TATT FIRE ÅR SEINERE: Skiskytteren Ekaterina Glazyrina er den første vinteridrettsutøveren som ble felt på grunnlag av datamateriale fra det stengte dopinglaboratoriet i Moskva. Nå jobber dopingjegerne for å få lov til å finne mer. FOTO: AP/Kerstin Joensson.
TATT FIRE ÅR SEINERE: Skiskytteren Ekaterina Glazyrina er den første vinteridrettsutøveren som ble felt på grunnlag av datamateriale fra det stengte dopinglaboratoriet i Moskva. Nå jobber dopingjegerne for å få lov til å finne mer. FOTO: AP/Kerstin Joensson.Vis mer

Dopinglaboratoriet i Moskva

Dopingdrama i Moskva: Leter etter bevis mot svindlere som henne

Ekaterina Glazyrina ble avslørt på grunn av en utsmuglet databrikke. Når WADA-inspektørenene en gang blir geleidet inn i Moskva-laboratoriet, er det en i overkant varslet kontroll.

UNDER den første store avsløringen av statssvindelen i russisk idrett, fortalte den rutinerte treneren Knut Tore Berland som tidligere hjalp de russiske skiskytterne, om hvordan laget hans under en treningssamling ble varslet om at det skulle være kontroll:

- For å forberede meg til en økt hvor vi skulle jobbe med skiteknikk, spurte jeg hva som sto på planen neste dag. Svaret fikk meg til å stusse. Jeg fikk beskjed om at i morgen så har vi dopingkontroll, sa Berland dengang til VG:

-. Der og da tenkte jeg «hvordan i søren kunne han vite akkurat det?» Så vidt meg bekjent skal man ikke vite når dopingkontrollørene kommer – i hvert fall ikke dagen før.

Berland rapporterte pliktoppfyllende hendelsen til Verdens Antidopingbyrå (WADA), og fikk noen år seinere gjennom de rystende McLaren-rapportene bekreftet at det han hadde opplevd var tilnærmet hverdag i deler av russisk toppidrett.

Hva skjer da når det er WADAs aller beste dopingjegere som blir geleidet inn i dopinglaboratoriet i Moskva for å foreta den kontrollen de selv har varslet i månedsvis?

Den kontrollen er jo ikke akkurat noe raid.

FORELØPIG har all oppmerksomheten dreid seg om det å få komme inn i dette laboratoriet. Da russiske myndigheter startet sin egen etterforskning rundt avsløringene i McLaren-rapportene, stengte de samtidig adgangen til huset for de internasjonale dopingjegerne.

Dette var blitt en russisk politisak. Eller mer presist; dopingen gikk fra å være en hemmelig sak for det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) til å bli en vanlig etterforskning. Siden har WADA fått beskjed om å holde seg unna fordi åstedet var sikret. Så kan vi andre lure på hva det var sikret for.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

SVARET på det spørsmålet finner i beste fall den ekspertgruppen fra WADA som i går ankom Moskva:

- Vi er veldig fornøyd med å få være her i Russland til et så viktig møte. Det er et tegn på at det går framover med kontakten med de russiske myndighetene, sa Olivier Rabin før forhandlingene om selve adgangen startet.

For nå er WADA-ledelsen så presset i denne saken at den trenger alle tegn på framgang. Forhåpentligvis blir disse samtalene fulgt opp av en full inspeksjon midt i neste måned.

NETTOPP fri tilgang til Moskva-laboratoriet er satt som en forutsetning for at Russland kan komme for fullt tilbake i internasjonal idrett. Foruten kontroll av et utvalg av prøvene, krever WADA datainformasjonen fra svindelen som ble gjort i dette laboratoriet før og etter Sotsji-OL; den såkalte LIMS-utskriften fra all den russiske kontrollen.

I fjor høst fikk WADA en kopi av denne informasjonen. Den ble overlevert av amerikansk etterretningstjeneste etter avhør av den tidligere labsjefen i Moskva Grigory Rodchenkov eller en annen avhopper fra den russiske dopingkontrollen. Dette materialet er brukt som bevis i den fellende dopingsaken mot den russiske skiskytteren Ekaterina Glazyrina, men vi vet ikke om kopien er fullstendig.

DEN store usikkerheten dreier seg om WADA-etterforskerne i det hele tatt får noen full tilgang i et annonsert raid på et materiale som russerne har kontrollert i flere år.

Det er her den overleverte LIMS-kopien er ment å være til hjelp. Det er ventet at WADAs eksperter bruker kopien til å sjekke kvaliteten til det materialet som russerne dels må levere i løpet av en drøy måned.

For å la russisk idrett få konkurrere på vanlig vis, har WADA satt to tidsfrister. Den første gjelder grovt sagt den generelle samarbeidsviljen og varer ut året. Den neste angår de positive prøvene som WADA-ekspertene eventuelt finner. Der må russerne gi alle opplysninger innen 30.juni 2019.

UANSETT funn er dette et svært tvilsom forsøk fra WADA på å hjelpe Russland inn i varmen. Ved å åpne for russisk deltakelse uten å opprettholde de opprinnelige kravene om full innrømmelse av statlig skyld og helt ubegrenset kontroll, har WADA med sin nåværende ledelse mistet nødvendig autoritet. Det er derfor visepresident Linda Hofstad Helleland har kjempet så hardt mot å slippe russerne til på disse vilkårene.

Nå er det dopingjegerne som tilpasser seg den russiske dopkulturen, i stedet for å være konsekvent i kravet om at Russland ikke kan komme tilbake med mindre de endrer juksekulturen.

Foreløpig er det dessverre den internasjonale dopingkontrollen selv som er blitt raidet.