- Dopingdømte får beholde medaljer

SALT LAKE CITY (Dagbladet): Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova er avslørt som idrettsjuksere og utvist fra OL. Men de får beholde sine første medaljer.

Johann Mühlegg reiser derfor i skam fra OL i Salt Lake City som dobbelt gullvinner. Han måtte i går levere tilbake medaljen fra femmila på lørdag.

- Jeg forstår ikke resultatet av dopingtesten. Jeg har vært langrennsløper i ti år og vært i 25 dopingkontroller. Det har aldri vært noe problem, sier Mühlegg til en spansk radiostasjon.

Larissa Lazutina måtte levere tilbake medaljen fra kvinnenes 30-kilometer, men får beholde to sølvmedaljer. Olga Danilova fikk ingen medalje å levere tilbake i går, men hun får beholde en gull- og en sølvmedalje fra tidligere.

IOC-president Jacques Rogge sier at «idrettsutøvere som blir avslørt i dopingtester, mister sin moralske status som olympiske vinnere, selv om de ikke kan fratas alle tidligere medaljer av juridiske årsaker. Det er et spørsmål om moral. Medaljer er bare symbolske ting, og symbolikken blir helt borte».

Ble testet

Dopingsjef Arne Ljungqvist forklarte på en pressekonferanse her i går at disse tre idrettsutøverne ble testet i forbindelse med tidligere konkurranser, uten at testene viste unormale tilstander som utløste ytterligere tester. Prøvene som ble tatt av alle tre den 21. februar, utløste oppfølgende urintester. Når blodprøvene og urinprøvene ble analysert sammen, avslørte de at Mühlegg, Lazutina og Danilova har brukt det prestasjonsfremmende stoffet darbepoetin som øker surstoffopptaket.

Stoffet er egentlig et medikament anemikere bruker for å øke produksjonen av røde blodlegemer.

Medikamentet har bare vært på markedet siden i oktober i fjor og står derfor ikke på de offisielle dopinglistene.

- Men det olympiske regelverket gjør det klart at alle preparater med tilsvarende virkning som de forbudte stoffene på listene, også er forbudt, sier dr. Ljungqvist.

Mühlegg møtte

Johann Mühlegg møtte selv i møtet i går morges i disiplinærkomiteen for å argumentere for sin sak, opplyser IOC-direktør Frangois Carrard.

Dopingsjef Ljungqvist sier at det nye preparatet har langtidsvirkning, men han vil ikke spekulere over om idrettsjukserne har klart å lure de tidligere dopingtestene som er tatt av dem.

- Dette middelet har bare vært på markedet siden oktober i fjor, og dette er en klar advarsel til idrettsutøvere som vil jukse.

Patrick Schamasch sier at disse avsløringene viser at IOC nå får uttelling for sine store investeringer i et moderne laboratorium som analyserer prøver tatt av idrettsutøvere.

GA BESKJED Mediesjef Frangois Carrard og dopingsjef Arne Ljungqvist i IOC orienterte om dopingavsløringene på en pressekonferanse klokka 23.00 i går kveld.