Dopingdokumentaren blankt frifunnet i Sverige

Norges Skiforbund vurderer fortsatt søksmål.

FORTSATT I TENKEBOKSEN: Norges Skiforbund, her representert ved Espen Graff og skipresident Erik Røste (sammen med Vegard Ulvang på bildet),  har ennå ikke bestemt seg for om de skal saksøke SVT etter dopingdokumentaren i februar.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FORTSATT I TENKEBOKSEN: Norges Skiforbund, her representert ved Espen Graff og skipresident Erik Røste (sammen med Vegard Ulvang på bildet), har ennå ikke bestemt seg for om de skal saksøke SVT etter dopingdokumentaren i februar. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

(Dagbladet): Det skapte en storm, nesten uten sidestykke, da den anerkjente svenske graveredaksjonen i Sveriges Televisjon (SVT), «Uppdrag Granskning», laget dopingdokumentaren «Blodracet i skisporten» under ski-VM i fjor.

Marit Mikkelsplass, Erling Jevne og Bjørn Dæhlie var de norske løperne som ble navngitt i forbindelse med unormalt høye blodverdier, og dokumentaren hentet den faglige støtten fra den svenske legen Bengt Saltin. Saltin var tidligere dopingansvarlig for det internasjonale skiforbundet, og har stor autoritet i miljøet.

Derfor ble det også ekstra oppmerksomhet rundt påstandene om at de norske langrennsløperne drev med blodmanipulasjon, til tross for at hovedkilden for påstandene var den skandaleombruste finske doptreneren Kari-Pekka Kyrö.

Frikjent
Både det svenske og det norske skiforbundet vurderte å saksøke SVT og Uppdrag Granskning etter at dokumentaren ble sendt. Per i dag har det svenske skiforbundet lagt fra seg tanken om søksmål, mens Norges Skiforbund fortsatt vurderer hvorvidt de skal gå videre med saken.

I mellomtida har den svenske Granskningsnemda for Radio og tv, en mellomting mellom norske PFU og Kringkastingsrådet i NRK, vurdert programmet og kommet fram til at det var «upartisk og saklig».

- Det var en blank frifinnelse, forteller ansvarlig redaktør for «Uppdrag Granskning», Nils Hanson, til Dagbladet.

Ingenting å si
«Granskningsnämnden konstaterar att utgångspunkten för programmet var att nyansera Sveriges och Norges självbild kring dopning under skidsportens 1990-tal. Det förhållandet att programmet hade en kritisk infallsvinkel är mot bakgrund av granskningsskyldigheten förenligt med SVT:s sändningstillstånd. Flera skidåkare från flera länder, inklusive Sverige och Norge, fick svara på frågor kring varför deras blodvärden hade varit onormalt höga under en tävling år 1997. Nämnden konstaterar även att alla namngivna skidåkare med påstått höga blodvärden medverkade eller fick förfrågan om att medverka i programmet och förklara vad det förhöjda värdena kunde bero på. Nämnden konstaterar också att företrädare för Sveriges respektive Norges skidförbund medverkade i programmet och fick bemöta den kritik som lades fram. Vad anmälarna anfört innebär mot denna bakgrund inte att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.», skriver Granskningsnemda i sin konklusjon.

Frifinnelsen har derimot ingenting å si for hvordan Norges Skiforbund vurderer saken og et mulig søksmål.

- Dette var ukjent for oss, men det er tre punkter jeg tenker på når jeg leser denne beslutningen. Det første er at den ikke berører vår sak. Og så er det et faktum at det ikke er målt noen unormalt høye blodverdier hos våre løpere. De tallene som ble presentert i programmet var udokumenterte tall, påstander, og det kom i liten grad fram hvor de kom fra. Det kan virke som om denne nemda ikke har satt seg inn i det faglige når de slår fast at det var høye blodverdier. Det brukes som en sannhet, så jeg forstår at vi har ulike innfalssvinkler til saken, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, til Dagbladet.

- Er du overrasket over at programmet ble frifunnet?

- Jeg har ingen mening om hvordan de har behandlet denne saken, jeg har for lite dokumentasjon på hvordan de har jobbet og hvem som har klaget.

Kommer mer
I SVT jobber de med å lage enda en dokumentar om høye norske blodverdier i langrenn, uten at Hanson vil fortelle hva eller hvem de skal omtale i neste runde. Hanson kan heller ikke si når de eventuelt er sendeklare med et nytt program.

Truslene om eventuelle søksmål bremser absolutt ikke lysten på å lage flere programmer om påstått doping i norsk langrenn. Og så lenge Skiforbundet heller ikke gjør alvor av truslene, holder svenskene på som før.

- Venter dere bare på at dette skal blåse over og forsvinne av seg selv?

- Vi har hele tiden vært åpne og svart på de spørsmålene vi har fått og har ikke hastverk når det gjelder hva vi gjør videre. Vi må leve med at det blir stilt spørsmål, men vi syns det er trist at uskyldige skiløpere blir anklaget for juks når de ikke har jukset, sier Graff.