Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dopete idrettsfolk deltar fortsatt i konkurranser

Wada hevder Spania skjuler bevis i Fuentes-saken.

BARE 30 PROSENT: WASA-sjef David Howman er kritisk til at saken mot en dopinglege bare dreier seg om hans syklistpasienter og ikke andre idrettsfolk. Foto: AP / Keystone / Laurent Gillieron / NTB SCANPIX
BARE 30 PROSENT: WASA-sjef David Howman er kritisk til at saken mot en dopinglege bare dreier seg om hans syklistpasienter og ikke andre idrettsfolk. Foto: AP / Keystone / Laurent Gillieron / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke kodenavn funnet på blodposer i Operation Puerto-razziaen i 2006, ble aldri nevnt i rapporten som danner grunnlaget for rettssaken mot dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Dopinglegen har selv hevdet at kun 30 prosent av kundekretsen var syklister.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har i en årrekke forsøkt å få utlevert det ukjente bevismaterialet, men spanske myndigheter har nektet å gi fra seg informasjonen.

- Vi har banket hodene mot muren for å få adgang til bevisene. Ikke bare er det frustrerende og skuffende, men det betyr også at mange idrettsfolk som har dopet seg fortsatt får delta i konkurranser, hevder WADA-direktør David Howman overfor den engelske avisen The Telegraph.

- Vi er alltid blitt fortalt at pasientene som den mannen behandlet kom fra flere forskjellige idrettsgrener. Det er skuffende at syklistene er de eneste som blir fokusert på i rettssaken.

Kodenavn Ifølge vitner skal en rekke høyt profilerte fotball- og tennisspillere ha blitt sett på vei til og fra Fuentes-klinikkene. Derfor blir spanske myndigheter beskyldt for å dekke over landets største idrettshelter.

- I videoen fra politiets razzia åpnes på et tidspunkt et kjøleskap, og blodposer trekkes fram. De posene har forskjellige kodenavn påskrevet, men disse navnene kom aldri med i den endelige rapporten. Jeg tror spanske myndigheter mørklegger saken, sier «whistle blower» Jörg Jaksche.

FOR RETTEN: Her er  Eufemiano Fuentes avbildet på vei ut av en klinikk på Kanariøyene. Foto: AFP /  DESIREE MARTIN / NTB SCANPIX
FOR RETTEN: Her er Eufemiano Fuentes avbildet på vei ut av en klinikk på Kanariøyene. Foto: AFP / DESIREE MARTIN / NTB SCANPIX Vis mer

I stedet er det kun syklister som er kneblet i saken. Jan Ullrich, Ivan Basso og Tyler Hamilton er blant de profilerte klientene som fikk Fuentes-bistand til omfattende dopingmisbruk - deriblant blodoverføringer.

Folkehelsen Eufemiano Fuentes tiltales ei for brudd på dopingforskrifter ettersom spansk lov ikke forbød bruk av prestasjonsfremmende midler i 2006. I stedet er dopinglegen tiltalt for forbrytelser mot folkehelsen.

Også hans søster Yolanda samt tre tidligere sykkelsjefer står på tiltalebenken i rettssaken som startet mandag og vil vare til godt ut i mars måned.

Blant andre sykkelstjernene Alberto Contador og Ivan Basso står på vitnelisten.

(NTB-Ritzau)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!