Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Dopingekspert på spørsmål om Johaug går fortere på ski av en sånn mengde: - Nei, nei, nei

Dopingekspert Inggard Lereim mener at du ikke går fortere på ski med 13 nanogram per milliliter clostebol i kroppen.

MUNTLIG HØRING: Therese Johaug med forsvarerne møter pressen på Ullevaal Stadion i dag. Foto: Lars Eivind Bones 
MUNTLIG HØRING: Therese Johaug med forsvarerne møter pressen på Ullevaal Stadion i dag. Foto: Lars Eivind Bones  Vis mer
  • (Dagbladet): Konsentrasjonen av clostebol var 13 nanogram per milliliter i Johaugs positive prøve, som ble testet hjemme 16. september 2016 kl. 06.00. Det var Antidoping Norges advokat Nils R. Kiær som sa dette i sin innledning under dagens muntlige høring på Ullevaal Stadion.

Både A- og B-prøven var positive, og konsentrasjonen av clostebol var lik i begge. 13 nanogram tilsvarer 0,000000013 gram.

- Det er svært lite. Den mengden gir ikke noen særlig effekt, sier dopingekspert Inggard Lereim til Dagbladet.

- Går man fortere på ski av en sånn mengde?

- Nei, nei, nei. Det har i beste fall kun en lokal effekt, fortsetter Lereim.

Dermed er ett av de ubesvarte spørsmålene i Johaug-saken endelig besvart.

Forenlig tall

Tallet som kom frem i dag er forenlig med den informasjonen som kom frem på Antidoping Norges pressekonferanse i oktober, samt Johaugs forklaring om at hun fikk i seg stoffet ved en leppekrem. Da sa daværende medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, følgende:

- Prøven fra dopinglaboratoriet sier at det er lave nivåer, og det er forenlig med bruk av krem. Det er ikke noe som tyder på at dette skal ha prestasjonfremmende effekter, det kan vi si på bakgrunn av labratoriestester.

- Det er en alvorlig sak å ha disse stoffene i kroppen sin. Dette er en spesiell sak med lave verdier etter bruk av krem. Det er en kjedelig og alvorlig sak.

Rekker OL

Dommene fra idrettens voldgiftsrett Dagbladet har funnet, bærer bud om at de 14 månedene Antidoping Norge mener hun bør utestenges, ligger midt i strafferammen som normalt blir gitt.

EKSPERT: Inggard Lereim, her under Ski-VM i 2011, mener at mengden clostebol Johaug har fått i seg i beste fall kan ha en lokal effekt. Foto: Lise Åserud / Scanpix
EKSPERT: Inggard Lereim, her under Ski-VM i 2011, mener at mengden clostebol Johaug har fått i seg i beste fall kan ha en lokal effekt. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Hvis det ender med 14 måneder for Johaug, rekker hun OL i Pyeongchang i februar 2018 med to måneders margin. Det er akkurat nok til at hun rekker å kvalifisere seg til lekene.

Dette skjer videre i Johaug-saken onsdag:

10:45 – 11:00 Pause

11:00 – 12:15 Innledningsforedrag advokat Hjort

12:15 – 13:00 Lunsj

13:00 – 14:30 Partsforklaring

14:30 – 14:45 Pause

14:45 – 15:15 Vitneforklaring Yvette Dehnes

15:15 – 16:00 Vitneforklaring Jo Klaveness

Inggard Lereim - er nestleder i Det internasjonale skiforbundets medisinske komite og for hovedæren for dopingavsløringene under Ski-VM i Lahti.

Foto: Tom E. Østhuus.
Inggard Lereim - er nestleder i Det internasjonale skiforbundets medisinske komite og for hovedæren for dopingavsløringene under Ski-VM i Lahti. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling