SLÅR TILBAKE: Adel Mechaal (t.v.) er lei av dopinganklagene han har måttet leve med. Her i duell med Filip Ingebrigtsen, lijah Manangoi og Timothy Cheruiyot om medaljene på gårdagens 1500 meter i VM. Foto: NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Adel Mechaal (t.v.) er lei av dopinganklagene han har måttet leve med. Her i duell med Filip Ingebrigtsen, lijah Manangoi og Timothy Cheruiyot om medaljene på gårdagens 1500 meter i VM. Foto: NTB ScanpixVis mer

Adel Mechaal brøt meldeplikten tre ganger

Dopingjegerne fant ikke Ingebrigtsen-rivalen: - Jeg er bedre nå enn da dere sa jeg var dopet

I fjor tok han medalje rett foran Henrik Ingebrigtsen. I går havnet han rett bak Filip Ingebrigtsen. Forrige måned var Adel Mechaal i CAS og måtte forklare hvorfor han droppet å møte opp til tre dopingtester i 2016.

(Dagbladet): Adel Mechaal var rasende etter å ha tapt bronseduellen mot Filip Ingebrigtsen på gårsdagens 1500 meter i friidretts-VM i London. Det er ikke første gang det er temperatur mellom spanjolen og den norske løpsfamilien.

På 5000-meteren i EM i fjor tok nemlig Mechaal sølvet da Henrik Ingebrigtsen endte på den samme 4.-plassen som spanjolen måtte ta til takke med i går.

I fjor sommer ble det spekulert i om Mechaal ville miste sølvet og at eldstebror Ingebrigtsen i så fall ville rykke opp til bronse. Ifølge det tyske nettstedet Die Leichtathletik unnlot spanjolen å møte opp til dopingkontroll tre ganger i løpet av et år.

Det ble senere bekreftet da IAAF opprettet disiplinærsak mot 26-åringen. Da sa Henrik Ingebrigtsen til TV 2 at han var svært skeptisk til Mechaal, all den tid det spanske løpsesset brøt meldeplikten tre ganger.

- Hvis han med vilje har brutt meldepliktsreglene, så er det jo mye som tyder på at han har noe å skjule, men han er ikke skyldig før det er bevist, sa løpsesset til kanalen.

DRAMATISK OPPLØP: Filip Ingebrigtsen blir dyttet i mål. Video: NRK Vis mer

Forklarte seg i CAS

Mechaal ble seinere utestengt av det spanske antidopingbyrået for det triple bruddet på meldeplikten fram til desember 2017.

Den 15 måneders utestengelsen ble dernest anket til CAS, hvor spanjolen fikk medhold forrige måned og ble konkurranseklar til VM i London. Det spanske løpsesset fikk aksept på forklaringene han ga til CAS på hvorfor han brøt meldeplikten.

Hovedforklaringene omhandlet en påstått systemsvikt i programmet som utøverne skal bruke til å vise hvor de er. Det gjorde angivelig at Mechaal ikke fikk rapportert at han han droppet å dra til Elgoibar grunnet en skade og at han forlot Font Romey for å konkurrere i Heusden Zolder i stedet, ifølge Marca.

I går var Mechaal tilbake i godt slag og utfordret Filip Ingebrigtsen til siste meter i kampen om VM-bronsen på gårsdagens 1500 meter. Spanjolen forsøkte å snike seg forbi på innsiden, men løp i stedet inn i nordmannen og freste av sinne.

- Bedre enn da dere sa jeg var dopet

Raseriet var både sentrert mot hans norske rival, men også alle dopinganklagene han har fått etter bruddene på meldeplikten. Det har vært et svært tungt år for spanjolen.

- For noen måneder siden visste jeg ikke engang om jeg ville fortsette med friidrett. Jeg ble trist av alle anklagene og behandlingen jeg fikk. Det har vært vanskelig, men i dag viste jeg at jeg er bedre enn i 2016, da alle sa at jeg var dopet. I år har jeg passert 28 dopingkontroller, sa Mechaal til Marca etter gårsdagens 4. plass.

- Det har vært veldig hardt, men mitt miljø har heldigvis støttet meg. Jeg vil fortsatte å jobbe for å prøve å vinne medaljer for Spania. Jeg håper dette vil få folk til å glemme alt snakket som var i fjor. Jeg er ikke en doper. Jeg er fortsatt ung og er motivert for det som venter, forteller 26-åringen.

Droppet protesten

Enda yngre er imidlertid FIlip Ingebrigtsen (24), som hadde sin første sesong uten allergiplager i fjor. Det endte med EM-gull. I går tok han VM-bronse. Potensialet er ekstremt.

- Jeg tror han har litt å gå på, men det er klart at du nærmer deg maksnivået når du er blant verdens beste og er i nærheten av å løpe noe av det raskeste som et menneske har gjort. Samtidig tror vi fortsatt det finnes et uforløst potensial, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsent til Dagbladet mandag morgen.

Om duellen med Filip Ingebrigtsen sier Mechaal:

- Det gjør vondt å miste bronsemedaljen. Jeg hadde en god utvikling i løpet og var på vei oppover, men jeg ble stengt av nordmannen. Det var dumt, og jeg var heller ikke våken da kenyanerne stakk, forteller han.

Mechaal hevdet overfor Dagbladet i går at han la inn protest mot Ingebrigtsens manøver, men valgte å droppe det etter å ha studert videobildene nøyere.

- Etter å ha sett videoen vil de ikke legge inn protest, sa toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom.