Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingjeger Lereim reagerer: - Svenskene er forbausende hatske mot Norge

Dopingjeger-legenden Inggard Lereim reagerer kraftig på det han kaller "aggressiv hets" mot Norge – spesielt i Sverige – etter Therese Johaug-saken.

REAGERER: Inggard Lereim synes svenskene og finnene er altfor harde. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Inggard Lereim synes svenskene og finnene er altfor harde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

– Svenskene er forbausende hatske. Det er en skarp og uforsonlig tone. Jeg vet ikke om dette skyldes alle gode resultatene norske utøvere i alle skigrener har prestert de siste årene.

– Men statistikkene viser at Norge har flere ganger så god rekruttering i langrenn som Sverige og Finland. Noen må jo bli gode når de trener så mye og godt, sier Lereim til NTB.

– Jeg leser Expressen og Ilta-Sanomat (henholdsvis svensk og finsk avis) hver dag på nettet, og jeg tenker at det er veldig mye hets mot Norge der, fortsetter han.

Kjør

Etter sakene med Martin Johnsrud Sundby (bruk av for mye astmamedisin) og Therese Johaug (positiv dopingprøve og utestengt i 13 måneder), har Langrenns-Norge fått kjørt seg hardt i mediene også i utlandet siden sommeren.

Fortjent nok vil mange hevde.

– Jeg synes det er overraskende at tonen er så aggressiv, sier Lereim til NTB.

Han er en evig forkjemper for ren idrett og klar på at juksemakere skal tas uansett nasjon.

Sverige først

Sverige har ikke hatt en eneste dopingsak i langrenn. For Finland er historien mer nedslående. Og Norge har fått sine ting å forholde seg til det siste halvåret.

– Sverige, Finland og Norge har gjort mye godt sammen i antidopingarbeidet i mange år. Svenskene var først ute av oss alle, sier Lereim.

– Sverige har rent rulleblad. Svenskene var også et foregangsland i antidopingarbeidet. Vi lærte mye av dem. Derfor er det også trist at stemningen nå er såpass dårlig, sier Lereim.

Strengere

Onsdag skal det Internasjonale Skiforbundet (FIS) vurdere om det vil kjøre Johaug-saken inn for en rettsinstans med mål om å forlenge utelukkelsen.

– Jeg venter spent på hva som kommer ut av det, men kan ikke si noe om det. Jeg er fortsatt en del av FIS (nestleder i den medisinske komiteen), sier Lereim.

Også Idrettens Dopingbyrå (WADA) kan komme til å anke saken videre opp i systemet.

Det samme kan Johaug også gjøre, i håp om få redusert straffen.

Lereim har vært framtredende dopingjeger i flere tiår og er også benyttet av WADA. Det var han som var FIS-frontfigur under Lahti-VM i 2001. Der ble en rekke finske langrennsløpere avslørt for dopingbruk.

I neste uke starter VM samme sted 16 år etter Hemohes-skandalen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling