Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingbyrå nekter å overlevere Armstrong-dokumenter

Frykter at UCI er innblandet i «konspirasjonen».

VIL IKKE LEVERE DOKUMENTER: Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) akter ikke å gi Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) innsyn i bevismaterialet i dopingsaken mot Lance Armstrong. Her hilser Armstrong på Thor Hushovd før en etappe i Tour de France. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL IKKE LEVERE DOKUMENTER: Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) akter ikke å gi Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) innsyn i bevismaterialet i dopingsaken mot Lance Armstrong. Her hilser Armstrong på Thor Hushovd før en etappe i Tour de France. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) akter ikke å gi Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) innsyn i bevismaterialet i dopingsaken mot Lance Armstrong.

I et brev til UCI skriver USADA at en overlevering av bevismaterialet de har jobbet med i to år ville være som å slippe løs en rev i et hønsehus.

Ifølge dokumenter som ble vist fram i en rettssal i Texas fredag ønsker UCI å få ta del i vurderingen av bevisene.

- Dopingkonspirasjonen rundt laget US Postal foregikk under UCIs oppsyn. Så UCI og andre medvirkende i konspirasjonen som holdt syklingen for narr med farlige prestasjonsfremmende stoffer for å vinne, har selvsagt sterk interesse av å dekke over det som skjedde, hevdet USADA-direktør Travis Tygart fredag.

Gir ikke etter for press - De som har medvirket i konspirasjonen har gått til harde angrep i mediene, og gått til kongressen med søksmål for å unngå at bevisene legges fram foran nøytrale dommere. Forsøk på å skape frykt eller press for å dekke over sannheten kommer ikke til å stoppe oss fra å gjøre jobben vi er satt til å gjøre på vegne av rene utøvere og alle idretters integritet, fortsatte Tygart.

USADA avslørte i juni at de har siktet Armstrong og flere av hans støttespillere for doping eller medvirkning til dette. Dersom dopingen blir bevist kan den amerikanske stjernesyklisten miste sine sju seirer i Tour de France. Antidopingbyrået hevder de har vitner som vil bevise at Armstrong og fem andre tilknyttet hans lag tok del i en dopingkonspirasjon i årene 1998 til 2011.

Armstrong har nektet for at han har hatt befatning med doping og har saksøkt USADA. Han hevder antidopingbyrået krenker rettighetene han har ifølge amerikansk lov, og at USADA ikke har myndighet i saken.

Kun én positivt test USADA mener UCI-ledelsen har dekket over utstrakt bruk av EPO og bloddoping, og holdt positive dopingprøver hemmelig. Det internasjonale sykkelforbundet har benektet dette.

- UCI ønsker å få tilgang til alle saksdokumenter, med alle bevis, slik at et uavhengig panel kan avgjøre om det grunnlag for å opprette en sak, skrev UCI-president Pat McQuaid i et brev til USADA tidligere i sommer.

Det amerikanske antidopingbyråets advokat, Bill Bock, hevdet at bare to av 21 syklister som endte på pallen i Tour de France i årene 1999-2005 ikke er blitt satt i sammenheng med dopingsaker. Én av disse er Armstrong.

- Av rytterne som fikk pallplasseringer i perioden fra 1999 til 2005 har bare én annen rytter enn Armstrong unngått å bli etterforsket for doping. Likevel har bare én av alle disse rytterne testet positivt hos UCI, påpekte Bock.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media