Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping, dommerhjelp og «juksekort»

Fotballgigantene som krangler om alt.

HJERNEKRIG: Fire kamper på 18 dager. Det blir en lang nervekrig mellom Pep Guardiola og José Mourinho de neste ukene. Spørsmålet er hvem av dem som klarer å overliste den andre denne gangen.Foto: SCANPIX/AFP/ SERGEI SUPINSKY-JAVIER SORIANO
HJERNEKRIG: Fire kamper på 18 dager. Det blir en lang nervekrig mellom Pep Guardiola og José Mourinho de neste ukene. Spørsmålet er hvem av dem som klarer å overliste den andre denne gangen.Foto: SCANPIX/AFP/ SERGEI SUPINSKY-JAVIER SORIANO Vis mer

Følg Real Madrid - Barcelona i Dagbladets fotballstudio lørdag kl. 22!

(Dagbladet): Elskere av spansk fotball (og fotball som sådan, selvfølgelig) står foran herlige uker etter at Real Madrid og Barcelona kvalifiserte seg til samme semifinale i Champions League denne uka.

Ett møte mellom disse to lagene er vanligvis nok til at de fleste gjemmer fjernkontrollen etter å ha funnet rett kanal, men de neste 18 dagene blir det El Clasico-moro hele fire ganger:

• 16. april: Barcelona - Real Madrid (La Liga)
• 20. april: Barcelona - Real Madrid (Copa del Rey)
• 27. april: Real Madrid - Barcelona (Champions League-semi, 1. kamp)
• 3. mai: Barcelona - Real Madrid (Champions League-semi, 2. kamp)

Kampen er selvfølgelig noe helt spesielt for oss også for de som er direkte involvert. Spør bare Luis Figo, som ble møtt av en skur av golfballer, vannflasker, mobiltelefoner  - og ett grisehode - da han vendte tilbake til Barcelonas hjerte som Real-spiller for første gang etter at han gjorde det unevnelige, og gikk over til erkerivalen.

Kranglingen godt i gang
Denne sesongen har kranglingen mellom de to klubbene også vært krassere enn på lenge. Anklagene har haglet fra begge sider, ikke minst fordi José Mourinho plutselig er en del av likningen.

Mourinho robbet Barcelona for en Champions League-finale som Inter-sjef i fjor, og i år er han tilbake for å gjøre det samme. Hvert lite stikk til Pep Guardiolas Barca blåses opp i Spanias ultralojale lokalpresse, svarene fra Katalonia også.

Canal+-ekspert Petter Veland lar seg stadig fascinere av hvordan avisene får piske opp stemninga.

- Det viser makten disse mediene har, for hvis de spekulerer på ulike ting, så tar folk i Spania det som en liten sannhet, sier Veland til Dagbladet.

DUELLENE: Ja, duellene er nesten for mange til å ramse opp. Ute på banen står kanskje den største mellom Leo Messi og Cristiano Ronaldo. Førstnevnte gjorde den andre til skygge sist de møttes.Foto: SCANPIX/AFP/JAVIER SORIANO
DUELLENE: Ja, duellene er nesten for mange til å ramse opp. Ute på banen står kanskje den største mellom Leo Messi og Cristiano Ronaldo. Førstnevnte gjorde den andre til skygge sist de møttes.Foto: SCANPIX/AFP/JAVIER SORIANO Vis mer

- De som bor i Katalonia tar noe negativt om Real Madrid i Barcelona-avisa Sport som ren sannhet, for det gir dem en mulighet til å hate Madrid enda mer. Og motsatt sier han.

AS og Marca er de Madrid-baserte og naturlig nok Real-vennlige avisene, mens Sport og El Mundo Deportivo gjerne heller noe mer mot Barcelona.

Og de har hatt mye å skrive om denne sesongen:

Doping-anklagene mot Barcelona
Saken oppsto da den Madrid-basert radiokanalen COPE meldte at Real Madrid hadde bedt det spanske fotballforbundet om å skjerpe dopingkontrollene sine - etterfulgt av at redaktøren pekte ut Barcelona som knyttet til dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Barcelona truet med søksmål, og president Juan Laporta mente det var soleklart at Real Madrid sto bak beskyldningene. Daværende æresmedlem Johann Cruyff krevde en unnskyldning.

- Radiokanalen hevdet at de hadde fått info fra en kilde som visste om mistanker om doping, og at det kom til å bli etterforskning. Det ble så slått stort opp i Madrid-pressen, og selvfølgelig da også i Barcelona, sier Petter Veland.

- Til syvende sist ble det dementert av COPE, og Real Madrid viste seg å ha ingenting med det å gjøre. Så igjen var det storm i vannglass, men et nytt bevis for hvor mye styr man kan lage nesten ut av ingenting, sier Canal+-eksperten.

Real Madrid fikk forøvrig 300 000 euro i erstatning av Le Monde i 2009, etter at den franske avisa skrev at Barcelona og Real Madrid var koblet til dopinglegen Fuentes.

Dommerhjelp til Barca - eller var det Madrid?
José Mourinho har ikke latt seg be en eneste gang om å påpeke hvor mye dommerhjelp Barcelona får i den spanske ligaen.

Før forrige møte mellom de to lagene, det Real tapte 5-0, uttalte Mourinho om dommer Eduardo Gonzalez at:

BLE STRAFFET AV UEFA: Denne bildeserien viste hvordan José Mourinho, via mellomenn, ga Sergio Ramos beskjed om å bli utvist mot Ajax i forrige uke. Noen minutter tidligere ble også Xabi Alonso utvist for uthaling av tid - på stillingen 4-0 til Real Madrid. For to uker siden brukte Pep Guardiola tilsynelatende samme taktikk. Foto: Viasat Sport/SCANPIX
BLE STRAFFET AV UEFA: Denne bildeserien viste hvordan José Mourinho, via mellomenn, ga Sergio Ramos beskjed om å bli utvist mot Ajax i forrige uke. Noen minutter tidligere ble også Xabi Alonso utvist for uthaling av tid - på stillingen 4-0 til Real Madrid. For to uker siden brukte Pep Guardiola tilsynelatende samme taktikk. Foto: Viasat Sport/SCANPIX Vis mer

- Han vil gjøre en veldig god jobb. Barcelona er veldig fornøyde med valget av Gonzalez, Real Madrid er litt mindre fornøyde.

Mourinho var på farten også i går, da han slo fast at han kanskje burde stille med ti mann - ettersom det har vært tilfelle når han har lykkes som Chelsea- og Inter-trener.

- Men det vil være sentralt å fullføre kampen med elleve mann. Av en eller annen grunn ender det alltid med at noen blir utvist mot dem, sa portugiseren.

Petter Veland mener utspillene som oftest er ren taktikk.

- Han kommer ikke med noen vitenskapelige bevis, men det handler igjen om at han tar alt av presset i media. Jeg begynner å tro at det er mer og mer bevisst. Når de spiller dårlig og det er misnøye, så er det greit å være litt sleip. Da skriver avisene heller om det enn om at Real er dårlig, sier han.

- En påstand om at Barcelona blir forfordelt er bare tull. Det har til og med Marca skrevet artikler om. Det er heller det at mange av de andre klubbene føler de to store får hjelp fra alle hold, både dommerne, tv-selskapene og forbundet. Alle er glad for det de to storklubbene gjør for spansk fotball, men de føler samtidig at absolutt alt taler mot de andre lagene, noe som gjør forskjellene større og større, sier Veland.

Barcelonas Gerard Pique slo samtidig fast i november at det er en forskjell på behandlingen dommerne gir Real og Barca, etter at han hadde handset seg til straffe og utvisning, mens Xabi Alonso slapp unna for nesten det samme.

- Det er en stor forskjell mellom Barca og Madrid, i Madrids favør. Dommerne hjelper dem alltid mer. Alt som omkranser Madrid fører til enormt press, og det er nesten ikke vits å si noe om det som alle vet, sa Pique.

De bevisste gule kortene
José Mourinho ble utestengt og bøtelagt av Uefa i november, etter at Sergio Ramos og Xabi Alonso pådro seg nye gule kort med vilje, og dermed rødt i Champions League-kampen mot Ajax, så de kunne unngå å dra med seg gulkortene videre i Champions League.

SYMBOLIKKEN: Grisehodet som ble kastet mot Luis Figo, den tidligere Barcelona-spilleren som kom tilbake til Camp Nou som Real Madrid-mann.Foto: SCANPIX/AP/Courtesy of AS Newspaper
SYMBOLIKKEN: Grisehodet som ble kastet mot Luis Figo, den tidligere Barcelona-spilleren som kom tilbake til Camp Nou som Real Madrid-mann.Foto: SCANPIX/AP/Courtesy of AS Newspaper Vis mer

I går kunne ikke Mourinho dy seg etter kampen mot Tottenham, da Ricardo Carvalho fikk et supensjonsutløsende kort og dermed må stå over førstemøtet med Barcelona:

- Jeg må være ærlig, da vi ledet 4-0 mot Tottenham hjemme foreslo assistenten min at vi skulle gå for gule kort til Carvalho og Ronaldo. Jeg ville ikke, og sa: Det kan vi ikke gjøre, for da får både jeg og spillerne karantene, sa Mourinho ifølge AFP, og la til:

- Dagen etter så jeg et annet lag gjøre det. Du som skal skrive om det, vet hvem jeg snakker om. Mourinho kan ikke rydde unna gule kort, andre klubber kan.

Og hinter selvfølgelig til Barcelona, som pådro seg to veldig merkelige gule kort mot slutten av kampen mot Villarreal for to uker siden, kunne stå over i helga, og ikke risikerte supensjon i lørdagens kommende kamp.

Målvakt Victor Valdes og Sergio Busquets fikk begge gule kort for drøying av tid - i samme situasjon - på overtid, og spanske Canal + beviste tilsynelatende i etterkant at det var Pep Guardiola som signaliserte til dem at de burde gjøre det (se video her).

- Mourinho har jo rett i akkurat det der, men problemene med den uttalelsen er at det er snakk om to forskjellige turneringer. Uefa har veldig klare retningslinjer med tanke på «fair play», og er strengere enn det spanske forbundet. Det er lettere å ta en spansk en i Spania, for å si det sånn, sier Petter Veland.

- Samtidig pådro jo Andres Iniesta seg et merkelig gult kort i den første kampen mot Sjakhtar i den første kvartfinalen, da han stilte seg foran et frispark da Barcelona ledet greit. Forskjellen er at Real Madrid gjorde det litt mer åpenlyst, der handlet det faktisk om røde kort og ikke bare gule, sier Canal+-eksperten.

Pressekonferanse-overtro
Nå ryker de to klubbene i tottene på hverandre igjen, og med fire oppgjør på 18 dager er det garantert at det vil dukke opp ting å diskutere.

Pep Guardiola har forøvrig fem seire på sine seks forsøk som trener i El Clasico, noe som fører til et noe merkelig ritual i morgen, ifølge AS.

HISSER: Gerard Pique lar seg sjelden hindre i å slenge med leppa om Real Madrid. Nå ryktes det at dama hans sin musikk er forvist fra Santiago Bernabeu.Foto: SCANPIX/AFP/Pedro ARMESTRE
HISSER: Gerard Pique lar seg sjelden hindre i å slenge med leppa om Real Madrid. Nå ryktes det at dama hans sin musikk er forvist fra Santiago Bernabeu.Foto: SCANPIX/AFP/Pedro ARMESTRE Vis mer

Barca-treneren har nemlig bedt om å få holde sin pressekonferanse før kampen på lørdag etter Mourinho, fordi det tidligere har endt med seier.

Petter Veland gleder seg til de neste ukene, uansett utfall.

- Det blir stort, fastslår Canal+-eksperten.

GLEDER SEG: Petter Veland i Canal+ fryder seg over jobben sin de neste ukene.Foto: Canal+
GLEDER SEG: Petter Veland i Canal+ fryder seg over jobben sin de neste ukene.Foto: Canal+ Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media