Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopavsløringen hennes sjokkerte idretten. Nå slår Sjarapova knallhardt tilbake

- Det er ikke riktig.

OPPRØRT: Maria Sjarapova mener hun har fått for mye og for krass kritikk etter at hun ble tatt i doping. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix
OPPRØRT: Maria Sjarapova mener hun har fått for mye og for krass kritikk etter at hun ble tatt i doping. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nå går Maria Sjarapova ut med et kraftig angrep på sine kritikere, etter dopingavsløringen som har satt henne på sidelinja i ubestemt tid.

Hjerteproblemer? Det var på mandag at idretten mottok beskjeden med sjokk og vantro: Maria Sjarapova, en av verdens aller største idrettsprofiler, uansett gren, var tatt i doping. Og ikke nok med det: hun innrømmet også sine synder.

Stoffet Sjarapova innrømmet å ha tatt, meldonium, er en hjertemedisin som ble oppført på dopinglista ved årsskiftet. Etter det har de positive testene strømmet inn:

Ifølge Verdens dopingorganisasjon (WADA) har minst 60 utøvere avgitt positiv prøve på meldonium - enkelte har bemerket at toppidrett må være fryktelig usunt, når så mange unge atleter åpenbart har alvorlige hjerteproblemer.

Fikk ros Ulikt en del doptatte utøvere som enten hevder sin uskyld tross vanntette bevis, bevisst lyver til pressen eller går under jorda og bare uttaler seg via PR-folk, stilte Sjarapova åpent fram og bekreftet at hun hadde brukt det forbudte stoffet i ti år.

PR-strategien fungerte så til de grader: en av hovedsponsorene hennes, Head, valgte å forlenge kontrakta med Sjarapova, og flere roste henne også for hvordan hun hadde håndtert skandalen. Likevel - til tross for en del uventede støtteerklæringer har fordømmelsen av Sjarapova vært total blant de fleste sponsorene, konkurrentene og fansen.

Og seint i går kveld norsk tid slo Sjarapova tilbake på sin Facebook-side.

- Ikke advart -  Det ble hevdet at jeg ble advart fem ganger om at jeg kunne bli utestengt fordi jeg tok denne medisinen, skriver Sjarapova.

- Det er ikke riktig. Det har aldri skjedd. Det er en forvrengning av det som faktisk ble meddelt - noe av dette ble sågar også bare skrevet på ei nettside. Jeg unnskylder ikke at jeg ikke visste at stoffet var ført opp på dopinglista, jeg har allerede opplyst at jeg 22. desember mottok en e-post der den endringen gikk fram. Jeg skulle ha tatt mer hensyn til den. Men disse andre meldingene? De var godt gjemt - i nyhetsbrev, på nettsider, i brosjyrer, hevder Sjarapova.

- For å få med meg disse «advarslene» måtte jeg lest e-poster der emnefeltet indikerte helt andre temaer, jeg måtte ha lest på nettsider, tastet inn brukernavn og passord, klikket og lett, klikket og lett, klikket og lett. Kanskje vil noen journalister kalle dette advarsler, men de fleste vanlige folk vil si at informasjonen var for vanskelig tilgjengelig.

- Gjorde som legen sa Hun bedyrer også at hun ikke tok medisinen hver dag - men at hun bare fulgte legens anbefalinger.

Et vesentlig poeng her er at Sjarapova brukte hjertemedisinen i ti år, mens produsenten har opplyst at en vanlig kur bare varer 4-6 uker. Sjarapova sier nå at også dette bare er en misforståelse, og at hun har fulgt legens råd hele veien.

Hvor lenge tennisyndlingen er utestengt etter dopignavsløringen er foreløpig ikke klart.

Antidoping Norge har gjort det klart at de forventer flere meldonium-avsløringer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram