Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingjegere fant en prøvefeil som gjør at de ikke tror på Petar

Antidoping Norge fant hittil ukjente detaljer som knytter e-postene til «et avansert dopingregime».

- AVANSERT: Leder Anstein Gjengedal i Antidoping Norges påtalenemnd har ingen tillit til Petar Vukicevic forklaring på e-postene. Deres funn forteller om avansert doping - men at forholdene juridisk er foreldet.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- AVANSERT: Leder Anstein Gjengedal i Antidoping Norges påtalenemnd har ingen tillit til Petar Vukicevic forklaring på e-postene. Deres funn forteller om avansert doping - men at forholdene juridisk er foreldet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet) Mandag henla Antidoping Norge saken mot friidrettstreneren Petar Vukicevic fordi den var foreldet. Det medfører ikke at de frifinner treneren for alle beskyldninger.

Tvert imot. Antidopingmyndighetene slår fast at:

• de ikke tror på Petars forklaring
• Petars e-poster er ikke forfalsket
• e-postene beskriver avansert doping

Nye detaljer Dagbladet kan nå avsløre nye detaljer fra den inngående etterforskningen av Petar Vukicevic.

Før Antidoping Norge kom til sin konklusjon, ble det innhentet omfattende vurderinger fra ulike eksterne eksperter på medisin og doping - både i inn og utland. Dagbladet har vært i kontakt med flere personer med inngående kjennskap til saken.

- Det er avsnitt i e-postene som beskriver en metode som ikke var kjent for antidoping-myndighetene da e-postene ble skrevet, sier en kilde.

Tidligere politimester Anstein Gjengedal leder påtalenemnda i Antidoping Norge. Han bekrefter overfor Dagbladet at «doping-oppskriftene» er en av flere ting som gjør manipulering av e-postene lite sannsynlig.

- Det er snakk om metoder som ikke var kjent da e-postene ble skrevet. Dette er ikke skrevet av amatører, sier Gjengedal til Dagbladet.

«Smart metode» - Det er snakk om en «smart» metode. Den gir det vi kaller en suprafysologisk effekt. Det vil si at 2 + 2 ikke er 4, men 5: Det blir en ekstra effekt når testosteron og veksthormon kombineres, forklarer den danske eksperten Rasmus Damsgaard.

Han hevder metoden som beskrives var lite kjent, annet enn i dopingmiljøenes aller innerste sirkler.

- E-postene er som å lese en manual for doping under Tour de France på begynnelsen av 2000-tallet. Det er snakk om metoder vi i dag kjenner til, men som ikke var kjent i Norge da e-postene ble skrevet, sier en kilde til Dagbladet.

Insulin-gåten Dopingjegerne har detaljert ettergått metoden som står beskrevet i e-postene, og undersøkelsene har verifisert opplysninger om testresultater, sporingstid og angivelig effekt. Spesielt skal flere eksperter ha reagert på beskrivelsen av insulin.

- Da e-postene ble skrevet visste man ikke i hvilke idretter insulin forekom - eller på hvilken måte det ble brukt. E-postene beskriver det ypperste som fantes på det tidspunktet, sier en kilde.

Identiske resultater Ifølge Gjengedal må den som skrev e-postene ha kjent til hormonprøven fra et oppsiktsvekkende legebesøk Petar hadde med en utøver.

- Det var en kvinnelig bekjent av ham. Jeg hadde aldri sett kvinnen før, har legen uttalt til Dagbladet.

Testresultatene er identiske i legejournalen og i e-postene. Ved nærmere gjennomgang skal det ha blitt funnet en feil i prøvebestillingen.

UNIKT MATERIALE: Ifølge flere antidopingeksperter er deler av innholdet i e-postene helt unikt, og beskriver dopingmetoder som ikke var kjent da e-postene ble skrevet.  Oslo 20121116 Dopingsaken kopi av e-poster fra Petar Vukicevic
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNIKT MATERIALE: Ifølge flere antidopingeksperter er deler av innholdet i e-postene helt unikt, og beskriver dopingmetoder som ikke var kjent da e-postene ble skrevet. Oslo 20121116 Dopingsaken kopi av e-poster fra Petar Vukicevic Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Denne feilen er gjentatt i journalen og i e-postene. Om det skulle ha vært noen tvil tidligere, skal Antidoping Norge ha ment at denne informasjonen knytter Petar til e-postene.

Antidoping Norge tror ikke på Vukicevic, men kan heller ikke gjøre noe med forhold som er eldre enn foreldelsesfristen på åtte år.

- Vi sier jo at e-postene beskriver et avansert dopingregime med bruk av testosteron og veksthormon. Vi sier at de ikke er manipulert, slik han har hevdet, sier Gjengedal.

- Innholdet er ikke forenlig med våre verdier, sa friidrettspresident Svein Arne Hansen da han mandag kvittet seg med landslagstreneren.

Nekter å svare
Vukicevic har overfor Dagbladet aldri villet svare på hva det konkret er han mener er manipulert. Etter hva Dagbladet kjenner til, har han heller ikke presisert dette konkret overfor Antidoping Norge.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på Petars forklaring, sier advokat Vidar Strømme til Dagbladet.

Dagbladet avslørte Petar Vukicevic 12. november i fjor. Siden har han ikke ønsket å bli intervjuet av avisa.

- Jeg ser vel på denne saken som over for meg nå, og jeg konstaterer at ingen har funnet noe på meg som tilsier at jeg har vært innblandet i noe som har med doping å gjøre de siste åtte årene, sier Vukicevic til NTB.

Les e-postene her

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling