Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Natalja Matvejeva

Dopet seg med EPO og var uønsket i sporet. Nå kan hun ødelegge norsk VM-fest: - Forbauset da jeg så henne

En rekke idrettsprofiler har vært klar i sin sak: Utøvere som har blitt dømt for bevisst doping, bør aldri få konkurrere igjen. Helgas raskeste skijente har brukt EPO. 

I SUPERSLAG: Natalja Matvejeva satte sprintdronninga Maiken Caspersen Falla på plass i to av to sprinter i helga. Russisk kvinnelangrenn vant to sjeldne triumfer. Foto: NTB Scanpix
I SUPERSLAG: Natalja Matvejeva satte sprintdronninga Maiken Caspersen Falla på plass i to av to sprinter i helga. Russisk kvinnelangrenn vant to sjeldne triumfer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Kvinnelangrenn har virkelig åpnet seg opp denne sesongen. Plutselig er seierskandidatene mange på samtlige distanser i VM i Lahti. Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Stina Nilsson, Krista Pärmäkoski, Maiken Caspersen Falla, Jessica Diggins og Marit Bjørgen har alle vunnet renn denne sesongen.

Og denne helga meldte til og med russisk kvinnelangrenn seg på. Etter dopingskandalen som ble avslørt under OL i Salt Lake City i 2002, med Larissa Lazutina, Olga Danilova og etter hvert Julija Tsjepalova i spissen, har russiske kvinner i verdenstoppen i langrenn omtrent vært fraværende.

Men denne sprinthelga i Toblach var de best. Først vant Natalja Matvejeva lørdagens sprint foran Caspersen Falla. Dernest vant hun søndagens sprintstafett sammen med Julija Belorukova. Nok en gang ble sprintdronninga Falla slått på oppløpet, overraskende nok.

Russisk suksess i kvinnelangrenn har ofte vært med en ismak. De russiske skijentene som har hevdet seg i verdenstoppen, har blitt tatt for doping. Alena Sidko tok flere mesterskapsmedaljer i 2005 og 2006, men ble senere tatt for EPO. Irina Khazova vant blant annet et verdenscuprenn i Davos i 2009, men ble tatt for bloddoping.

VANT: Smilet er ikke det største, men i helga vant Natalia Matvejeva sin første verdenscupseier etter dopingdommen, foran Maiken Caspersen Falla og Hanna Falk. Foto: NTB Scanpix
VANT: Smilet er ikke det største, men i helga vant Natalia Matvejeva sin første verdenscupseier etter dopingdommen, foran Maiken Caspersen Falla og Hanna Falk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og så var det denne Natalja Matvejeva, som har banket verdenseliten i Toblach denne helga. I 2007 vant hun sin første verdenscupseier Düsseldorf rett foran Marit Bjørgen, som dermed ble slått for en sjelden gangs skyld i den tyske bysprinten. I 2008 ble Matvejeva nr. 2 i samme by, da den da 18 år gamle Falla fikk sitt store gjennombrudd med 3. plass.

Løfshus: - Hun er en gullkandidat

Men så skjedde det som ofte skjer med suksessrike russiske skijenter: Matvejeva testet positivt på EPO i 2009 og sonet dommen frem til 2011. Nå er hun tilbake sterkere enn noensinne og seiler opp som en sterk gullkandidat i Lahti på sprinten og kanskje lagsprinten.

- Når hun slår Maiken, er hun utvilsomt en gullkandidat i Lahti. Matvejeva blir tøff å slå, sier Norges langrenssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hva tenker du om at hun tidligere har blitt dømt for bruk av EPO?

- Det har jeg egentlig ingen kommentar til, bortsett fra at hun har sonet sin straff og gjort sin plikt for å komme tilbake. Straffeomfanget er det WADA som styrer.

- Er det mistanke og frustrasjon i det norske langrennsmiljøet?

- Nei, det har jeg ikke hørt noe snakk om, sier Løfshus.

FIS ville fjerne Matvejeva fra idretten

I 2010 ville Det internasjonale skiforbundet (FIS) fjerne alle trenere og folk i det medisinske støtteapparat i Russland, samt utøverne Jevgenij Dementijev, Natalia Matvejeva og Nina Rysina. Signalet var klart: Matvejeva og co. var ikke velkommen tilbake.

LIVSTIDSSTRAFF: Anders Aukland sa nylig til Dagbladet at han er ofr livstidsstraff når det er snakk om bevisst doping, som EPO, men ønsker ikke å uttale seg om Natalja Matvejeva. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LIVSTIDSSTRAFF: Anders Aukland sa nylig til Dagbladet at han er ofr livstidsstraff når det er snakk om bevisst doping, som EPO, men ønsker ikke å uttale seg om Natalja Matvejeva. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Til Dagbladet sier dopingjeger Inggard Lereim:

- Jeg ble forbauset da jeg så henne. De russiske skijentene var avskrevet, men nå er hun plutselig fryktelig god. Jeg minnes denne saken, men mer enn dette kan jeg ikke si. Jeg anbefaler å høre med Sarah Fussek, sier Lereim til Dagbladet.

Fussek er antidopingansvarlig i FIS, men har ikke besvart Dagbladets henvendelser søndag.

Ulvang: - Ikke min oppgave

I 2010 var altså, som nevnt over, ikke Matvejeva velkommen tilbake i sporet av FIS. Begrunnelsen var da som følger:

- Bakteppet er et sterkt signal til det russiske langrennsmiljøet om at FIS ikke aksepterer dopingutviklingen i landet. Beslutningen er også støttet av det russiske medlemmet i FIS-styret, Leonid Tijagtsjev. Han vil virkelig prøve å rydde opp i situasjonen, sa FIS-styremedlem Sverre K. Seeberg den gang.

Seeberg har ikke svart Dagbladets henvendelser søndag. Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, kan ikke huske FIS' ytring fra 2010 og ønsker heller ikke å mene noe om saken.

- Dette er ikke min oppgave å mene noe om dette, sier Ulvang til Dagbladet.

Sykkeleneren Chris Froome er en av idrettsstjernene som har ytret et ønske om livstidsstraff for dopingdømte utøvere. Også Grete Waitz ønsket livstidsstraff. Andreas Thorkildsen og Anders Aukland har forfektet det samme budskapet tidligere overfor henholdsvis Dagbladet og NTB.

Vil ha livstidsutestengelse

Etter høstens norske dopingsaker presiserte Aukland følgende til Dagbladet:

- Jeg ser veldig forskjell på dopingsaker. Jeg mener fortsatt at der det er snakk om bevisst doping, som EPO, bør det gis livstidsstraff. Jeg er fortsatt for strengere straffer i slike saker, sier Aukland til Dagbladet.

Det impliserer at Aukland ikke ønsker Matvejeva velkommen tilbake i sporet. Men da Dagbladet tok kontakt med den norske langrennslegenden søndag ettermiddag, ønsket han ikke å si noe om saken.

- Jeg har ikke sett helgas renn og ønsker ikke å kommentere dette, sier Aukland til Dagbladet.

Den svenske langrennslegenden Torgny Mogren har imidlertid vært nådeløs tidligere mot tidligere dopingdømte russiske langrennsløpere.

- Livstidsstraff er det eneste rette. To år er ikke mye. Da kommer jukserne tilbake, sa svensken til Expressen i kjølvannet av den russiske dopingsaken i 2010.

Matvejeva har for øvrig vært tilbake i langrennsirkuset lenge, men det er først i det siste hun har har kjempet om pallplasseringer i renn etter renn.

Innrømmer dopingkultur

Kollega på det russiske sprintlandslaget, tidligere olympisk og verdensmester Nikita Kriukov, innrømmer at det var en dopingkultur i russisk langrenn fram til rundt 2010, ifølge ham.

- Dopingkulturen i russisk langrenn var skikkelig ille. Da jeg startet i verdenscupen rundt 2009/10 og OL i Vancouver, var det mye doping på det russiske langrennslandslaget. Det var ikke bra, fortalte Kriukov til Dagbladet før jul.

- Vi nye som kom opp, ville vise at vi kunne gjøre det bra uten doping. Vi ville ikke være som den forrige generasjonen. Vi nektet å assosiere oss med det. Dopingen måtte vekk. Nå er heldigvis dopingproblemet vekke i russisk langrenn, hevder sprintlegenden.

Välbe: - Vi er på vei til å reise oss

Trener Jelena Välbe er i ekstase etter at russisk kvinnelangrenn omsider fikk noe å juble for igjen i helga.

- Vi er veldig fornøyd med å vinne to renn. Hun klarte å spare krefter og slå til på rett tidspunkt. Det var veldig bra taktisk gått, sier Välbe til den russiske avisa Sport Express.

- Natalja er veldig seriøs og har jobbet hardt. Hun er rask og spurtsterk. På gode dager kan hun vinne. Hun er lederen på sprintlaget vårt.

- Er Russland nå favoritter på sprinten og lagsprinten i Lahti?

- Det vil jeg ikke si. Russisk kvinnelangrenn er på vei til å reise seg igjen, tror Välbe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling