GJENGEDAL KRYSSER SINE SPOR: Her på Bislett gikk Anstein Gjengedal for rekorder og medaljer i yngre dager. Den tidligere politimesteren i Oslo er for fullt tilbake i idretten - på jakt etter mulige juksere. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
GJENGEDAL KRYSSER SINE SPOR: Her på Bislett gikk Anstein Gjengedal for rekorder og medaljer i yngre dager. Den tidligere politimesteren i Oslo er for fullt tilbake i idretten - på jakt etter mulige juksere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Dopingjeger i siste indre

Anstein Gjengedal har lagt politiuniformen til side, men jakter fortsatt på sannheten - som dopingjeger.

(Dagbladet): I 12 år ledet han landets største politidistrikt. Med loven i hånd kunne han og hans menn taue inn hvem de ville, når de ville. I dag er han dopingjeger, med langt færre fullmakter. Det siste halvåret har han hatt hendene fulle med Kjærgaard-saken og Vukicevic-saken.

- Det er en frivillig sak om folk vil snakke med Antidoping Norge. Ingen har noen forklaringsplikt innenfor et organ i idretten, sier lederen av Antidoping Norges påtalenemnd.

OM KJÆRGAARD: - Jeg tror ikke han ville leve med hemmeligheten lenger. Det er viktig å ta vare på folk som Steffen Kjærgaard, roser at han sto fram, og i framtida bruker han i forebyggende anti-dopingarbeid. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
OM KJÆRGAARD: - Jeg tror ikke han ville leve med hemmeligheten lenger. Det er viktig å ta vare på folk som Steffen Kjærgaard, roser at han sto fram, og i framtida bruker han i forebyggende anti-dopingarbeid. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Det betyr ikke at folk tier om fortida. Heller ikke i Vukicevic-saken:

- Det er mange som er sårbare, sier Gjengedal, og legger til:

Dårlig samvittighet - Her har du det med utøvere som kanskje har dårlig samvittighet, ikke sant. De må jo gjøres kjent med at de ikke har noen plikt til å forklare seg for Antidoping Norge, men jeg tror nok våre folka har klart å bygge opp et tillitsforhold og har fått fram relevant informasjon. Nå er ikke vi ferdig med den saken ennå, men det er jo klart at de har et sosialt nettverk og et sosialt omdømme å ta vare på. Det er ikke bare enkelt for dem, sier Gjengedal.

Politi-metoder 40 personer er avhørt av Antidoping Norge (ADN) i Vukicevic-saken. Flere av disse er møtt på måter som minner mer om fullblods politiavhør enn en hyggelig kaffeprat om gamledager.

OM VUKICEVIC-SAKEN:  - Når vi avgjør saken må vi gå offentlig ut med vårt syn på den. Det går ikke an å feie den under teppet, så ingen får ingen vite hva som har skjedd. Det går ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OM VUKICEVIC-SAKEN: - Når vi avgjør saken må vi gå offentlig ut med vårt syn på den. Det går ikke an å feie den under teppet, så ingen får ingen vite hva som har skjedd. Det går ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

På bordet har han det siste året fått Kjærgaard-saken og Vukicevic-saken. Begge skiller seg fra alt norske dopingjegere er vant med.

- Disse dopingsakene handler ikke om sport, det er mer som kriminalsaker. Det er jo ikke sportslig aktivitet som er framtredende, sier han.

POLITIMESTEREN: Fra 2000 til 2012 var han politimester i Oslo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
POLITIMESTEREN: Fra 2000 til 2012 var han politimester i Oslo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Mye av det arbeidet Antidoping Norge legger ned i disse sakene, er derfor inspirert av erfaringer fra Gjengedals tidligere arbeidsgiver.

- Jeg tror nok mer omfattende etterforskning vil møte ADN også i framtida. Opp gjennom åra som statsadvokat prosederte jeg utrolig mange saker i retten. Du får en viss erfaring med bevisbedømmelse og hva som skal til.  Beskjedent sagt, min erfaring kan være kjekt å ha med seg, sier han.

Norsk uskyld Den tidligere skøyteløperen hadde flere verdensrekorder på juniornivå, men slo aldri gjennom som senior. Ikke fordi konkurrentene nødvendigvis dopet seg, men på grunn av egen overtrening. I stedet ble det jus-studier - og en lang politikarriere. I skyggen har han alltid hatt posisjoner i norsk idrett.

Men antidopingarbeidet ble først hans arena da andre idrettstopper for en del år siden vurderte å frikjenne en kjent norsk utøver.

- De mente utøveren umulig kunne være skyldig, selv om både A- og B-prøven sa det motsatte, sier Gjengedal uten å ville gå i detalj om den saken.

SKØYTEMESTEREN: Anstein Gjengedal på startstreken  under junior-NM på skøyter i 1963. På juniornivå satte han flere verdensrekorder. Foto: NTB / SCANPIX
SKØYTEMESTEREN: Anstein Gjengedal på startstreken under junior-NM på skøyter i 1963. På juniornivå satte han flere verdensrekorder. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer

- Det er noe med det norske. Om andre lands utøvere blir tatt, så er folks oppfatning at de er skyldige. Men om noen norske blir tatt, så er det mange som plutselig mener det må være noe galt, sier Gjengedal.

Positive prøver Siden har han sett mange A- og B-prøver, fortsatt uten å tvile på deres riktighet. Heller ikke i Tysse-saken.

Positive prøver er ifølge Gjengedal ikke noe vanskelig bevistema. Men antidopingarbeidet har fått helt nye dimensjoner.

ØKOKRIMSJEFEN: I 11 år var Anstein Gjengedal i Økokrim. Her er han avbildet som enhetsleder i 1997. Foto: Lars Aamodt, NTB Scanpix
ØKOKRIMSJEFEN: I 11 år var Anstein Gjengedal i Økokrim. Her er han avbildet som enhetsleder i 1997. Foto: Lars Aamodt, NTB Scanpix Vis mer

- Antidopingarbeidet har jo utviklet seg, med Armstrong-saken som den mest typiske. Nå er det avhør og omfattende etterforskning. Jeg ser vi må bygge opp saker på andre ting enn positive prøver.

- Kan ikke tie I Vukicevic-saken regner ADN med å komme til en konklusjon mot slutten av januar.

- Når vi avgjør saken må vi gå offentlig ut med vårt syn på den. Det går ikke an å feie den under teppet, og så får ingen vite hva som har skjedd. Det går ikke, sier Gjengedal.

GALLASJEFEN På slottsmiddag med kona Kari under kongelig statsbesøk i 2010. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GALLASJEFEN På slottsmiddag med kona Kari under kongelig statsbesøk i 2010. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Selv om saken etter idrettens regler er foreldet, mener han saken uansett utfall vil ha en preventiv effekt.

- Selv om det er 10 eller 15 år siden, ser folk at dette blir tatt tak i. Det er mer et verdi- og moralsk spørsmål. Det handler ikke nødvendigvis om å reise straffesak. Men sakens grunnlag tilsier at det er andre forhold som bør telle med.

- Trenere og ledere er forbilder for ungdom, og må være seg det bevisst. Det er viktig at vi ikke går på akkord med det. Men det er ikke vi som skal felle noen moralsk dom. Der skal holde stien rein.