Dop-positiv av grisekjøtt

Spiser du grisekjøtt kan det hende du går rundt og er dopet.

Dét er ifølge den russiske avisa Pravda noe av det som kom fram under en matkonferanse i Tomar i Portugal nylig.

- Muligheten er reell og det er vitenskapelig bevist at hvis en utøver spiser er gjennomsnitlig mengde gris, fra et dyr som har en høy konsentrasjon nortestosteron, kan utøveren teste positivt på en dopingtest, sa professor Jorge Barbosa ved nasjonallaboratoriet i for veterinærundersøkelser i Portugal.

- Nortestosteron er en variant av testosteron, forklarer lege Egil Haug ved hormonlaboratoriet på Aker sykehus i Oslo.

Haug sitter i ekspertgruppa for doping sammen med blant andre NIFs dopingsjef Rune Andersen og idrettsmedisener Inggard Lereim.

- Hvis dette skal være tilfelle må kjøttet komme fra en ukastrert gris og det er jo ganske uvanlig i Norge, sier dopingeksperten.

- Men det er mulig?

- Ja, det er jo akkurat det samme som skjer når man tar et kosttilskudd som innholder testosteronlignende stoffer. Stoffene omdannes til nandrolon i kroppen og man kan teste positivt.

Ukastrerte griser brukes til menneskemat mange steder i verden. I flere land er kastrering av svin forbudt.

Også i mennesket?

Haug finner opplysningene fra professor Barbosa interessante, særlig med henblikk på muligheten de representerer for dopingtatte utøvere å unnskylde seg.

- Det er greit å være litt i forkant, sier han.

Hormon- og dopingspesialisten avslører også at laboratoriet hans for tiden forsker på muligheten for at menneskekroppen selv produserer testosteronlignene stoffer som kan omdannes til nandrolon.

- Det har jo vært flere utøvere som har testet såvidt positivt på nandrolon, og som sier de ikke har inntatt noe som skulle tilsi det, påpeker Haug.

Var inne på tanken

Stian Grimseth, som ble doping-tatt under OL i Sydney i fjor, forteller til Dagbladet.no at han, før laboratorieprøvene var ferdiganalyserte, selv var inne på tanken om at det kunne være noe annet enn kosttilskudd som var skyld i de høye nandrolonverdiene.

- Men jeg hadde jo begynt med Ribose rett før jeg ble testet, så det var ganske klart at det var det som var grunnen, sier Grimseth.

Han synes etterhvert det blir svært vanskelig å forholde seg til nandrolon-problematikken etter som det dukker opp nye teorier om hvordan stoffet kan komme i blodet.

- Men jeg vet ikke om legalisering er riktig måte å gjøre det på, både på grunn av bivirkningene og på grunn av at det kommer til å bli jukset, sier vektløfteren.

Grimseth-saken verserer for tiden på Toppidrettssenteret og aktor har lagt ned påstand om 18 måneders utestengelse. Dom i saken faller om en uke eller to.

FARLIG DYR: Det kan være risikabelt å spise gris hvis du er toppidrettsutøver. <br>Begge foto: SCANPIX
USKYLDIG? Det tidligere sprintesset Linford Christie ble testet positiv for nandrolon i 1999 - angivelig uten å skjønne bæret av hvordan det kunne skje. Dette bildet ble tatt i fjor.