GIKK I PROTEST: Den profilerte antidoping-forkjemperen Beckie Scott trakk seg fra WADAs kontrollkomite i protest mot at Russland får slippe mye lettere tilbake i varmen i internasjonal idrett. Den tidligere OL-mesterens reaksjon betyr splittelse i det videre arbeidet for en renere idrett. FOTO:AP.
GIKK I PROTEST: Den profilerte antidoping-forkjemperen Beckie Scott trakk seg fra WADAs kontrollkomite i protest mot at Russland får slippe mye lettere tilbake i varmen i internasjonal idrett. Den tidligere OL-mesterens reaksjon betyr splittelse i det videre arbeidet for en renere idrett. FOTO:AP.Vis mer

Russland tilbake i internasjonal idrett

Doping-drama i natt: Her er jentene som får svi om svindelen fortsetter

WADAs kontrollkomite tar en for stor sjanse når de slipper til Russland. Det er derfor OL-mester Beckie Scott trakk seg fra komiteen for å beskytte de rene utøverne.

I NATT bekreftet den canadiske OL-mesteren Beckie Scott at hun ikke vil være med på det politiske spillet som er ment å få Russland for fullt tilbake i internasjonal idrett. Scott har vært utøvernes representant i den uavhengige kontrollkomiteen som fredag ga grønt lys for at Verdens Antidopingbyrå (WADA) nå kan godkjenne russernes eget arbeid mot doping.

Et slikt stempel på at Russland ikke jukser mer, betyr at russerne igjen får konkurrere som før. Det vil være en stor prestisjeseier for president Vladimir Putin og det russiske regimet som til nå har nektet å godta konklusjonene i de såkalte «McLaren-rapportene» om at det var den russiske staten som organiserte svindelen før og under Sotsji-OL i 2014.

Alt WADA nå ber om er bare at russerne bekrefter at jukset ble organisert i deres eget sportsdepartement, og at internasjonale eksperter får testet enkelte omdiskuterte prøver som fortsatt ligger i det avskiltede dopinglaboratoriet i Moskva.

Profilerte Beckie Scott som har vært frontfiguren for en renere idrett, mener at Russland slipper for lett tilbake. Hun vil beskytte rene utøverne som de norske langrennsjentene på en mer troverdig måte.

At Scott nå har trukket seg, setter hele det internasjonale antidopingarbeidet i spill.

FOR denne avgjørelsen i WADAs såkalte «Compliance Review Comittee» om å gi Russland en lett vei tilbake i varmen, kom helt overraskende. Det er dette uavhengige ekspertutvalget som har jobben med å kontrollere hvorvidt de enkelte nasjonene overholder sine kontraktsfestede antidopingforpliktelser. Utvalget ble sett på som en sikring for at ikke politisk bakspill skulle ødelegge idrettens kamp mot doping.

Bakgrunnen for den plutselige endringen er en brevveksling mellom WADAs toppledelse og den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov. Denne kontakten endte sist torsdag med et brev fra Kolobkov til WADA der han godtok et kompromiss.

Nå erkjenner tilsynelatende russerne at svindelen ble organisert av noen i deres eget sportsdepartement. Samtidig åpner de for at WADA-eksperter kan få tilgang til noen prøver som ligger gjemt i Moskva-laboratoriet.

Disse halvveis innrømmelsene fra russerne snudde stemningen i kontrollkomiteen. Fredag kom deres beslutning om å ta sjansen på at Russland har ryddet opp.

DENNE snuoperasjonen passer perfekt med det storpolitiske opplegget til Thomas Bach, presidenten for den internasjonale olympiske komite (IOC). Han er den som mest av alt har ønsket å få russerne for fullt tilbake i idretten.

Etter at det russiske flagget ble heist på avslutningsseremonien i Pyeongchang i mars, har det foregått en dragkamp i kulissene om Russlands status i internasjonal idrett. Denne striden er et speilbilde av kampen om hvem som skal kontrollere idrettens dopingjakt. Der har Bach og IOC hele tida forsøkt å få til ordninger som gir idretten selv mest mulig innflytelse, mens kritikerne deres med rette har påpekt at en troverdig dopingjakt bare kan gjennomføres med uavhengige dopingjegere og dopingdommere.

Striden har naturlig nok gått helt inn i WADA ettersom dette er organisasjonen som forvalter både lovverket (WADA-koden) og dels selve dopingjakten. Seinest i våres forsøkte den IOC-vennlige WADA-ledelsen å få opphevet utestengelsen av Russland, på tvers av kontrollkomiteen råd.

NÅR nå kontrollkomiteen plutselig skifter standpunkt uten at russerne betingelsesløst oppfyller de tidligere kravene fra WADA, er det i seg selv suspekt. Eller som Travis Tygart; sjef for Antidoping USA og Bach sin fremste kritiker, uttrykte det i et intervju for noen uker siden:

- IOC kan ikke kaste inn håndkledet i dopingkampen.

Men nå har både de og WADA gjort akkurat det. Allerede i sommer sendte WADAs president Craig Reedie og generalsekretær Olivier Niggli det første brevet til den russiske sportsministeren der de foreslo et slags kompromiss for å løse saken:

  • Det holdt altså at russerne godtok at noen i sportsdepartementet hadde ledet svindelen, og at WADA fikk adgang til de orginale prøvene i de McLaren-relaterte sakene der det utvilsomt var funn som tydet på doping.

Men dette kompromisset inneholdt ingen full erkjennelse av russisk statssvindel , og sikret heller ikke alt det materialet med gamle prøver i Moskva-laboratoriet som egentlig skulle vært under WADAs kontroll ifølge russernes forpliktelser etter den såkalte "WADA-koden".

I realiteten ble den felles antidoping kampen svekket for å lirke Russland på plass igjen.

DERFOR var Tygart rasende etter fredagens snuoperasjon:

- Dette stinker skikkelig, sa han, og viste til to helt avgjørende fakta:

- Til nå har ingen WADA-utsendinger fått tilgang til Moskva Laboratoriet og det har ikke forekommet en eneste offentlig bekreftelse på at russerne har godtatt McLaren-rapportene.

Denne drepende kritikken fikk WADA-ledelsen til å komme med en ny pressemelding i går for å stoppe det de kalte «spekulasjoner og desinformasjon» om Russlands sjanser til å være med igjen. I pressemeldingen ble det understreket at det nå var avgjørende å sørge for at den betydelige framgangen i russisk antidopingarbeid ikke var forgjeves.

WADA-president Craig Reedie mener at det er nødvendig å være pragmatisk. Russerne må få litt. Han forsikrer imidlertid at Russland igjen vil bli utestengt om de ikke innenfor en gitt tidsfrist samarbeider ordentlig:

- Det var kontrollkomiteens eget forslag at vi skulle skrive til russerne og tilby et kompromiss. Jeg er overbevist om at det er best for WADA at vi får til et velfungerende antidopingopplegg i Russland, sa Reedie til BBC seint i går kveld, samtidig som WADA offentliggjorde all skriftelig korrespondanse med de russiske myndighetene.

MEN midt i dette forsøket på å forklare nødvendigheten av et kompromiss med Russland, sprakk WADAs egen kontrollkomite ved at Beckie Scott trakk seg i protest

Stort tøffere enn dette kan ikke WADA bli konfrontert når det gjelder fortsatt tillit til antidopingarbeidet deres:

  • Scott fikk til slutt OL-gullet fra jaktstarten i Salt Lake City-lekene i 2002 fordi de to russerne foran henne på resultatlista ble tatt for EPO-svindel, og har i årevis vært det internasjonale ansiktet for en renere sport.

Hun vet altså hvem som får svi om WADA nå feiltolker russernes vilje til å endre den råtne dopingkulturen sin, og hun tok ikke sjansen på at nye langrennsløpere skulle bli lurt.

DET er et røft utspill, og det kommer midt i en tid der nettopp den røffe holdningen mot Russland tilsynelatende har gitt det beste resultatet. Det er bare noen måneder siden at de russiske sportsmyndighetene åpnet for å komme med innrømmelser nettopp fordi det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) truet med å utvide utestengelsen av landet til også å gjelde hver eneste russiske utøver.

Nå prøver WADA i stedet en myk linje. Det er i seg selv gambling med konkurransemulighetene for de ærlige utøverne, men mest av alt storpolitikk.

Og akkurat den storpolikken har historisk sett ikke gitt noen spesielt ren idrett.