Russisk statsstyrt doping

Dopingfrykt før fotball-VM i Russland: - Hvorfor skal vi tro at fotballen er ren?

Russiske fotballspillere er nevnt i like stort omfang som russiske langrennsløpere i McLaren-rapporten. Overfor Dagbladet varsler nå FIFA omfattende tiltak i forkant av fotball-VM i Russland neste sommer.

STATSTYRT DOPINGREGIME: I McLaren-rapporten som avdekker Russlands statstyrte dopingregime er også fotballspillere nevnt. Foto: AFP PHOTO
STATSTYRT DOPINGREGIME: I McLaren-rapporten som avdekker Russlands statstyrte dopingregime er også fotballspillere nevnt. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I idrettsverden raser debatten: Hva gjør vi med Russland i kjølvannet av de sjokkerende funnene som framkommer i blant annet McLaren-rapporten?

I OL i Rio de Janeiro ville mange ha kollektiv straff og utestengelse av Russland, men det var bare det internasjonale friidrettsforbundet som kom fram til denne konklusjonen da alt kom til alt.

Om tre måneder venter et nytt OL, denne gang vinterlekene i Pyeongchang, hvor Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov onsdag fikk beskjed om at de ikke får delta. Den nedslående dommen var en konsekvens av funnene i McLaren-rapporten og den påfølgende etterforskningen fra Oswald- og Schmid-kommisjonen.

Om Schmid-kommisjonen kommer til samme konklusjon som McLaren-rapporten, vil IOC diskutere en kollektiv utestengelse av vinter-OL i Pyeongchang.

Noen måneder seinere venter fotball-VM i nettopp Russland. Det reiser nye spørsmål: Hvordan vil dopingskandalen i Russland påvirke dette mesterskapet? Kan vi stole på at fotballen ikke er en del av det statsstyrte dopingsystemet i Russland?

- Hvorfor skal fotballen være utelatt?

I McLaren-rapporten er omtrent like mange fotballspillere som langrennsløpere nevnt, hvor henholdsvis 13 og elleve positive dopingprøver er fjernet fra disse idrettene og hvor utøverne har blitt frikjent etter å ha testet positivt. Det er et stykke opp til skrekktallene i friidrett og vektløfting, men funnene forteller likevel at fotballen også har vært involvert i Russlands dopingregime.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer