<strong>- AVANSERT:</strong> Leder Anstein Gjengedal i Antidoping Norges påtalenemnd har ingen tillit til Petar Vukicevic forklaring på e-postene. Deres funn forteller om avansert doping - men at forholdene juridisk er foreldet.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- AVANSERT: Leder Anstein Gjengedal i Antidoping Norges påtalenemnd har ingen tillit til Petar Vukicevic forklaring på e-postene. Deres funn forteller om avansert doping - men at forholdene juridisk er foreldet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Dopingjegere fant en prøvefeil som gjør at de ikke tror på Petar

Antidoping Norge fant hittil ukjente detaljer som knytter e-postene til «et avansert dopingregime».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Mandag henla Antidoping Norge saken mot friidrettstreneren Petar Vukicevic fordi den var foreldet. Det medfører ikke at de frifinner treneren for alle beskyldninger.

Tvert imot. Antidopingmyndighetene slår fast at:

• de ikke tror på Petars forklaring
• Petars e-poster er ikke forfalsket
• e-postene beskriver avansert doping

Nye detaljer Dagbladet kan nå avsløre nye detaljer fra den inngående etterforskningen av Petar Vukicevic.

Før Antidoping Norge kom til sin konklusjon, ble det innhentet omfattende vurderinger fra ulike eksterne eksperter på medisin og doping - både i inn og utland. Dagbladet har vært i kontakt med flere personer med inngående kjennskap til saken.

- Det er avsnitt i e-postene som beskriver en metode som ikke var kjent for antidoping-myndighetene da e-postene ble skrevet, sier en kilde.

Tidligere politimester Anstein Gjengedal leder påtalenemnda i Antidoping Norge. Han bekrefter overfor Dagbladet at «doping-oppskriftene» er en av flere ting som gjør manipulering av e-postene lite sannsynlig.

- Det er snakk om metoder som ikke var kjent da e-postene ble skrevet. Dette er ikke skrevet av amatører, sier Gjengedal til Dagbladet.

«Smart metode» - Det er snakk om en «smart» metode. Den gir det vi kaller en suprafysologisk effekt. Det vil si at 2 + 2 ikke er 4, men 5: Det blir en ekstra effekt når testosteron og veksthormon kombineres, forklarer den danske eksperten Rasmus Damsgaard.

Han hevder metoden som beskrives var lite kjent, annet enn i dopingmiljøenes aller innerste sirkler.

- E-postene er som å lese en manual for doping under Tour de France på begynnelsen av 2000-tallet. Det er snakk om metoder vi i dag kjenner til, men som ikke var kjent i Norge da e-postene ble skrevet, sier en kilde til Dagbladet.

Insulin-gåten Dopingjegerne har detaljert ettergått metoden som står beskrevet i e-postene, og undersøkelsene har verifisert opplysninger om testresultater, sporingstid og angivelig effekt. Spesielt skal flere eksperter ha reagert på beskrivelsen av insulin.

- Da e-postene ble skrevet visste man ikke i hvilke idretter insulin forekom - eller på hvilken måte det ble brukt. E-postene beskriver det ypperste som fantes på det tidspunktet, sier en kilde.

Identiske resultater Ifølge Gjengedal må den som skrev e-postene ha kjent til hormonprøven fra et oppsiktsvekkende legebesøk Petar hadde med en utøver.

- Det var en kvinnelig bekjent av ham. Jeg hadde aldri sett kvinnen før, har legen uttalt til Dagbladet.

Testresultatene er identiske i legejournalen og i e-postene. Ved nærmere gjennomgang skal det ha blitt funnet en feil i prøvebestillingen.

<strong>UNIKT MATERIALE:</strong> Ifølge flere antidopingeksperter er deler av innholdet i e-postene helt unikt, og beskriver dopingmetoder som ikke var kjent da e-postene ble skrevet.  Oslo 20121116 Dopingsaken kopi av e-poster fra Petar Vukicevic
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNIKT MATERIALE: Ifølge flere antidopingeksperter er deler av innholdet i e-postene helt unikt, og beskriver dopingmetoder som ikke var kjent da e-postene ble skrevet. Oslo 20121116 Dopingsaken kopi av e-poster fra Petar Vukicevic Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Denne feilen er gjentatt i journalen og i e-postene. Om det skulle ha vært noen tvil tidligere, skal Antidoping Norge ha ment at denne informasjonen knytter Petar til e-postene.

Antidoping Norge tror ikke på Vukicevic, men kan heller ikke gjøre noe med forhold som er eldre enn foreldelsesfristen på åtte år.

- Vi sier jo at e-postene beskriver et avansert dopingregime med bruk av testosteron og veksthormon. Vi sier at de ikke er manipulert, slik han har hevdet, sier Gjengedal.

- Innholdet er ikke forenlig med våre verdier, sa friidrettspresident Svein Arne Hansen da han mandag kvittet seg med landslagstreneren.

Nekter å svare
Vukicevic har overfor Dagbladet aldri villet svare på hva det konkret er han mener er manipulert. Etter hva Dagbladet kjenner til, har han heller ikke presisert dette konkret overfor Antidoping Norge.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på Petars forklaring, sier advokat Vidar Strømme til Dagbladet.

Dagbladet avslørte Petar Vukicevic 12. november i fjor. Siden har han ikke ønsket å bli intervjuet av avisa.

- Jeg ser vel på denne saken som over for meg nå, og jeg konstaterer at ingen har funnet noe på meg som tilsier at jeg har vært innblandet i noe som har med doping å gjøre de siste åtte årene, sier Vukicevic til NTB.

Les e-postene her

Vukicevic-saken - DAG FOR DAG:

• Mandag 12. november
Topptrener Petar Vukicevic innrømmer i Dagbladet å ha rådført seg - i flere e-poster fra perioden perioden 2001 og 2003.

En rekke kjente trenere tok samme dag avstand fra Vukicevic' uttalelser om at det er «helt normalt» å forhøre seg om forbudte stoffer.

På bakgrunn av Dagbladets avsløring ba friidrettspresident Svein Arne Hansen om en skriftlig forklaring fra Vukicevic.

• Tirsdag 13. november
Dagbladet avslører at Srdjan Djordjevic er legevennen Vukicevic forhørte seg med om veksthormoner og testosteron. Djordjevic driver selskapet TMG-BMC og var blant annet trener for Merlene Ottey.

Til Dagbladet forteller Petars eks-kone, Turid Syftestad, at det var hun som leverte de omstridte e-postene til Antidoping Norge. Vukicevic hevder deler av e-postene er manipulert av eks-kona, noe hun blankt avviser.

• Onsdag 14. november
Dagbladet omtaler innhold fra e-postene, blant annet hvordan treneren skal ha vært bekymret for en mulig positiv dopingprøve.

Sjukjemper Ida Marcussen ber forbundet fjerne Vukicevic som trener.

• Torsdag 15. november
To av verdens fremste anti-dopingeksperter beskriver i Dagbladet innholdet i e-postene som beskrivelser av «en smart doping-metode».

Som konsekvens ba friidrettsforbundet Petar om å sette seg på første fly hjem fra treningsleir i Sør-Afrika.

Forbundet ber samtidig Antidoping Norge gjenoppta granskningen av Vukicevic, og beskriver innholdet i e-postene som  «oppsiktsvekkende».

• Fredag 16. november
Friidrettsforbundet opplyser at Vukicevic har gitt dem tre e-poster. Antidoping Norge sitter derimot på fem. - Her er det mange ubesvarte spørsmål, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til Dagbladet.

• Lørdag 17. november
Dagbladet publiserer e-postene, ord for ord.

Samtidig bekrefter Srdjan Djordjevic overfor Dagbladet at han fortsatt jobber sammen med kameraten Vukicevic, seinest på Bislett stadion tidligere denne måneden.

- Petar har alltid vært motstander av doping, sier trenerens advokat Vidar Strømme til Dagbladet.

• Mandag 19. november
Petar Vukicevic blir av forbundet suspendert fra trenerjobben.

Antidoping Norge avhører Petars eks-kone Turid Syftestad.

• Tirsdag 20 november
Dagbladet avslører at Petar Vukicevic fikk testet en kvinnelig utøvers hormonverdier hos famililegen Seyed Hosseini i 2002. En slik test er detaljert omtalt i e-postene.

- Dette styrker ikke Petars sak, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til Dagbladet.

• Onsdag 21. november
I Dagbladet forteller Vukicevics eks-kone Turid Syftestad at hun har pekt ut to navngitte utøvere overfor Antidoping Norge. Dette for å unngå at barna Christina og Vladimir skal bli mistenkeliggjort. Syftestad oppfordrer de to utøverne om å stå fram.

Syftestad slår også tilbake mot Petar Vukicevic sine påstander om at e-postene skal være manipulert av henne, framsatt av Vukicevic på TV 2 kvelden i forveien.

• Torsdag 22. november
Lederen av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap), krever via Dagbladet at norske idrettstopper rydder opp. Hun advarer om at hele det politisk vedtatte idrettsløftet kan henge i en tynn tråd hvis ryddeaksjonen uteblir.

Dagbladet melder at Petar Vukicevic vil tilbake i trenerjobben han frivillig er permittert fra. Samme dag forklarte han seg for Antidoping Norge.

• Fredag 23. november
I et innlegg i Dagbladet varsler friidrettspresident Svein Arne Hansen at han klager Dagbladet inn for Pressens faglige utvalg (PFU). Hansen mener Dagbladet forhåndsdømmer Petar Vukicevic. 

Dagbladet publiserer en video der Petar Vukicevic bekrefter å ha spurt om forbudte stoffer. Videoen er fra første gang Dagbladet konfronterte ham med opplysningene, i mai 2011.

• Mandag 27. november
Petar Vukicevic klager Dagbladet inn for PFU for å ha publisert videoopptaket der Vukicevic bekrefter å ha spurt om forbudte stoffer. Advokat Vidar Strømme hevder opptaket er gjort i det skjulte, noe som avvises av Dagbladet.

Christina og Vladimir Vukicevic holder en pressekonferanse der de understreker at de er en uskyldig tredjepart i saken. Samtidig gir de sin fulle støtte til sin far Petar.

Etter nye møter forblir Vukicevic permittert fra trenerjobben

• Torsdag 29. november
Tidligere toppløper Einar Inge Aasen står fram i Dagbladet og forteller om en dop-samtale med Vukicevic.

- Vi har ingen grunn til å tvile på Aasen, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen.

- Norges Friidrettsforbund kan ikke reengasjere Petar Vukicevic som trener dersom dagens opplysninger i Dagbladet stemmer, melder forbundet i en pressemelding.

• Fredag 30. november:
En ny Petar-utøver kontakter Antidoping Norge, med informasjon vedkommende mener er relevant i saken.

Lederen av Stortingets familie- og kulturkomité ber friidretten rydde opp selv, uavhengig av ADN. Antidoping Norge må forholde seg til foreldelsesfrister. Slike hensyn behøver ikke forbundet ta i etiske spørsmål.

• Lørdag 1. desember:
Tidligere toppidrettsjef Bjørge Stensbøl mener et vinglete friidrettsforbund ikke kan se framover, før de kvitter seg med fortida. Han ber forbundet ta ansvar for etikken, uavhengig av ADN og dopingreglementets foreldelsesfrister.

• Torsdag 13. desember
Tidligere politimester Anstein Gjengedal leder påtalenemnda i Antidoping Norge ønsker å informere andre instanser - selv om saken skulle være foreldet for ADN. - Det er spørsmål om etikk og moral, sier han.

• Fredag 14. desember
En kvinnelig utøver bekrefter overfor Dagbladet legebesøket med Petar Vukicevic.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer