Shearer sier i dokumentaren at han har kommet i kontakt med flere som ønsker å forske på sammenhengen mellom demens og fotball.

- De trenger hjerner - ikke bare fotballspilleres hjerner og skadede hjerner, men også sunne hjerner fra folk med alle slags hjerner.

Saken fortsetter under lenken.

- Verre å ikke vite det

Jeff Astle Foundation har blitt kontaktet av familiene til over 300 lidende fotballspillere - et voksende antall av disse ønsker å donere bort hjernen til deres elskede.

Denne «banken» av hjerner håper de vil gi nye og potensielt avgjørende medisinske beviser i sammenhengen mellom fotball og CTE.

- Det er en individuell avgjørelse, men dessverre så er det ingen mulighet for å diagnostisere CTE før døden inntreffer. For oss er det ille nok å vite at fotballen drepte pappa, men å ikke vite det, det ville vært verre, sier Dawn Astle, datteren til Jeff Astle, til The Telegraph.

Da Jeff Astle ble undersøkt i 2002 ble det konstatert at han døde av en «industriell sykdom» som følge av å heade baller. Videre undersøkelse av legen Willie Stewart førte til fotballens første CTE-diagnose.

Boksedemens

Forskning på sammenhengen mellom CTE og idrett varierer.

- Det begynner å bli relativt god dokumentasjon om at gjentatte støt mot hode og hjerne kan være skadelig, men hvor hyppig det er for norske fotballspillere, det vet ingen. Men boksere er utsatt, og i USA så er det jo et enormt fokus på det når det kommer til amerikansk fotball, sa professor i nervekirurgi, Eirik Helseth, til Dagbladet forrige uke.

En britisk undersøkelse fra 1969 viste en tydelig sammenheng mellom boksing og CTE, også kalt boksedemens på norsk.

- Den viste at 47 prosent av proffbokserne hadde boksedemens etter å ha passert 50 år. I tillegg hadde 74 prosent andre påvisbare skader av sentralnervesystemet, sa overlege og spesialist i nevrokirurgi på Rikshospitalet, Ingunn Rise Kirkeby, til Dagbladet i fjor.

En undersøkelse fra Boston University viste at 99 prosent av de tidligere NFL-spillerne som donerte hjernen sin til forskning har utviklet CTE.

  • BBC skrev mandag kveld at The Drake Foundation har besluttet å donere opp til én million pund til studier om hjerneskader innen fotballen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer