Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingekspert: - At Froome får beholde Giro-seieren, er langt fra gitt

Stor usikkerhet vedrørende Froomes salbutamol-sak.

FÅR HAN BEHOLDE TROFEET? Chris Froome vant Giro d'Italia, men har en pågående dopingsak hengende over seg. FOTO: Tim de Waele/Getty Images
FÅR HAN BEHOLDE TROFEET? Chris Froome vant Giro d'Italia, men har en pågående dopingsak hengende over seg. FOTO: Tim de Waele/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Etter seieren i Giro d'Italia, er Chris Froome (Team Sky) nå regjerende mester i alle treukersrittene. Etter å ha syklet under pari gjennom stort sett hele giroen, sett bort fra etappeseiren opp Monte Zoncolan på etappe elleve, kom han tilbake på mirakuløst vis på etappe 19.

Da angrep han på Finestre med 80 kilometer igjen å sykle. Først sprengte lagkameratene hans frontgruppen i fillebitter, før Froome satte inn et nådeløst angrep ingen klarte å følge. Ved målgang hadde avstanden økt til over tre minutter, og Froome var ny mann i rosa.

Den beholdt han til Roma, og med det har han altså vunnet Tour de France, Vuelta a España og Giro d'Italia på elleve måneder.

Men Froome har en pågående dopingsak som kan forkludre den merittlisten. Etter den 18.etappen av Vuelta a España i september i fjor, da Sky-rytteren økte ledelsen til Vincenzo Nibali på den korte stigningen Alto de Santo Toribio de Liébana, overskred Froome lovlige verdier av stoffet salbutamol i kroppen.

Grensen er på 1000 nanogram per milliliter, med en justeringsgrense på 1200 ng/ml, mens Froome testet 2000 ng/ml. Froome har hele tiden hevdet sin uskyld, og forklart at han har holdt seg til det som er tillat inntak salbutamol gjennom inhalasjon.

Saken etterforskes fortsatt, og dersom han dømmes, vil han miste Vuelta-seieren. Dog er det usikkert hva som vil skje med Froomes triumf i Giro d'Italia.

- Langt fra sikkert

Juristen Robin Mackenzie-Robinson er en av Norges fremste eksperter på antidopingfeltet. Han henviser til UCIs antidopingregelverk punkt 10.8. og WADA-koden 10.8 og tilsvarende regel i Norges Idrettsforbunds lov 12-8, der det står: «Med mindre det anses som urimelig taper utøver premier, mesterskap og resultater oppnådd i tiden etter regelbruddet og frem til suspensjon eller utelukkelse trer i kraft».

- Hvordan kan en eventuell dom påvirke Froomes Giro-resultat?

- Når det gjelder Froomes Giro-resultat er det uvisst hva som kommer til å skje. Det har vært hevdet at han ved en eventuell utestengelse uansett kommer til å beholde sammenlagtseieren. Dette kan absolutt bli tilfellet, men det er langt fra sikkert. Det må foretas en rimelighetsvurdering, sier Mackenzie-Robinson til procycling.no og fortsetter:

- Dommerne må ta stilling om det er rettferdig at Froome skal beholde resultater han har oppnådd i konkurranser, blant annet giroen og tredjeplassen på VM-tempoen i Bergen, etter at han testet positivt og frem til han eventuelt blir utestengt. Her vil flere momenter kunne trekkes inn. Et sentralt poeng vil trolig være om resultatene han har oppnådd etter at han testet positivt vil kunne sies å ha vært påvirket av den positive dopingprøven.

(artikkelen fortsetter under bildet)

EKSPERT: Robin Mackenzie-Robinson er en av Norges fremste på idrettsjus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EKSPERT: Robin Mackenzie-Robinson er en av Norges fremste på idrettsjus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Forskjellig utfall i lignende saker

- Er det sannsynlig at CAS vil se det som rimelig å la ham beholde resultatene etter testen?

- Det er det veldig vanskelig å si noe sikkert om. Denne usikkerheten er langt på vei en tragedie for sykkelsporten, men samtidig ganske spennende for slike idrettsjusnerder som meg. Jeg unner imidlertid ikke sykkelsporten en slik sak. Før saken eventuelt ender opp i CAS skal UCIs Anti-Doping Tribunal (antidopingpanel) fatte en avgjørelse. Du har CAS-avgjørelser som tilsier at det er sannsynlig at han kommer til å beholde resultatene etter den positive prøven, og du har CAS-avgjørelser som tilsier det motsatte. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at ingen saker er helt like. Det er umulig å sette et likhetstegn mellom to saker. Om Froome får beholde Giro-tittelen, er derfor langt fra gitt.

Froome testet positivt på samme stoff som Martin Johnsrud Sundby. Den norske langrennsløperen ble først frikjent, men ble senere idømt to måneders utestengelse av CAS. Han ble fratatt resultatene i konkurransene han testet positivt under, men fikk beholde de andre. Også Diego Ulissi og Alessandro Petacchi har vært gjennom salbutamolsaker.

- Sundby ble dømt i CAS til en to måneders utestengelse. WADA poengterte under høringen i CAS at de ikke kom til å anføre at resultatene til Sundby etter hans positive dopingprøve og frem til utelukkelse trådte i kraft skulle strykes (diskvalifiseres). CAS konkluderte så med at disse resultatene skulle stå, forklarer Mackenzie-Robinson.

- Ulissi ble dømt til en ni måneders utestengelse av den sveitsiske olympiske komite etter å ha avlagt positiv dopingprøve under giroen i 2014. Grunnen til at saken ble behandlet i Sveits var fordi Ulissi bodde der og hadde sveitsisk sykkellisens. Saken ble aldri anket videre til CAS. Sakspapirene fra Sveits er ikke offentlige, så de helt nøyaktige detaljene rundt hvilke av Ulissis resultater som eventuelt ble stående er det vanskelig å si noe helt sikkert om. Det hevdes imidlertid at resultatene hans, inkludert de to etappeseierne hans under Giro'en fra 2014, har blitt stående.

Der Ulissi i historiebøkene kun er strøket fra etappen han testet positivt etter, gikk det verre for Petacchi.

- Petacchi ble i 2008 dømt til ett års utestengelse av CAS. Han testet positivt under giroen i 2007 og ble fratatt samtlige etappeseiere det året. CAS konkluderte imidlertid med at han fikk beholde resultatene han hadde oppnådd etter giroen 2007 og frem til utestengelsen hans begynte å løpe.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!