Dopet ned datterens motstandere: - Det ble en besettelse

Tennishistoriens villeste foreldre.

DØMT TIL FENGSEL:  Christophe Fauviau ble dømt til seks år i fengsel etter at han dopet ned en av datterens motstandere. Her blir han ført bort fra rettslokalet. Foto: NTB Scanpix
DØMT TIL FENGSEL: Christophe Fauviau ble dømt til seks år i fengsel etter at han dopet ned en av datterens motstandere. Her blir han ført bort fra rettslokalet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den danske tennisyndlingens Caroline Wozniacki  far Piotr er kjent som en av tennisens ivrigste.  Dominerende, streng og alltid en mening om datterens spill.

Seinest i Australian Opens første runde runget stemmen hans over tribunen.  Det endte med en ny bot for den dominerende pappaen.

Men slapp av, Piotr.

Du er lang på nær den verste.

Danske BT har samlet en liste over det de mener er  tennisverdenens verste foreldre gjennom tidene.

Drepte en motstander Mannen som topper lista, Christophe Fauviau, dopet ned datterens motstandere med stoffet Temesta. Det gjorde motstanderne kvalme og svimle - og en stor dose kunne gjøre at de besvimte.

Tre år før Fauviau tilsto,  døde en 25 år gammel skolelærer og tennisspiller i en bilulykke. Han sovnet bak rattet og kjørte inn i feil veibane etter han spilte en tenniskamp mot - ja nettopp - Fauviau datter. 

Obduksjonen viste spor av Temesta, og i 2006 tilsto den - mild sagt - overivrige tennispappaen alt. Han ble dømt til seks års fengsel. Han innrømmet å ha dopet ned 27 motstandere over en treårsperiode. 

- Det ble en besettelse for meg. Jeg kunne ikke forestille meg at det skulle ende sånn, sa Fauviau i retten, skriver BT.

Nazi-dommere Jelena Dokic er en australsk tennisspiller med opphav på Balkan. I tenåra var hun et stort talent, og  da hun fylte 18 hadde hun klatret til fjerdeplass på verdensrankingen.

BEVISET:  Dette ble lagt fram da Fauveau ble dømt for å ha dopet ned datterens motstandere. Foto: NTB Scanpix
BEVISET: Dette ble lagt fram da Fauveau ble dømt for å ha dopet ned datterens motstandere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dessverre er hun i dag mer kjent for faren Damirs ville oppførsel enn sin egen karriere. 

Faren markerte seg tidlig i datterens karriere da han ble kastet ut av en turnering i Birmingham.  Full beskyldte han blant annet stevnelederne for å være nazister som støttet bombingen av Jugoslavia.

Etter han ble kastet ut av tennisarenaen ble han observert hoppende på biler og seinere tatt i varetekt av politiet.

Det var, dessverre, bare starten.

Året etter kom han i trøbbel på tre av fire Grand Slam-turneringer (De fire er US Open, Australian Open, Wimbledon og French Open).

Han slåss med et kamerateam under Australian Open, knuste en journalists mobil under Wimbledon og ble kastet ut etter han nektet å betale 70 kroner for laks under US Open.

Etter alle situasjonene brøt Jelena med faren - men det stoppet han ikke.  I 2009 gikk det helt galt. Da møtte han opp med en håndgranat på den australske ambassaden.

Jelenas kom aldri høyere enn fjerdeplassen på rakingen, men tok med seg flere WTA-titler.

Flyktet etter mishandling i 1998 flyktet tennisspilleren Mirjana Lucic sammen med bror og mor fra Kroatia til USA. Fra faren - Markino Lucic.

I TRØBBEL: Damir Dokic  blir ført bort etter et rettsak. Dokic var i trøbbel gjennom hele datterens karriere. Foto: NTB Scanpix
I TRØBBEL: Damir Dokic blir ført bort etter et rettsak. Dokic var i trøbbel gjennom hele datterens karriere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge BT skal faren ha mishandlet både tennisdatteren og moren i familien. 

Da Mirjana vant en WTA-turnering femten år gammel, sa hun:

- Jeg fikk flere slag enn noen kan forestille seg. Noen ganger fordi jeg tapte en kamp, andre kamper fordi jeg tapte et set, sa hun.

Faren mente han ikke gjorde noe galt:

- Jeg har aldri brukt unødvendig mye makt. Hvis jeg slo henne, var det fordi hun ikke oppførte seg som en kvinne skal. Jeg gjorde det jeg mente var best for barnet, forklarte Markino.

datteren nådde finalen av Wimbledon året etter hun flyktet - men sleit i en årrekke etterpå med personlige problemer som ødela karrien. Hun var også låst i langtidskontrakter faren hadde signert - som sendte både økonomien og tenniskarrieren ad undas.

Fram til i fjor.

Da vant hun en WTA-turnering i Canada  - 32 år gammel.

Fikk livvakt Mary Pierce  var like kjent for farens ville temperament som hennes spill på banen.

BRØYT MED FAREN:  Jelena Dokic.
BRØYT MED FAREN: Jelena Dokic. Vis mer

Faren var kjent for å skrike som besatt under kamper, og hånet både datteren, motstandere og tilskuere.

- Mary, kill the bitch, er en av flere ting han jevnlig sa, skriver BT.

Han har også havnet i klammerier med tilskuere og dommere gjentatte ganger, og slo datteren når han mente hun fortjente det.

- Han slo meg hvis jeg tapte en kamp, eller hvis han mente jeg fortjente det, sa Mary etter hun brøyt med faren. 

Seinere ansatte  hun en livvakt, som også fikk juling av faren.

Jim forklarte hendelsen:

- Mari er som en sportsbil. Jeg bygde Ferrarien, og nå vil jeg ha nøklene tilbake ...

Husker de godt Den tidligere norske tennisspilleren Christian Ruud Ruud la opp i 2001. Han nådde sin høyeste ATP-ranking 9. oktober 1995 og 3. mars 1997 -  da han var nummer 39 i verden.

Ruud var i miljøet da flere av foreldrene herjet - og husker godt at det var snakk om dem:

BRØYT MED FAREN:  Mary Pierce. Foto: NTB Scanpix
BRØYT MED FAREN: Mary Pierce. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har lagt merke til noen. Jeg var aktiv i perioden da Dokic blant annet ble utestengt. Han var veldig ivrig - og gikk altfor langt. Det var en del snakk om Dokic og Pierce. Det var i det ekstreme laget. Jeg tror det her er mer aktuelt på kvinnesiden, og har ikke opplevd foreldre som er ville på den måten da jeg spilte, sier Ruud til Dagbladet.

Ruud kan forstå at foreldre - som har lagt ned mye arbeid for å sikre at ungene blir så gode - blir engasjerte. Men som han sier, ett sted går grensa:

-  Det er en vanskelig balansegang - for utøverne kan sikkert takke foreldrene for at de ble gode. Man må ha engasjerte foreldre, men det som skjedde seinere for de her er i drøyeste laget, forteller Ruud.

TIDLIGERE TENNISPROFF:  Christian Ruud. Foto: Erik Berglund/Dagbladet
TIDLIGERE TENNISPROFF: Christian Ruud. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer