Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Dopingfunn» var vitaminpreparater

Ingen skandale likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posene med brukte kanyler og sprøyter som ble funnet utenfor et av EM-hotellene i Göteborg har mest sannsynlig ingenting med doping å gjøre.

Det bekreftet svensk politi tirsdag – kort tid etter at det ble funnet ytterligere en pose med tilsvarende utstyr i det samme området i EM-byen.

– Man har nå gjort fire funn i området, sier politiets informasjonssjef Mats Glansberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han sier samtidig at dem man først trodde kunne være dopingpreparater og utstyr brukt til injisering av ulovlige midler, trolig dreier seg om noe langt mer uskyldig: Vitaminpreparater.

Det siste bekrefter sjefen for dopinglaboratoriet ved Karolinska universitetssykehus i Huddinge. Han har studert bilder av funnene.

– Av det som synes på bildene kan vi konstatere at det dreier seg om vitaminpreparater, sier Mats Garle. Han peker på at det også under friidretts-EM i Göteborg for 11 år siden ble funnet sprøyter som var brukt til injisering av vitaminer.

Avventer analysene

Dopingsjefen forteller videre at ampullene som denne gangen ble funnet er russiske, og at de er beregnet på injisering rett i utøvernes muskler. Det forklarer funnet av alle sprøytene.

IKKE DOPING LIKEVEL: - Av det som synes på bildene kan vi konstatere at det dreier seg om vitaminpreparater, sier politiets informasjonssjef om det man trodde var en stort dopingfunn. Foto: SCANPIX
IKKE DOPING LIKEVEL: - Av det som synes på bildene kan vi konstatere at det dreier seg om vitaminpreparater, sier politiets informasjonssjef om det man trodde var en stort dopingfunn. Foto: SCANPIX Vis mer

Svensk politi opplyser nå at det høyst sannsynlig ikke vil bli gjennomført stort mer etterforskning i saken.

– Det er tvilsomt om dette i hele tatt er en politisak. Det virker mer å være en bekymring for arrangørene og idrettsbevegelsen, sier informasjonssjef Mats Glansberg.

Han har følgende å si om funnene.

– Det vi foreløpig vet er at det handler om vitaminer og hjertemedisiner. Analysene får vise om det også dreier seg om noe annet.

Informasjonssjefen forundres samtidig over at brukt medisinsk utstyr blir kastet i offentlige søppeldunker.

Samme som Cannavaro

Et av stoffene som skal være funnet i EM-byen er Neoton. Det er den samme type hjertemedisinen som den italienske fotballstjernen Fabio Cannavaro fikk tilført kroppen på videoopptaket som gikk verden rundt i fjor sommer.

Neoton står ikke på dopinglisten til Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), men skal angivelig ha en viss prestasjonsfremmende effekt.

Det var mandag morgen at en forbipasserende fant en pose med store mengder ampuller, kanyler og det man mistenkte var dopingpreparater utenfor hotell Opalen i sentrum av Göteborg. Det meste av utstyret var brukt.

Senere på dagen fant politiet og en TV-journalist ytterligere to esker med tilsvarende innhold, og tirsdag ble det gjort et fjerde funn.

Totalt skal utøvere fra seks land ha benyttet hotell Opalen under årets europamesterskap i friidrett: Russland, Polen, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Gibraltar og Malta.

(ANB)