<strong>KLAR FOR RIO:</strong> Erik Tysse har formelt ikke klart det norske uttakskravet på 20 kilometer kappgang, men fikk OL-billetten i dag. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR RIO: Erik Tysse har formelt ikke klart det norske uttakskravet på 20 kilometer kappgang, men fikk OL-billetten i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dopdømt Tysse OL-uttatt: - Det er ikke kontroversielt. Han vil bli fulgt opp som alle andre

Innstilt av Friidrettsforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Før EM i 2010 testet Erik Tysse (35) positivt for det forbudte stoffet CERA. Kappgangeren ble utestengt i to år, men har hele tiden hevdet sin uskyld.

Verken Olympiatoppen eller Friidrettsforbundet har siden den gang hatt noe utstrakt samarbeid med Tysse etter at han hadde sonet dommen, men i dag ble 35-åringen tatt ut til OL i Brasil, uten å ha innfridd de særnorske deltakelseskravene. Det syns toppidrettssjef Tore Øvrebø er naturlig.

- Vi har ifølge den internasjonale dopingkoden ikke anledning til å behandle utøvere som har sonet dopingutestengelse på noen annen måte enn andre. Dette ble fastsatt i CAS i 2012. Derfor er ikke dette uttaket kontroversielt i så måte. Nå er han en del av troppen vår og blir fulgt opp på samme måte som alle andre, sier Øvrebø til Dagbladet.

Innstilt av Friidrettsforbundet

Tysse har hele tiden hevdet at han er utsatt for et justismord, etter at både A- og B-prøven fra 2010 viste spor av bloddoping.

- Jeg skjønte ingenting da jeg fikk vite at jeg hadde avlagt en positiv prøve. Nå er jeg helt knust, og det er uvitenheten rundt dette som er det verste, sa Tysse til Dagbladet med dirrende stemme og tårer i øynene i 2010.

Kappgangeren var tilbake for Norge i OL i 2012, og nå skal han konkurrere igjen etter å ha blitt innstilt av Friidrettsforbundet.

- Vi har ikke tatt ut Tysse mot friidrettsforbundets vilje. Det er alltid en prosess i forbindelse med uttak, vi snakker sammen. Og det er forbundet som innstiller, og vi som tar ut. Det har skjedd her også, forklarer Øvrebø.

Tok ut flere utøvere

Olympiatoppen tok ut en rekke utøvere til OL i dag. Blant dem Tysse og maratonløper Sondre Nordstad Moen (25).

Det altså på tross av at ingen av dem har klart de norske kravene.

- Både Tysse og Nordstad Moen har vært helt i nærheten av kravet. Tysse var 12 sekunder bak på 20 kilometer kappgang, Nordstad Moen har også levert solid. Og siden disse to konkurrerer i idretter som krever helt spesielle - og langvarige - forberedelser, fant vi det riktig å gi klarsignalet nå. Da kan de komme i gang med sine tilrettelagte treningsopplegg allerede nå, sier Øvrebø.

Ezinne på vent

- Hva med andre som er i nærheten av kravene, som for eksempel Amalie Ieul, Karsten Warholm, Henrik Ingebrigtsen og Ezinne Okparaebo?

- De utøver øvelser som ikke krever de samme langvarige treningsforberedelsene, sier Øvrebø, som understreker - og i dag også beviste - at det ikke kun er de strenge norske kravene som ligger til grunn for deltagelse på friidrettsbanen i Rio.

- Vi ser også på framtidsutsikter for utøverne. Om det kan være fint for dem å ha et OL i beltet med tankte på å prestere godt i Tokyo om fire år, så kan det godt telle positivt, sier Øvrebø til Dagbladet.

Følgende utøvere er tatt ut til de olympiske leker i andre uttak:

Bryting:

Signe Marie Fidje Store, Bryteklubben Tana

Friidrett:

Sondre Nordstad Moen, SK Vidar

Sven Martin Skagestad, IL Norna-Salhus

Erik Tysse, IL Norna-Salhus

Seiling

Tiril Bue Kongelig, Norsk Seilforening

Maria Mollestad, Kongelig Norsk Seilforening

Skyting:

Odd Arne Brekne, Kisen Miniatyrskytterlag

Ole-Kristian Bryhn, Vestre Bærum Salongskytterlag

Are Hansen, Krapfoss Sportsskytterlag

Malin Westerheim, Krapfoss Sportsskytterlag

Sykkel

Tore Navrestad, Sviland BMX

Sven Erik Bystrøm, Stavanger Sykleklubb

Edvald Boasson Hagen, Lillehammer Cykleklubb

Vegard Stake Laengen Asker Cykleklubb

Lars Petter Nordhaug, Tønsberg Cykkelklubb

Paralympics:

Anne-Cathrine Krüger, Mo Pistolklubb

Glenn Johansen, Sportsklubben Rye

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer