COMEBACK FRA DOP: Briten Dwain Chambers ble utestengt for anabole steroider i 2003. Han har hatt realtivt bra suksess siden. Her gratulerer han Frankrikes Christophe Lemaitre ned gullet på 100 meter i EM i Barcelona i juli. 32-åringen ble nummer fem.  Foto: Scanpix/AFP
COMEBACK FRA DOP: Briten Dwain Chambers ble utestengt for anabole steroider i 2003. Han har hatt realtivt bra suksess siden. Her gratulerer han Frankrikes Christophe Lemaitre ned gullet på 100 meter i EM i Barcelona i juli. 32-åringen ble nummer fem. Foto: Scanpix/AFPVis mer

Doping kan gi varig nytte

Oppsiktsvekkende funn i norsk forskning.

|||Norske forskere har gjort oppsiktsvekkende funn. De gir skyts for å utestenge dopdømte som Dwain Chambers i mer enn to år.

Samtidig er det gode nyheter for vanlige mosjonister.

En forskningsgruppe ved Universitetet i Oslo har nemlig påvist at styrketrening gir varige endringer i musklene - selv om man slutter å trene. Funnene tyder på at styrketrening tidlig i livet kan gi varige effekter seinere.

Det innebærer samtidig at dagens to års-regel for bruk av anabole steroider kan være snaut i forhold til nytten utøveren har hatt av de ulovlige stoffene.  

- Vi påviser at den treningen du har gjort er varig, sier biologiprofessor Kristian Gundersen til Dagbladet. 

Studien publiseres denne uken i en artikkel i siste nummer av det anerkjente amerikanske tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nr. 5 i EM I 2003 ble den britiske sprinteren Dwain Chambers den første som avla positiv dopingprøve på stoffet, THG — et anabolt steroid framstilt på BALCO-laboratoriumet til legen Victor Conte.

Briten fikk to års utestengelse, men returnerte i juni 2006. Seinere har han tatt både EM-gull og VM-gull innendørs. 

Spørsmålet som mange diskuterer er om briten burde ha blitt utestengt lengre — eller på livstid.

MUSEMUSKEL:  - Når man trener så er det stamceller som ligger inntil muskelfibrene som deler seg. Og injiserer cellekjerner inn i muskelfiberen. Dermed får en flere cellekjerner. Tidligere har man trodd at når man "detrener" (slutter å trene), så mister man disse cellekjernene. Det gjør man ikke.
MUSEMUSKEL: - Når man trener så er det stamceller som ligger inntil muskelfibrene som deler seg. Og injiserer cellekjerner inn i muskelfiberen. Dermed får en flere cellekjerner. Tidligere har man trodd at når man "detrener" (slutter å trene), så mister man disse cellekjernene. Det gjør man ikke. Vis mer

Det er både et etisk og biologisk spørsmål.

Studien de norske forskerne har gjort, antyder i alle fall noen svar på det sistnevnte.

- Du har sannsynligvis en fordel av steroidene veldig mye lengre enn to år, sier Jo Bruusgaard som er en av forskerne bak studien.

Nytt studie Flere tidligere studier viser at bruk av anabole steroider gir en økning av cellekjerner i musklene — og dermed økt muskelmasse.

Og etter at de norske forskerne nå har påvist at cellekjernene ligger «sovende i kroppen» når man slutter å trene, så er det gode grunner til å tro at også cellekjerner som er opparbeidet ved dopingbruk er permanente.

Forskningsgruppen ser nå nærmere på dette.

- Vi jobber nå med en studie der vi skal dope mus med steroider. For å se om effekten av steroidene er permanente. Det er det gode grunner til å tro, sier professor Gundersen.  

Ikke reversert Men om studien kan være dårlig nytt for juksemakere. Så finnes det gode nyheter for vanlige mosjonister som har tatt en pause fra treningen.  

Studien viser nemlig at muskler — enten gjennom styrketrening eller annen trening - du har trent tidligere kan vekkes til live igjen.

- Vi mener vi har endret syn på hvordan muskler oppfører seg ved såkalt detrening (treningsstopp. Red.anm.). Man har tidligere tenkt at dersom man slutter å trene eller blir helt inaktiv, så er den tidligere treningen reversert, forklarer Gundersen og fortsetter:

- Trening gjør muskelfibrene større. Og det stemmer at de krymper når du er inaktive. Men så er spørsmålet om treningen gjør at muskelfibrene endrer seg varig. Og det viser det seg at de gjør, sier professor Gundersen.

30 prosent økning En viktig konsekvens av funnene til forskergruppen på Blindern vil da være at det er viktig å trene mens du stadig er ung. 

MUSKELHUKOMMELSE: Forskningen viser at også mosjonister kan vekke sovende muskelmasse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
MUSKELHUKOMMELSE: Forskningen viser at også mosjonister kan vekke sovende muskelmasse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- Å lage nye muskelkjerner går mye bedre nå man er ung enn når man er gammel. Derfor lønner det seg å trene mens man er ung. Da har man glede av det lenge — kanskje resten av livet, sier Gundersen som legger til at det ikke er noen oppfordring til ikke å trene når man er gammel.  

I studien, der mus ble brukt som forsøksdyr, økte muskelmassen med hele 30 prosent.

- Mange som driver med trening vet at man kan bli sterk igjen hvis man begynner å trene igjen. Det kalles gjerne «muskel-hukommelse». Tidligere har man trodd det var fordi man var blitt teknisk bedre. Vi mener disse studiene viser at noen av forandringer er varige, sier professor Kristian Gundersen.