BEGGE JUKSET, BARE ÉN BLIR RIK: Her sitter Floyd Landis og Lance Armstrong, gjennomdopede, i Tour de France. Dersom USA og Landis vinner fram med søksmålet sitt mot Armstrong kan Landis sitter igjen med opptil 36 millioner dollar.Foto: AP /Bernard Papon
BEGGE JUKSET, BARE ÉN BLIR RIK: Her sitter Floyd Landis og Lance Armstrong, gjennomdopede, i Tour de France. Dersom USA og Landis vinner fram med søksmålet sitt mot Armstrong kan Landis sitter igjen med opptil 36 millioner dollar.Foto: AP /Bernard PaponVis mer

Doper kan tjene 100 mill på Armstrongs doping

Justisdepartementet i USA blir med på Floyd Landis' søksmål.

(Dagbladet): I natt ble det klart at den amerikanske regjeringen, ved justisdepartementet, blir med på søksmålet den tidligere syklisten og doperen Floyd Landis har anlagt mot Lance Armstrong.

Landis innrømmet til slutt å ha dopet seg i mai 2010, etter å ha blånektet for doping i lang tid. Så snudde han seg raskt og saksøkte Lance Armstrong under den såkalte «False Claims Act», i juni samme år.

Landis' søksmål beskyttes av en varsler-status, der han saksøker Armstrong på vegne av den amerikanske staten og amerikanske skattebetalere for å ha lurt til seg offentlige penger.

700 millioner
Landis saksøker altså Armstrong for å ha tjent penger fra det statlige US Postal, mens han samtidig drev med bevisst dopingjuks. Det amerikanske justisdepartementet bestemte seg allerede i februar i år for å støtte søksmålet, og i natt leverte departementet altså inn de formelle papirene.

Som førstemann til å saksøke Armstrong, kan Floyd Landis tjene inntil tretti prosent av den totale summen partene får ut av søksmålet.

False Claims Act åpner for at staten kan kreve inntil tre ganger så mye penger som de mener de er snytt for. US Postal skal ha betalt rundt 40 millioner dollar i Armstrong-perioden, noe som gir søksmålet en størrelse på inntil 120 millioner dollar.

Av de 40 millionene skal Armstrong selv ha mottatt 17,9 millioner dollar.

Lance oppfordret
Naturlig nok er advokater på alle sider av bordet allerede i gang med forhåndsprosederingen. En av Armstrongs advokater mener ifølge den britiske avisa The Guardian, at US Postal fikk utrolig mye igjen for å sponse Armstrongs sykkellag, mens den amerikanske regjeringen legger noe helt annet til grunn i søksmålet.

- Han (Armstrong) visste at lagkameratene også var involvert i lignende dopingpraksis som ham selv, og han gikk aktivt inn for å fasilitere det, skriver justisdepartementet i søksmålet.

- USA har blitt skadd på den måten at de ikke har fått det den betalte for, fortsetter de ifølge The Guardian.

Fornøyd Landis
For den tidligere lagkameraten Floyd Landis må det hele fortone seg som en drøm. Nå kan han altså ende opp med å bli mangemillionær på Armstrongs juks. Et juks han selv var med på inntil han ble dopingavslørt.

- Han er fornøyd med at USA benytter denne sjansen til å få tilbake de pengene skattebetalerne er svindlet for, sier Landis-advokaten Paul Scott.

Så kan ironikerne trekke fram det Lance Armstrong sa da Landis saksøkte ham i 2010, altså lenge før Armstrong selv innrømmet sin systematiske doping:

- Mysteriet er hvorfor regjeringen vil bruke en eneste penny av skattebetalernes penger på å hjelpe Floyd Landis.

Nattas offisielle søksmål gir ham neppe svar på det spørsmålet.