FÅR KRITIKK: Finsk dopingjeger mener Kowalczyk ikke har grunn til å kritisere Marit Bjørgens bruk av astmamedisin.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
FÅR KRITIKK: Finsk dopingjeger mener Kowalczyk ikke har grunn til å kritisere Marit Bjørgens bruk av astmamedisin. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Dopingjeger ut mot Kowalczyks Bjørgen-kritikk: - Uvitenhet eller provokasjon

- Legemiddel som brukes av Bjørgen er godkjent.

(Dagbladet): Skiesset Justyna Kowalczyk har flere ganger gått ut mot rival Marit Bjørgens bruk av astmamedisin. Hun mener medisinen hjelper på prestasjonen til den norske skistjernen.

Nå høster den polske jenta kritikk i Finland.

Katja Mjøsund er en finsk spesialistlege som er en del av en ekspertgruppe i det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Hun uttaler seg om dopingbruk i Finland når hun kommer med et stikk til Kowlaczyk.

- Justynas uttalelser er basert på uvitenhet eller bevisst for å provosere, sier Mjøsund til den finske avisa Helsingin Sanomat.

- Legemiddel som brukes av Bjørgen er godkjent. Den kan brukes av hvem som helst. Det er et vanlig legemiddel som brukes av astmatikere i alle land, sier Mjøsund.

- Bange anelser Det var i oktober i fjor at Kowalczyk igjen ble konfrontert med tidligere uttalelser mot Bjørgens bruk av astmamedisiner, som hun trenger for å konkurrere på samme nivå som andre toppidrettsutøvere.

- Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sier Kowalczyk til polske storavisen Gazeta.

Det var i 2010 de første beskyldningene kom.

Såret Bjørgen har aldri lagt skjul på at det er sårende å få disse beskyldningene fra rivalen.

- Medisinske tester viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS, og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er også tatt av dopinglistene, har Marit Bjørgen tidligere uttalt.