Doperne skal avsløres

Før OL i Sydney for to år siden avla 15 amerikanske friidrettsutøvere positive dopingprøver - men USAs friidrettsforbund nekter fortsatt å offentliggjøre navnene. USAs OL-komité vil nå legge ned landets friidrettsforbund hvis ikke navnene kommer på bordet. Det avslører Johann Koss overfor Dagbladet.

AURORA (Dagbladet):

- Hvis navnene ikke kommer, vil ikke den amerikanske OL-komiteen lenger godkjenne sitt eget friidrettsforbund, sier Koss.

Dette betyr igjen at utøvere fra forbundet ikke kan delta i OL eller VM.

Vi sitter på kontoret til sjefen for Olympic Aid i byen Aurora, noen golfslag fra storbyen Toronto. Koss og hans organisasjon holder hus i en av sidebygningene til gigantbedriften Magna, der kona Belinda Stronach er toppsjef. Magna sponser Olympic Aid med gratis lokaler.

Navnene på bordet

Under Sydney-OL fikk Johann Koss støtte fra daværende USA-president Bill Clinton om at navnene på de dopingtatte utøverne skulle offentliggjøres, men ingen ting er skjedd siden den gang.

- Det er stadig 15 idrettsutøvere som har testet positivt i amerikansk friidrett for flere år siden, sier Koss. - Hvis navnene ikke kommer på bordet innen august måned i år, vil den amerikanske OL-komiteen lage et nytt friidrettsforbund.

Presset på USAs friidrettsforbund er nå så stort at navnene trolig blir offentlige i løpet av sommeren. I mellomtida har kanskje flere av dem vært med i Sydney-OL og i friidretts-VM i Edmonton.

Nå ser imidlertid WADA-styremedlem Johann Koss at gjennombruddet for antidopingarbeidet nærmer seg.

- Hvis reglene harmoniseres innen idretter og regjeringer, vil det bety gjennombruddet for WADA, sier Koss.

- Signer før Aten-OL

Det han sikter til, er Verdens antidopingkode - som WADA lanserte for kort tid siden.

- Alle må signere koden før Aten-OL i 2004, sier Koss. - Og samtlige utøvere vil ha sitt eget antidopingpass.

Passet har vært Johann Koss' baby i lang tid.

Koss bruker det meste av tida si på arbeidet med Olympic Aid, men er også oppriktig engasjert i dopingkampen.

- Men det er mye mindre doping innen idretten enn det mange tror, sier Koss.

- Troen på at mange tror at alle andre doper seg, må bort.

Hvis det skjer, mener Koss at færre vil dope seg.

- For hvis du tror at halvparten av konkurrentene dine bruker doping - så må også du gjøre det, sier Koss.

Innenfor olympiske leker tror han mindre enn 10 prosent doper seg. Men Koss mener det er litt flere innen noen idretter.

- Der det er mye penger, er det doping, sier Koss.

Sammen med sin Belinda stortrives han i Canada. Også i rollen som stepappa til Franck (10) og Nicolo (8).

- Kanadierne er fine mennesker, som er veldig like oss nordmenn sier Koss. - De er opptatt av andre folk utenfor sine egne landegrenser.

Ansvar nok

Sjøl har han 150- 200 reisedager i året, i tillegg reiser kona Belinda mye. Bedriften hun er sjef for har 67000 ansatte og en omsetning på snaue 100 milliarder kroner. Under hennes ledelse er aksjeverdien fordoblet.

På spørsmål om han og Belinda tenker på familieforøkelse, sier Koss:

- Vi har begge to så store ansvarsområder at vi ikke kan påta oss mer, sier Koss.

Familien Koss og Stronach har en fantastisk eiendom på baksiden av administrasjonsbygningene til Magna. Omkranset av en 18-hulls golfbane som tilhører bedriften.

- Det blir sjelden tid til å spille, sier Koss. - Men jeg trener litt for å holde magen inne.

Nå ser Olympic Aid-sjefen og WADA-styremedlem Johann Koss lys i den mørke dopingtunnelen, når hele verden i løpet av et par år blir tvunget til å signere koden til verdens antidopingbyrå.

- For jukser du, mister du alle verdier i idretten, sier Johann Koss til Dagbladet.

<B>PÅ HJEMMEBANE: Johann Koss utenfor Magnas fenomenale administrasjonsbygninge i Aurora, der også Olympic Aid holder hus. På spørsmål om han og kona Belinda tenker på familieforøkelse, sier Johann: - Vi har begge to så store ansvarsområder, at vi ikke kan påta oss mer.