Russia's Dariya Klishina smiles in the Women's Long Jump Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 17, 2016.   / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Russia's Dariya Klishina smiles in the Women's Long Jump Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 17, 2016. / AFP PHOTO / Adrian DENNISVis mer

Russland fortsatt utestengt fra internasjonal friidrett

DOPDRAMATIKK: Hun får ikke lov til å være russer

Beinharde krav fra internasjonal friidrett for å slippe Russland tilbake til sporten.

INTERNASJONAL dopingkamp har tatt en dramatisk vending. I dag vedtok friidretten å gå imot ønsket fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) og den internasjonale olympiske komite (IOC) om å slippe Russland tilbake i varmen:

  • Friidretten vil fortsatt ikke ha med Russland.

Hvor lenge denne utestengelsen vil vare, er heretter bare opp til russerne selv. I motsetning til WADA firer ikke det internasjonale friidrettsforbundet IAAF på et eneste krav.

Det betyr at en stjerneutøver som lengdehopperen Darya Klishina; selve symbolet på Russlands isolasjon, ikke får lov til å være russer i internasjonale konkurranser.

Der kan hun bare stille opp som nøytral deltaker.

ALLEREDE da WADA for litt over to måneder siden bestemte seg for å lette kravene til russerne for å få dem med, sa friidrettspresident Sebastian Coe nei. Det skjedde etter råd fra ekspertgruppen under norske Rune Andersen, som lenge har jobbet for å få fram sannheten om Russlands angivelige ønske om å konkurrere på ærlig vis.

Denne russiske opprydningen har gjort framgang. Etter at WADA i september gjeninnsatte det russiske antidopingbyrået (RUSADA), er det etter rapportene blitt satt opp et troverdig nasjonalt kontrollapparat.

Likevel er ikke god vilje og gode kontroller nok for friidretten. Den krever at russerne gjør opp regnskapet for den nasjonale svindelen som foregikk med senter i dopinglaboratoriet i Moskva før, under og etter Sotsji-OL.

I PRAKSIS betyr det ubegrenset adgang til de prøvene som ligger igjen i dette laboratoriet. Mens WADA bare har krevd delvis innsyn, står IAAF fast på fullt innsyn. Det er en dramatisk forskjell som krever at russerne selv tar vekk den sminken de har lagt på svindelen.

Hvor mange prøver og friidrettsutøvere dette dreier seg om, vet ingen. Helt siden Russland under den daværende laboratoriesjefen Grigory Rodchenkov bestemte seg for å teste ut den såkalte «Hertuginne-drinken» med dop midt under sommer-OL, har en lang rekke russiske friidrettsstjerner blitt avslørt. Funnene i disse prøvene er beviset på at Rochenkov snakket sant om hovedpunktet i de McLaren-rapportene som avdekker russisk statssvindel.

har IAAF overlatt avgjørelsen om Russland til sin egen uavhengige granskingskomite; Athletics Integrity Unit (AIU). Det er denne komiteen som ut fra et helt fritt innsyn i datamaterialet fra Moskva, kommer til å plukke ut hvilke saker friidretten ønsker å etterforske. Så blir det opp til russerne å levere det videre etterforskningsmaterialet.

Først når AIU kan garantere at russernes data er ekte og at alle saker er på bordet, blir det aktuelt å gi Russland en ny sjanse.

OG kravene stopper ikke der. Russerne må også betale erstatning for alle utgifter knyttet til all etterforskningen. Den summen er blitt satt til ca. 22 millioner kroner; et beløp som russiske myndigheter hadde tilbudt seg å dekke.

Nå er dette også blitt et pinlig punkt. Under det siste forhandlingsmøtet fortalte russerne at de ikke hadde råd til å ta denne regningen. De ba om å få beløpet på avbetaling, men fikk nei.

DENNE harde linjen fra IAAF presser WADA-ledelsen. I beste fall slutter flere internasjonale særforbund seg til kampen. De siste dagene har for eksempel skiskytterne nærmet seg friidretten. Også IBU holder det russiske nasjonale forbundet unna sporten.

Det betyr at WADA og IOC kan miste grepet om dopingkontrollen. Nå må også de levere raske resultater av sin ettergivende linje mot Russland. Seinest sist uke hadde WADA selv en ekspertgruppe på besøk til Moskva uten tilsynelatende å få noe gjennombrudd.

Nå skal WADAs eksperter besøke laboratoriet før jul. Da begynner det å bli svært liten tid til deadline for full informasjonsflyt. Den er satt til 31.desember, og var egentlig en forutsetning for å ta russiske antidopingmyndigheter med i det internasjonale fellesskapet.

DIT kommer ikke russisk friidrett på veldig lenge.

Og da får ikke Darya Klishina og de andre heltene konkurrere som russere.