«Doping er idrettens terrorisme»

Det internasjonale antidopingbyrået Wada halverer dopingtestene neste år. Styremedlem Anders Besseberg misliker det sterkt, og mener doping nå må bekjempes som terrorisme.

MONTREAL (Dagbladet): Wada mangler penger foran OL i Athen neste år. Regjeringene i USA, Italia, Ukraina og nesten hele Sør-Amerika har foreløpig ikke betalt sine 2003-bidrag til totalbudsjettet på rundt 20 millioner dollar. Wada har derfor bare fått 65 prosent av inntektene, og kutter derfor grovt over hele fjøla. Hittil i 2003 har Wada hentet inn 4341 urintester og 630 blodtester utenfor konkurranse av toppidrettsutøvere. Neste år planlegger Wada bare 2000 urintester og 400 blodtester. Foran OL i Salt Lake i 2002 tok Wada 3500 tester. Sommer-OL er som kjent noe større enn vinter-OL og nå blir det opp til de internasjonale særforbundene og de nasjonale antidopingbyråene å holde trykket i dopingtestingen. Dette bekymrer Anders Besseberg. Som president i Det internasjonale skiskytterforbundet IBU er han vinteridrettenes talsmann i Wada. Han gikk som eneste styremedlem ut og advarte mot prioriteringen da styret på 35 medlemmer holdt generalforsamling fredag.

- Jeg forventer at det blir flere tester igjen i 2005. Ingen må få en følelse av at Wada tester mindre, sa Besseberg, som er bekymret for at Wada nå sakker akterut - bare fire år etter oppstarten.

- Angrip bakmennene

Dagbladet møtte Besseberg i Montreal, og fikk hans syn på internasjonalt antidopingarbeid fire år etter at Wada ble etablert i 1999.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg mener antidopingarbeid og kampen mot internasjonal terrorisme har noe til felles. Doping er idrettens terrorisme, sier han.

- Ja vel?

- Begge problemene er helt essensielle å løse internasjonalt. Man kan ta de utøvende på begge steder, men det handler ikke i første rekke om å ta synderne.

- Nei vel?

- Verken terrorister eller dopingmisbrukere har en sjanse til å utføre handlingene sine om de ikke har et apparat rundt seg. Utgangspunktet er selvfølgelig forskjellig, men på begge steder er det bakmenn som gjør handlingene mulig om man har utøvere som er villig til å utføre dem. Derfor sammenlikner jeg doping og terrorisme. Det er viktigst å angripe dem som står bak de utøvende.

- Samme som dødsstraff

Besseberg mener også at terrorismens og dopingmisbrukets bakmenn delvis handler utfra like motiver.

- Noen tjener penger på det og noen skaffer seg høy status i visse miljøer, sier han.

Videre trekker Besseberg parallellen mellom terroristen og dopingmisbrukeren over på handlingens konsekvenser:

- I dag undertegner de som utøver internasjonal terrorisme sin egen dødsdom som selvmordsbombere. De tar sin straff i selvmordet. Vi finner litt at det samme i doping. Man går ikke i døden som en terrorist, men i praksis blir det slik for en avslørt dopingmisbruker. To års utestengelse er det samme som dødsstraff for en toppidrettsutøver, sier han til Dagbladet.

Besseberg har fulgt nøye opprullingen av THG-komplottet i California der utøvere, trenere, ledere, leger og forskere i felleskap ser ut til å ha drevet organisert utvikling av designerdop. Han håper saken fører til at USA nå åpner øynene for dopingproblemet, og ikke minst: betaler sin kontigent til Wada.

- Jobb med industrien

Besseberg legger også vekt på at dopingforskningen er like viktig som selve testingen. Derfor håper han Wadas forskningssjef Olivier Ravin fortsetter å videreutvikle samarbeidet med den farmasøytiske industrien.

- Det er svært viktig at Wada får til et samarbeid med farmaøytisk industri slik at man mer effektivt kan finne nøklene og lage tester som avslører stoffer vi vet blir brukt i dag og som vi tror kan bli et problem i framtida, sier han.

Sett i lys av Wadas pressede økonomi, blir dette bare enda mer vesentlig.

- Det forenkler prosessen enormt om man får tilgang til nøkkeldata fra industrien. Man behøver ikke å finne opp hjulet på nytt og hver gang gå den lange veien selv, sier Besseberg.

Han refererer til kampen mot kunstig EPO. Der gikk det nesten 15 år fra medikamentet ble tatt i bruk medisinsk til man hadde en sikker dopingtest.

- Og allerede i 1989 var det jo en kjent sak at EPO ble brukt i idretten. Alle gikk rundt og mistenkte alle. Slikt er helt ødeleggende, sier Besseberg til Dagladet.

KREVER MER TESTING: Anders Besseberg er president i Det internasjonale skiskytterforbundet og styremedlem i Det internasjonale antidopingbyrået Wada. På styremøtet fredag advarte han mot den planlagte reduksjonen i dopingtestingen. Til Dagbladet sier han at doping er idrettens terrorisme.